keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Mitä saa turhilla hiilihydraateilla aikaan?

En mennyt tänään salille, joten ajattelin tyhmästi hiukan herkutella. Ostin patongin. Tässä vaiheessa iltaa kun patongista on syöty miltei puolet, on aika katua ostosta, koska maha on turvoksissa ja pulputtaa ikävästi. Olo on kuin kohta räjähtävällä ilmapallolla.

Niin, eikä se herkuttelu siihen jäänyt, ostin vielä kaksi sitruunaformua, jotka söin nautiskellen kahvin kanssa... Patonki olisi vaan saanut jäädä ostamatta, eihän se edes maistu millekään.

Pullanpahalainen.

Minulla ei ole diagnosoitu keliakiaa, mutta eiköhän se näitten ireitten perusteella jonkinlainen liene. Tuon turvotuksen saa hoidettua näppärästi  - ylläriylläri  - Yves Rocherin myymillä kapseleilla, joilla ei ole systeemistä vaikutusta ja jotka ovat siksi listattu "lääkinnällisiksi laitteiksi".

Jos innostut esim. syömään liikaa sokerialkoholeilla makeutettuja karkkeja, näistä saat ensiavun.

Turvotus on ikävä vaiva, mutta ei peruuttamaton, toisin kuin tyhjien hiilihydraattien sokeriksi pilkkoutuminen, joka tekee ajan mittaan suurempaa hallaa, eli vanhentaa sinut ennen aikojaan.

Tästä voi syyttää glykaatioksi kutsuttua prosessia, missä verenkiertoon päässyt sokeri tarttuu proteiineihin muodostaen haitallisia molekyylejä, joita kutsutaan AGE:iksi (advanced glycation end products). Mitä enemmän sokeria saat (joko hiilihydraattien kautta tai sokerina), sitä enemmän noita AGE-molekyylejä ilmaantuu ja ne vahingoittavat proteiineja läheisyydessään.

Pahinta vauriot ovat ihon kollageenin ja elastiinin sisältämille proteiiniketjuille, sillä ne eivät enää pysty pitämään ihoa joustavana vaan muuttuvat kuiviksi ja hauraiksi ja seurauksena on ihon ryppyyntyminen ja roikkuminen.

Kollageenia on toki muuallakin kuin ihossa. Ihon sisältämät kollageenityypit ovat I, II ja III, jälkimmäisen ollessa se kaikista stabiilein ja kestävin. Glykaatioprosessi kuitenkin muuttaa III-tyypin kollageenin I-tyypiksi, joka on haurasta ja katkeilevaa.

AGE:t ovat myös haitallisia, koska ne tekevät kehon normaalit antioksidanttientsyymit tehottomiksi, jolloin iholla ei ole suojaa esimerkiksi auringonvalolta, mikä vanhentaa sitä entistä enemmän.

Monta kertaa diabeteksen ensimerkki  - ennenkuin verensokerin korkeus huomataan  - onkin ennenaikainen ihon ikääntyminen.

Jossakin määrässä ihon ikääntyminen pystytään hidastamaan ruokavaliolla. Kirjoittelin aiemmin Perriconen kauneusdieetistä täällä ja täällä.  Myös vähähiilihydraattinen ruokavalio  - puoli kiloa kasviksia per päivä ja sopivasti proteiinia ja rasvoja - auttaa.

Mitä tulee ulkoiseen ihonhoitoon, etsi retinolia sisältäviä voiteita ja seerumeita. Esimerkiksi iHerb myy noin kymmenellä eurolla aika hyvää retinolivoidetta, joka löytyy täältä.



Jos haluaa todellakin parantaa ihoaan, vahvistaa kynsiä, hiuksia (ja luitaan), on iHerbissä tarjolla kollageenilisiä, joista aiemmin olen kirjoitellut esim. täällä. Olen käyttänyt Neocellin kollageenilisää säännöllisen epäsäännöllisesti, ja sekin kyllä näkyy ihossa. BioSil-merkkinen kollageeniaktivaattori on myös saatavana eri valmistemuodoissaan iHerbin listoilta.

Markkinoilla on myös kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät aminoguanidiinia tai alistiinia, jotka estävät AGE-molekyylien muodostumista. Aminoguanidiini kiinnittyy molekyyleihin, jotka aloittavat glykaatioprosessin ja estää niitä kiinnittymästä kollageeni- ja elastiinisäikeisiin. Alistiini taas huijaa glykaatioprosessia tullen itse vaurioitetuksi ihon proteiinien sijaan.

 

2 kommenttia:

  1. Vaikka kuinka tietää ja tiedostaa herkuttelujen seuraukset, niin silti välillä sortuu...

    VastaaPoista
  2. Näinhän se vähän on *huokaus*.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!