keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Liikuntapäiväkirja - 74 viikkoa takana

Ohhoh, miten aika menee, neljään viikkoon en näköjään ole raportoinut liikunnoistani mitään. Se on toisaalta ollutkin hiukan hakuammuntaa, eli olen lihaskunnon lisäksi etsinyt tabatalle sopivaa lajia.


Lihaskuntoliikkeitä on siis tehty punteilla ja laitteilla, pääsääntöisesti 3-4 kertaa viikossa, mutta olen kuitenkin yrittänyt pysytellä tuosta "rakkaasta" kuntopyörästä hiukan erossa.  Enemmän tai vähemmän hyvällä tuloksella.

Punteissa ja laitteissa on saanut olla hyvää vastusta, ja olenkin ilokseni huomannut, että yläselässäkin alkavat lihakset löytyä, eli kyllä siellä treenattavaa on, koska välillä olen saanut lihakset kovinkin maitohapoille (vaikka tämä ei tietenkään ole mikään varsinainen tavoite).

Olen myös tehnyt korjausliikettä syömisteni suhteen. Tämä taas tarkoittaa sitä, että palaan proteiinipitoisempaan ruokaan ja jospa herkuttelukin jäisi sitä myötä vähemmälle.

Mutta se tabata. Taisin jo siitä jotakin kertoakin. Kyseessähän on eräänlainen HIIT, jossa koko hommaan käytetään vain neljä minuuttia. Olen itse sitä kyllä hiukan venyttänyt ja ottanut kunnon alkuverryttelyn, sekä loppuverryttelyn sen lisäksi ohjelmaan, eli homma ei rajoitu tuohon neljään minuuttiin.

Käytännössä tabatan ideana on esimerkiksi juosta täysillä 20 sekuntia, sitten kävellä kymmenen ja jatkaa näin aina neljään minuuttiin saakka. Lajihan voi olla mikä tahansa muukin, mutta tarkoitus on tehdä jotakin, joka antaa töitä koko kropalle, tai ainakin kehon suurimmille lihaksille. Ajan myötä tämä harjoittelu parantaa maksimaalista hapenottoa noin 14%, joka taas saa aikaan anaerobisen kapasiteetin paranemisen 28%:lla, joka polttaa rasvaa tehokkaasti ja kehittää lihasta.

Tabataan käytettävissä lajeissa on vain mielikuvitus rajana. Voit juosta, hyppiä hyppynarulla, tehdä kyykkyhyppelyä jne. Youtubesta löytyy esimerkkejä, ja puhelimeesi voit ladata tabata-timerin, joka antaa äänimerkin aina 20 ja 10 sekunnin kuluttua. Spotifysta löytyy sopivaa musiikkiakin (hae hakusanoilla tabata workout).

Minulla hiukan kesti tämä lajin valinta. Arvelin ensin crosstrainerin olevan siihen hyvinkin sopivan laittaan, mutta ajan myötä alkoi tuntua siltä, että olipa siinä vastusta tai ei, se tuntui rullaavan itsekseen, kun sillä kiihdytteli tuon 20 sekuntisen aikana.

Joten kaiketi arvaatte... Palasin taas pyörän pariin, mutta sillä erolla, että käsilläkin teen jotakin samalla. Tällä hetkellä rannepainoin ja huitomalla, mutta katsotaanpa, mitä vielä keksinkään... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!