keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Mistä tunnistaa D-vitamiinin puutteen?

D-vitamiinista ja sen saannin tärkeydestä on puhuttu paljon viime vuosina. Koskaan en kyllä ole missään nähnyt listausta oireista, joita sen  puute saattaisi aiheuttaa. Vastustuskyvyn puute tietty on yksi D-vitamiinin puutteeseen liitetty seikka, mutta vastustuskykyä voivat alentaa muutkin asiat.

Ehkä nyt, pimeän kauden alkaessa olla kohta pohjoisella pallonpuoliskollakin ohi, on aihetta tutkailla asiaa hiukan tarkemmin. Harva kuitenkaan mittauttaa elimistönsä D-vitamiinitasoja säännöllisesti. Allaolevassa kuvassa joitakin D-vitamiinin lähteitä.


Se ainakin tiedetään, että alhainen D-vitamiinin saanti altistaa korkealle verenpaineelle ja diabetekselle  - siis pidemmän päälle.

Liiallinen hikoilu, vaikka et liikkuisikaan hikeen saakka, eikä ympäristön ilma olisi hiostava. Ruumiinlämpö saattaa pysyä normaalina, mutta hikeä pukkaa. Ellei ilmeisempää syytä hikoilulle löydy, kannattaa ehkä testata D-vitamiinitasosi.

Huomattava ja odottamaton heikko olo saattaa myös johtua samasta asiasta. Lihakset tuntuvat heikoilta ja tunnet uupumusta, vaikka mitään syytä siihen ei olisikaan. On myös tutkittu, että D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa lihasten hallitsemattomuutta, joka taas saattaa aiheuttaa esimerkiksi vanhemmilla ihmisillä vaarallista kaatuilua ja luiden murtumia.

Luumassan muodostuminen loppuu ihmisen ollessa kolmissakymmenissä. Sen jälkeen D-vitamiinin puute voi kiihdyttää luustokatoa eli osteoporoosia.

Osteomalasia on tila, jossa luut kipuilevat. Niin osteomalasia kuin artriitti ja fibromyalgiakin liitetään nykyän D-vitamiinin  puutteeseen, koska D-vitamiinilisä usein helpottaa niin luu-, nivel- kuin lihaskipujakin. Huomattavaa on myös se, että D-vitamiinilisä helpottaa myös kovan treenin jälkeista lihaskipua ja auttaa palautumaan liikunnan jälkeen nopeammin.

Masennus on myös linkattu D-vitamiinin puutteeseen, joskaan kukaan ei osaa selittää sitä. Arvellaan, että D-vitamiini saattaa toimia elimistössä serotoniinin tavoin ja helpottaa mielialaa.

Yksi asia, mitä minä en tiennyt on se, että ravintolisien käyttö ei useinkaan riitä, vaan D-vitamiiinia pitää saada myös ruoasta ja auringosta. Elimistön D-vitamiinivarastojen täyttäminen vajauksen jälkeen saattaa kestää näinkin useita kuukausia, jopa puoli vuotta.

1 kommentti:

  1. Hyödyllistä tarkkaa tietoa, kiitos. Onneksi aurinkokin välillä jo pilkahdellut, kesä kohta :-)

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!