D-vitamiinista ja sen saannin tärkeydestä on puhuttu paljon viime vuosina. Koskaan en kyllä ole missään nähnyt listausta oireista, joita sen puute saattaisi aiheuttaa. Vastustuskyvyn puute tietty on yksi D-vitamiinin puutteeseen liitetty seikka, mutta vastustuskykyä voivat alentaa muutkin asiat.
Ehkä nyt, pimeän kauden alkaessa olla kohta pohjoisella pallonpuoliskollakin ohi, on aihetta tutkailla asiaa hiukan tarkemmin. Harva kuitenkaan mittauttaa elimistönsä D-vitamiinitasoja säännöllisesti. Allaolevassa kuvassa joitakin D-vitamiinin lähteitä.
Se ainakin tiedetään, että alhainen D-vitamiinin saanti altistaa korkealle verenpaineelle ja diabetekselle - siis pidemmän päälle.
Liiallinen hikoilu, vaikka et liikkuisikaan hikeen saakka, eikä ympäristön ilma olisi hiostava. Ruumiinlämpö saattaa pysyä normaalina, mutta hikeä pukkaa. Ellei ilmeisempää syytä hikoilulle löydy, kannattaa ehkä testata D-vitamiinitasosi.
Huomattava ja odottamaton heikko olo saattaa myös johtua samasta asiasta. Lihakset tuntuvat heikoilta ja tunnet uupumusta, vaikka mitään syytä siihen ei olisikaan. On myös tutkittu, että D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa lihasten hallitsemattomuutta, joka taas saattaa aiheuttaa esimerkiksi vanhemmilla ihmisillä vaarallista kaatuilua ja luiden murtumia.
Luumassan muodostuminen loppuu ihmisen ollessa kolmissakymmenissä. Sen jälkeen D-vitamiinin puute voi kiihdyttää luustokatoa eli osteoporoosia.
Osteomalasia on tila, jossa luut kipuilevat. Niin osteomalasia kuin artriitti ja fibromyalgiakin liitetään nykyän D-vitamiinin puutteeseen, koska D-vitamiinilisä usein helpottaa niin luu-, nivel- kuin lihaskipujakin. Huomattavaa on myös se, että D-vitamiinilisä helpottaa myös kovan treenin jälkeista lihaskipua ja auttaa palautumaan liikunnan jälkeen nopeammin.
Masennus on myös linkattu D-vitamiinin puutteeseen, joskaan kukaan ei osaa selittää sitä. Arvellaan, että D-vitamiini saattaa toimia elimistössä serotoniinin tavoin ja helpottaa mielialaa.
Yksi asia, mitä minä en tiennyt on se, että ravintolisien käyttö ei useinkaan riitä, vaan D-vitamiiinia pitää saada myös ruoasta ja auringosta. Elimistön D-vitamiinivarastojen täyttäminen vajauksen jälkeen saattaa kestää näinkin useita kuukausia, jopa puoli vuotta.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hyödyllistä tarkkaa tietoa, kiitos. Onneksi aurinkokin välillä jo pilkahdellut, kesä kohta :-)
VastaaPoista