torstai 10. maaliskuuta 2016

DIY-hampaittenvalkaisua

Olen ahkera kahvin ja teen kuluttaja ja hampaita pitää jynssätä aina jollain valkaisevalla, vaikkakin olen nykyään ymmärtänyt, ettei hankaavia tuotteita pitäisi käyttää. Hampaitten valkaisuun löytyy kyllä ihan itsekin tehtyjä aineita, jotka eivät edes ole kalliita. Tässä muutama vinkki.


Muusatun mansikan käytöstä olen kuullut ennenkin, mutta en tiennyt, mihin sen teho perustuu. Kaivelin vähän asiaa. Mansikka siis sisältää maleiinihappoa, jonka vaikutuksesta kahvi- ja punaviini- ja teetahrat liukenevat pois helposti. Sekoita pari soseutettua mansikkaa teelusikalliseen leivinsoodaa ja levitä tahnaa pestyihin hampaisiin. Käytä levitykseen lasten hammasharjaa, jolla saat tahnaa pieniinkin hammasväleihin. Anna vaikuttaa n. 5-7 minuuttia ja huuhtele pois. Käytä hammastikkua ja lankaa saadaksesi mansikan siemenet pois väleistä.

Kommentti: Ajattelin ensin, että tämä seos saattaa olla liian hapanta hampaille, mutta ilmeisimmin leivinsooda tasaa happamuutta. Eikä tätä pidäkään käyttää ihan joka päivä.

Banaaninkuori sisältää paljon kaliumia, mangnesiumia, mangaania ja muita mineraaleja ja kun pesun jälkeen hankaat hampaita kuoren sisäpinnalla, siitä irtoavat mineraalit auttavat valkaisemaan hampaita. Hankaa kerrallaan pari minuuttia, ja toista vielä illalla ennen nukkumaan menoa.

Vetyperoksidista (saa esim. apteekeista) ja leivinjauheesta tehty tahna on erittäin hyväkin värjäytymien poistaja. Tällaista tahnaa voi käyttää hammastahnan sijaan 3-5 kertaa viikossa, peräkkäisinä päivinä, ja sen jälkeen pitää muutaman kuukauden tauon, koska tämä tahna sisältää hankaavia ainesosia. Myös vetyperoksidilla tehtävät suuhuuhtelut valkaisevat hammasta. Laimenna vetyperoksidi vedellä ja purskuttele sillä muutaman sekunnin ajan  hammaspesun jälkeen.

Jos käytät jotakinluonnollista hammastahnaa, sen värjäymienpoistokyky ei ehkä ole huippuluokkaa, mutta voit tehostaa sitä tekemällä omenaviinietikka-vesiliuoksen (suhde 1:3) ja sekoittamalla sitä hammastahnaan. Harjaa hampaat seoksella, kuten normaalisti. Älä kuitenkaan käytä tätä joka päivä.

Kookosöljyn käytöstä hampaiden vaalennukseen on ollut paljon juttua lehdissä ja keskustelupalstoilla. En ole oikein ymmärtänyt senkään perusajatusta, mutta nyt opin, että kookosöljy sisältää rasvahappoja, jotka muuttuvat syljen voimasta hampaita vaalentaviksi entsyymeiksi. Näissä entsyymeissä olevat happimolekyylit sitoutuvat hampaan tahroihin, jolloin ne lähtevät harjatessa helpommin.

Mutta: kookosöljyä pitäisi purskutella suussa kokonaista 20 minuuttia täyden tehon saamiseksi. Helpompaa on laittaa kookosöljystä seuraavanlainen seos:

1 1/4 dl lämmitettyä kookosöljyä
1 tl leivinsoodaa
5 tippaa eteeristä piparminttuöljyä

Sekoita ja käytä hampaiden pesuun. Piparminttu toimii luonnollisena antibakteerisena aineena ja estää plakin muodostumista.

Viimeisin villitys maailmalla on aktiivihiili (eli lääkehiili). LASH valmistijokunen vuosi sitten hammastahnaa, joka oli sisältämänsä aktiivihiilen takia mustaa. Minäkin sitä kokeilin ja hyvin  pelitti.

Tavallaan sitä käytetään hampaitten puhdistuksessa samoin, kuin myrkytystilanteissa. Huokoinen hiili imee itseeensä pahat aineet (bakteerit) ja sillä on siis detox-vaikutus. Kun hiiltä murskaa, sekoittaa sen tilkkaan vettä ja sivelee hampaiden pinnoille, hiilimurska imee itseensä bakteerit hampaitten pinnoilta. Käytä hampaiden harjauksen jälkeen viimeistelemään lopputulos. Huuhtele huolella seos pois sen vaikutettua muutama minuutti.

1 kommentti:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!