lauantai 20. elokuuta 2011

Entrecote ja kermaan muhennettua pinaattia

Liedossa sijaitsee oikein vanhan ajan palveleva lihakauppa, siis juuri siina Turku-Hameenlinna -tien varrella. Ei ole kaukana Helsinki-Naantai -ohikulkutienkaan varrelta, joten suosittelen poikkeamaan. Niin tein minakin talla viikolla, kun siellapain ajelin muissa asioissa.

Oi sita ruoan paljoutta, erilaisia makkaroita, pihveja, leikkeleita ym.! Paadyin ostamaan raakamakkaroita, pari entrecote'a ja lamminsavustettua pekonia.

Tanaan siis saamme illalliseksi entrecote'a ja tuorepinaatista tehtya muhennosta.

Tassa pinaattimuhennoksen ohje:

1 sipuli silputtuna
(valkosipulia -laitoin sellaisen yksikyntisen kokonaan silputtuna)
200 g tuoretta pinaattia (jos ei ole tarjolla ns. babypinaattia, siisti kovat ruodot pois, ja ryoppaa ne kevyesti)
kermaa (nyt laitoin purkillisen, mutta kuka estaa kiehauttamasta sita kokoon enemmankin)
raastittua muskotipahkinaa
valkopippuria
suolaa
voita

Jos joku vaittaa, ettei kokonaista muskottipahkinaa saa mistaan, niin voi kayda jossain etnokaupassa ostoksilla. Ja pitaa sitten ne pahkinat mukulain ulottumattomissa, silla kokonaisen sellaisen syominen voi aiheuttaa myrkytyksen.

Ryoppaa pinaatti pikaisesti ja kaada se lavikkoon ja huuhtele hanan alla kylmalla vedella (babypinaatin voi kayttaa sellaisenaan). Nain pinaatin vari sailyy hyvana (tama koskee kaikki vihreita vihanneksia).

Koska pinaatti sisaltaa runsaasti oksaalihappoa, ala koskaan valmista sita valurauta- tai alumiiniastioissa, silla oksaalihappo syovyttaa naita ja muuttaa pinaatin mustaksi.

Kuullota hiennonnettu sipuli voissa, ja lisaa sitten ryopatyt pinaatit. Anna kypsentya keskilammolla ja lisaa sitten kerma, ja kiehauta kasaan. Lisaa lopuksi mausteet.

Entrecote, eli valikyljys valmistetaan seuraavasti:

Ota liha huoneenlampoon vahintaan puoli tuntia ennen valmistamisaikaa. Kuumenna valurautapannu tai parila, ja lisaa siihen voita ja oljya (puolet ja puolet). Lisaa pihvi, mutta ala tayta pannua, ettei se kylmene liikaan. Kaanna pihvi kun ensimmaiset lihanestepisarat tulevat pintaan. Toinen puoli on valmis samalla tavalla. Paistoaika on noin 1 1/2 minuuttia per puoli, ja nain saadaan puolikypsa (medium) pihvi tarjottavaksi.

Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla, ja paalle voit laittaa maustevoinapin.

Jos suoraan sanotaan, tuli ihan "sikamaisen hyva" ateria. Entrecote ei itse asiassa saanut muuta maustetta kuin merisuolaa, ja paalle laitettu valkosipulivoi - en sanoisi, etta oli liikaa, mutta ilmankin olisi maistunut. MUTTA kaikista parasta oli pinaattimuhennos! Ellei aiemmin ole pitanyt pinaatista, taman ohjeen kokeilemisen jalkeen varmasti pitaa!

Tuosta ohjeesta muuten tulee kaksi annosta, mutta mina soin sen kokonaan, koska se maistui niin hyvalta. Kermaa olisi voinut keittaa enemmankin kasaan, ettei se lillu lautasella noin kuin se teki nyt.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!