Sipulista kannattaa muistaa, etta se on koirille vaarallista.
Ellei ole tottunut raa'an valkosipulin makuun, totuttelu kannattaa aloittaa vaikkapa naista (huom. olen aina inhonnut selleria, ja vasta taman keiton myota opin siita pitamaan):
Selleri-valkosipulikeitto
1/2 juuriselleriä
1/2 - 1 isoa valkosipulia (tai tositekijat laittavat viela enemmankin)
1 iso sipuli
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
(kermaa)
Laita 1/2:n valkosipulin kynnet kuorineen uunivadille ja paahda n. 200 C:ssa n. 40 min, tai kunnes kuori on kuin paperia mutta sisus pehmeää.
Kuori ja pilko selleri ja sipuli. Kuullota runsaassa oliiviöljyssä kunnes ainakin sipuli on pehmeää. Lisää vettä ja keitä kypsiksi.
Purista joukkoon kuoren sisällä pehmenneet valkosipulinkynnet. Soseuta ja mausta ennen tarjoamista.
Lisää kermaa (ja vettä) maun mukaan.
Tassa sitten ohje, joka on peraisin Yorkista Blue Bicycle -ravintolasta, jossa sita tarjottiin leivan paallisena (sopii myos hyvin barbequen oheen sarpimeksi):
Paahdetut valkosipulit
Kokonaisia, mielellään isoja valkosipuleita, joista on leikattu "hattu" pois (siis leikataan suippo yläosa pois keskikohdan yläpuolelta).
hyvää oliiviöljyä (voi kay myos)
hyvää oliiviöljyä (voi kay myos)
Ladotaan nämä syvälle uunipannulle, jonka pohjalle kaadetaan noin 1 cm vettä. Valutetaan sipulien päälle leikkauspinnoille runsaasti hyvää oliiviöljyä. Peitetään tiukasti foliolla ja paistetaan uunissa (200° C) kunnes ovat todella pehmeitä.
Syonti sujuu siten, etta kaivellaan pehmea sisus vaikka veitsella leivan paalle tai pihvin seuraksi.
Sitten ohje tavalliselle kelta- eli kepasipulille. Ainekset tahan viileina iltoina lammittavaan keittoon loytyvat miltei aina kaapista:
Nopea sipulisosekeitto
3 isoa sipulia
n. 50 g voita
1 dl kermaa
vettä
valkopippuria
suolaa
n. 50 g voita
1 dl kermaa
vettä
valkopippuria
suolaa
yrttimaustetta (esim. rakuuna, timjami tai meirami, tai rippusen jokaista)
Pilko sipulit ja kuullota ne kattilassa voin kanssa. Lisää hiukan vettä ja soseuta sauvasekoittimella.
Puserra sose siivilän läpi, jos haluat todella sileän keiton.
Lisää kerma, mausteet ja tarvittaessa vettä niin paljon, että saat keitosta tarpeeksi juoksevan.
Kuumenna ennen tarjoilua (älä enää keitä).
Puserra sose siivilän läpi, jos haluat todella sileän keiton.
Lisää kerma, mausteet ja tarvittaessa vettä niin paljon, että saat keitosta tarpeeksi juoksevan.
Kuumenna ennen tarjoilua (älä enää keitä).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!