Mita tekemista suklaalla on salmonella kanssa? Jos vastaat, etta ei mitaan, niin voin kertoa, etta niin minakin luulin - tahan paivaan saakka.
Petos lautasellasi - kirjan tekijan uusimmassa kirjassa (Mats-Eerik Nilsson & Henrik Ennart: Vaara vaanii kattilassasi, Atar 2011) kerrotaan mm. seuraavaa:
Suklaa on EU:ssa suurin salmonellataudin aiheuttaja. Yksittaisia ilmoituksia on kirjattu 1970 alkaen, mutta pahimmat huiput koettiin vuosina 2001 ja 2002 saksalainen suklaa levitti salmonellaa ympari Eurooppaa.
Suklaa on siita hankala salmonellan levittaja, silla sen sailyvyysaika on pitka, ja talloin epidemia ei ilmesty yhtakkia. Lisaksi bakteeria tarvitaan vain pieni maara sairastuttamaan syoja.
Salmonellabakteerit kuolevat melkein heti, kun esimerkiksi liha kuumennetaan 71:een asteeseen. Suklaasta sensijaan loytyy bakteereja jopa 13:n tunnin kuumentamisen jalkeen.
Hyodylliset maitohappobakteerit, joita saadaan esimerkiksi hapatetuista maitotuotteista, voivat sisaltaa vastustuskykya, jonka ne voivat elimistossa siirtaa haitallisiin bakteereihin. Talloin mahdollisesti kuumentaminenkaan ei riita tappamaan niita. Niiden vastustuskykyominaisuus voi sailya kuumennetussa ruoassa ja siirtya taas mahassa haitallisiin bakteereihin.
Kirjan mukaan joku EU:n asiantuntija onkin sanonut, etta elintarvikkeet voivat levittaa esimerkiksi antibioottien vastustuskykya ihmisiin. Kaiken taman takana on elaimien tehokasvatus antibioottien avulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!