torstai 14. elokuuta 2014

Kesävanukas

Täytyy sanoa, että kun ensimmäistä kertaa näin tätä valmistettavan, olin vähintäänkin epäluuloinen. Mitä hyvää voisi tulla marjoista, sokerista ja paahtoleivästä?

Hyvää siitä kuitenkin tuli, yllättävänkin hyvää, ja nyt kun alkaa olla herukka-aika, haluan jakaa tämän perienglantilaisen kesävanukkaan ohjeen kanssanne. Resepti on helpoista helpoin, ja kirpeämmät punaherukatkin maistuvat todella hyviltä tässä muodossa. Namnam!

Kuva: www.saveur.com

Kesävanukas (Summer Pudding)

n 1 kg (punaisia) perattuja, tuoreita marjoja (suurin osa tai kaikki musta- ja punaherukoita, mukana saa olla myös vadelmia, karhunvatukoita ja mustikoita)
250 g hienoa sokeria
1 iso (mielellään hiukan kuivahtanut) paahtoleipä

Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois ja vuoraa viipaleilla kulho, johon vanukas tehdään hiukan charlotte russen tapaan. Viipaleet saavat olla hiukan päällekkäin, jos ne ovat kovin ohuita.

Laita marjat (vadelmia ja karhunvatukoita ja vetisiä mustikoita ei tarvitse kypsentää, eli laita vain herukat paistinpannulle ja ihan lopuksi muut) sokerin kanssa ja lisää pari ruokalusikallista vettä. Anna kiehahtaa noin 2-3 minuuttia sekoitellen kunnes marjat halkeilevat, mutta eivät muutu mössämäiseksi. Niiden pitää kuitenkin säilyä suhteellisen kokonaisina.

Ota pannu pois liedeltä ja lusikoi hiukan niistä irronnutta mehua leipäviipaleille niin, että ne muuttuvat punaisiksi. Lisää samalla pikkuhiljaa marjoja kulhoon.

Jätä hiukan pannussa olevaa mehua jäljelle. Peitä marjat lopuilla leivänviipaleilla sulkeaksesi vanukkaan ja painele hellästi leipäkansi kiinni. Kostuta päällimmäiset leivänviipaleet jäljelle jääneellä mehulla.

Peitä kulho tuorekelmulla ja laita sen päälle jokin paino ja laita kulho jääkaappiin, jossa se saa olla yli yön. Marjoissa luonnostaan oleva pektiini hyydyttää vanukkaan ja se on seuraavana päivänä hyvä kumota tarjoilualustalle kuin kakku. Koristele vanukas halutessasi tuoreilla marjoilla ja herukkatertuilla.

Tarjoile kesävanukas kerman, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!