keskiviikko 27. elokuuta 2014

Ovatko käyttämäsi tuotteet turvallisia, terveellisiä, ekologisia ja eettisiä?

Harvemmin sitä varmaan pohtii kaikkia näitä määreitä yhtä aikaa. Tuntuu siltä, että lähinnä turvallisuus ja terveellisyys, ja taas ekologinen ja eettinen kulkevat käsi kädessä. Vai kuinka?

Netissä on kuitenkin sivut, joista monien tuotteiden turvallisuuden, terveellisyyden, ekologisuuden ja eettisyyden voi tarkistaa. Nämä sivut ovat nimeltään GoodGuide.



Päädyin sivuille tarkistelemaan paljon käyttämieni tuotteiden, kuten näiden käsivoiteiden saamia arvosanoja. Ja kauhistuin...

Arvosana annetaan kolmen muuttujan keskiarvona ja muuttujina mitataan ko. tuotteen vaikutuksia:

1) Terveyteen
2) Ympäristöön
3) Yhteisöön

Mitataan siis tuotteen vaikutuksia näihin kolmeen ja jos arvio on 10, sitä parempi tuote on. Nolla taas tarkoittaa huonointa mahdollista. Lisää arvoasteikosta täällä. Samalla sivulla on myös selitetty mittareiden kriteerit.

Kun haen sanoilla "Crabtree & Evelyn Hand Therapy", saan tällaisen näkymän. Tarkastellaanpa seuraavalta sivulta löytyvää ja kuvassa ylempänä vaaleankeltaisessa tuubissa olevaa käsivoidetta nimeltä "India Hicks Island Living" ja verrataan sen suhteellisen hyvää arvosanaa 4.2 ja verrataan sitä saman firman "Rosewater" -käsivoiteeseen, jollainen minulla on jossakin laatikossa.

Ruusuvesikäsivoiteen arvio on vain 2.9, mutta mikä tekee siitä huonompaa kuin tuo toinen käsivoide? Kun katsoo ainesosaluetteloita ja koodeja niiden ohessa, on aika helppo nähdä miksi erilainen arvosana tulee terveellisyydestä.

Ruusukäsivoiteen INCI-listassa on monta korkean riskin ainesosaa (H-koodi), kuten hormonihäiritsijöinä tunnetut parabeenit, jotka toimivat säilöntäaineina. Eugenoli taas on maksatoksinen aine, jota käytetään hajusteena kosmetiikassa. Eugenolia on myös monissa mausteissa, kuten kardemummassa, basilikassa, sitruunamelissassa, kanelissa ja neilikassa. Eugenoli saattaa olla allergisoivaa. Samaten kuin listasta löytyvä fenoksietanoli, joka on tässä myös säilöntäaineena.
  
Ruusuvesikäsivoide sisältää myös myrkyllistä trietanoliamiinia (eli TEA:a), joka on alkanoliamiini, jota kosmetiikassa käytetään pH:n stabilisoijana ja emulgaattorina. On näyttöä siitä, että se on toksinen hengitysteille, iholle ja immuunijärjestelmälle, ja kuitenkin sitä käytetään esim. meikeissä. Hui!

India Hicks -voiteessa taas on vain yksi ainoa huolestusta aiheuttava ainesosa. Limonene on  aine, jota luonnollisestikin esiintyy sitruksen kuoressa, mutta joka hapettuessaan iholla, varsingin auringonvalossa, saa aikaan aineyhdisteitä, jotka ovat allergisoivia. Ärsyyntynyt iho saattaa päästää läpi muita haitallisia aineita. Muut haitallisimmat aineet on eliminoitu, muutama matalan riskin aine tosin läytyy.

MUTTA sitten muut arvosanat, ympäristöllisessä arviossa sanotaan, että:

"This company's environmental policies, practices and performance place it among the worst 50% of companies rated by GoodGuide."

Aika paha. 4.3 ja läpinäkyvyys toiminnassa vain 2.2, eli punaiselle menee. Muutenkin kummankin voiteen kohdalla puhutaan keskinkertaisista arvioista myös yhteisällisellä puolella:

"This company's social policies, practices and performance place it among the worst 50% of companies rated by GoodGuide."

Läpinäkyvyyteen toiminnassa kompastutaan tässäkin sektorissa, eli se on 2.0. 

Tässä vaiheessa tulen uteliaaksi ja päätän tutkailla hiukan muitakin käyttämiäni tuotteita. Miten vastaa The Body Shopin Hamppukäsivoide, joka sekin kuuluu minun käyttämiini?




TBS:n  Hamppukäsivoide todellakin kuulostaa jo paljon paremmalta GoodGuiden mukaan. INCI-listakin on suhteellisen OK, mutta keskinkertaisen riskin fenoksietanoli kummittelee sielläkin.

Ympäristöllisissä asioissa TBS on GoodGuiden parhaassa 5%:ssa ja yhteisöllisissä asioissa parhaan 10%:n joukossa. Jälkimmäisessä yhteydessä firman johtaminen saa huonoimmat arviot ja sekin voidaan purkaa paloihin, mikä antaa aika mielenkiintoisen kuvan asiasta (kopio alla).

Toivottavasti tekin, hyvät lukijat, innostuitte katsomaan, miten hyviä ostoksia käyttämänne tuotteet ovat. Minä ainakin aion käyttää tätä sivustoa jatkossa hiukan enemmän.

  • Core Company Social Performance
    • Transparency
      7.8
    • Community
      6.5
    • Workers
      6.2
    • Consumers
      5.3
    • Management
      4.8
      • Leading Edge Practices
        8.0
      • Governance
        6.7
      • Quantitative Performance Metrics
        1.0
        • Number of Business Ethics Controversies
          4.0
        • Number of Product Labelling Controversies
          4.0
        • Number of FDA Warning Letters
          4.0
        • Number of Wage or Working Condition Controversies (Company)
          4.0
        • Number of Anti-competitive Behavior Controversies
          3.0
        • Number of Marketing Practices Controversies
          3.0
        • Amount of Anti-competitive Behavior Fines or Penalties
          Amount of Anti-competitive Behavior Fines or Penalties
          All real or estimated penalties, fines from lost court cases, settlements or cases not yet settled regarding controversies linked to price-fixing or anti-competitive behaviour in US dollars.
          ASSET4 AG, Asset 4 Company 3-Year Sum of Controversies
          Rating: 1.0 out of 10
          1.0
        • Amount of Business Ethics Fines or Penalties
          1.0

4 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoista!!! Kiitos tästä postauksesta, en ollut ennen kuullutkaan vastaavasta. Varmasti aika silmiä avaava juttu.... Täytyykin käydä kattomassa omia suosikkeja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin se on todella kiinnostava sivusto! Täytyy itsekin tutkailla kulutustottumuksiaan!

      Poista
  2. Pikkusen ihmetyttävät TBS saamat speksit, kun merkki kuitenkin on kometiikkamarkkinoilla melkoista hirmuvaltaa käyttävän L'Orealin omistama...

    Anyway, eksyin blogiisi juuri äsken ja lueskelin läpi lähinnä vanhempia tekstejäsi. Kirjoitat todella hyvin ja mielenkiintoisista asioista! Kiitos. Tulen lukemaan jatkossakin.
    -Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on varmaankin tarkasteltu yksittäistä firmaa, eikä koko konsernia. Tervetuloa vaan lukemaan blogiani, täällä on käynnissäarvontakin, joka löytyy tuolta syyskuun alusta!

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!