sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Aix-la-Chapelle

Aix-la-Chapelle on siis yhtä kuin Aachen - tai Bad Aachen, viitaten siis kaupungin kylpylähistoriaan. Ja mistäs tämä paikkakunta tunnetaan, paitsi noista haisevista ja rikkipitoisista kylpylälähteistä? Tässä pientä taustoitusta asiaan (vapaasti suomennettuna ote tästä lähteestä):

"Joulupäivänä vuonna 800 jKr. paavi Leo III kruunasi Kaarle Suuren (Charlemagne) Roomassa Pyhän Rooman valtakunnan ensimmäiseksi keisariksi. Huolimatta Voltairen vuonna 1756 esittämästä vitsistä, jonka mukaan tämä valtio ei ollut pyhä, ei roomalainen eikä keisarikunta, Sacrum Imperium Romanum kesti siihen asti, kunnes se hajotettiin vuonna 1806 Napoleonin sotien aikana. Vielä nykyäänkin Liechtensteinin ruhtinas on suoranainen perillinen yhdestä Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan ruhtinaskunnasta.

Keisarikunnan pääkaupunki oli Aachen, joka tunnetaan ranskaksi (ja yleensä englanniksi) nimellä Aix-la-Chapelle. Kaarle Suuri oli tullut frankkien kuninkaaksi vuonna 768 jKr. isänsä Pepin Lyhyen kuoltua, ja kuten hänen isänsä oli tehnyt ennen häntä, hän vietti joulun tuona vuonna Aachenissa. Myöhemmin ja Kaarle Suuren kuolemaan vuonna 814 jKr. asti Aachenista tuli Kaarle Suuren "pääkaupunki", hänen valtakuntansa poliittinen keskus ja hänen keisarillisen hovinsa sijaintipaikka.

Hänen valtakautensa aikana rakennettiin Palatiinikappeli, josta on peräisin ranskankielinen nimi Aix-la-Chapelle. 1900-luvulla kappeli korotettiin katedraalin asemaan.

Kaarle Suurta seuranneiden 500 vuoden aikana useimmat Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarit kruunattiin Aachenissa."


Juuri kun nämä kymmenpäiväiset pyhiinvaelluspäivät sekalaisine ohjelmistoineen (jumalanpalveluksia, räppi- ja rookkikonsertteja, stand-up -komiikkaa ja sensellaista) saatiin loppumaan tässä naapuriaukiolla, alkoi CHIO, eli Euroopan suurin hevosshow. Wikipedia sanoo siitä seuraavaa (taas varsin vapaa käännös):

"CHIO Aachen on Euroopan arvostetuin hevostapahtuma hyppy- ja ratsastusharrastuksen osalta. CHIO on järjestetty vuodesta 1992 lähtien nimensä mukaisesti ja turnausnimikkeistön lisäksi myös itse valitsemallaan nimellä "Weltfest des Pferdesports" (Maailman ratsastusfestivaali)."

Porukkaa näkyy olevan taas jos jostakin maailmankolkista, kun kadulla tulvivaa sakkia katselee ja kuuntelee. Prinsessa Anne muuten piti CHIO:n avajaispuheen ihan sujuvalla saksan kielellä, sen voi katsoa ja kuunnella täältä.

Iso esiintymislava Katschhofin aukiolta saatiin parissa päivässä kilkuteltua alas ja kuljetettua osina pois, ja hämmästukseni oli suuri, kun menin toissapäivänä kauppaan aukion poikki ja sinne oli ilmestynyt jättimäinen hiekkalaatikko viereisine aurinkotuoleineen.



Olin kyllä liki sanaton. Missä ihmeen vaiheessa moinen hiekkamäärä on sinne tuotu? Ja millä se aiotaan siivota tuosta pois, ymmärsin, että tämä on joka kesäinen juttu?

Kaiken kaikkiaanhan tämä on kiva kesäkaupunki, vaikka sitä jokea ei täällä olekaan.



Tämä vanha kaupunki vaan on aika levoton paikka kaikkine aggressiivisesti käyttäytyvine kerjäläisineen. Myös meteliä koituu lukuisista tapahtumista juuri tässä Katschhofin aukiolla.

Aion pitää asuntoni täällä ainakin toistaiseksi, ja muutankin kuukauden päästä Frankenbergin kauniiseen kaupunginosaan hiukan ydinkeskustan ulkopuolelle. Rakennuksiltaan kaunis kaupunginosa, jossa on myös Frankenbergin linna. Maksan tällä hetkellä myös vuokraa siitä asunnosta, muta onpahan koko heinäkuu aikaa siirtää kamansa sinne. Elokuussa sitten Suomeen lomille.

Terveisin nimimerkki "Neljän kodin loukussa" 😂💥😛. Oh well...

2 kommenttia:

  1. Aachenissa näyttää olevan tapahtumia kesät talvet. Aachenin ja koko NRW:n osavaltion koululaiset ovat jo kesälomalla.Tuo
    hiekkalaatikko näyttää liittyvän koululaisten kesätapahtumiin ja sen nimi on arvoituksellinen "Archimedischer Sandkasten" eli Arkhimedesin hiekkalaatikko.
    Frankenberigin linna näyttää erikoiselta:kaksi vanhaa tornia, muuri ja iso talo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, täällä tosiaan on tapahtumia toisensa jälkeen!

      Tuo "Arkhimedeen hiekkalaatikko"-nimitys hiukan minuakin ihmetytti.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!