lauantai 1. heinäkuuta 2023

Ruokainspiraatiota

Minulla ei ole täällä kovinkaan hyviä kokkausmahdollisuuksia, tai siis välinevalikoima on rajallinen, joten käytän paljon ateriapalveluita, eli kotiinkuljetusta, joka sujuu Über Eatsin tai Lieferandon välityksellä milloin mistäkin ravintolasta. Usein kuljetusmaksu on 1-2 euroa, vaikka tilaisi kaupungin toiselta puolelta jotakin.

Tänään tosin kokkasinkin jotakin, eli thaikeittoa katkaravuilla (Tom Kha Goong). Siitä lisää postauksen lopussa.

Pidän kovin aasialaisesta ruoasta, tässä muutamia esimerkkejä (voisin elää pelkästään sushilla, mutta niistä en nyt laita yhtään kuvaa tällä kertaa):

Tässä malaijilaisia satay-vartaita, satay-kastiketta (ainoa ruoka, jossa siedän maapähkinöitä), höyrytettyä riisiä ja paistettuja mung-pavun ituja ja porkkanaa.

kiinalaista wonton-keittoa, jossa on mausteisessa lihaliemessä kypsennettyjä, jauhetulla sianlihalla täytettyjä taikinanyyttejä ja kiinankaalta. Yllättävän täyttävää!

Intialaisia, jauhetulla lampaanlihalla täytettyjä samosa-nyyttejä kolmella eri dippikastikkeella.

Tässä on tämänhetkinen suosikkini, ehdottomasti! jauhetulla kanalla täytettyjä kiinalaisia dumplings-nyyttejä mailman ihanimman seesamikastikkeen kera. Saa REWE-marketista. Valmistan ne höyryttämällä. En oikein pidä rapeaksi paistetuista dumplingseista.

Jälkkäriksi japanilaisia matcha-mocheja, eli sitkaita pieniä riisitaikinaleivonnaisia. Suomessa saa pakastealtaista ainakin jäätelöllä täytettyjä mocheja, jotka nekin ovat ihan hyviä. Taisin ostaa viimeksi kookoksen makuisia.

Sitten tämän päivän kokkaukseen, eli kirpeän limen makuiseen thaimaalaiseen kookosmaitoliemeen tehtyyn mausteiseen katkarapukeittoon. Tämä on todella helppo ja siihenhän voi laittaa ihan mitä tahansa. Sen voi tehdä pelkistä kasviksista tai laittaa esim. kanaa katkarapujen sijaan. Tai kalaa. Mielestäni tämä on helteillä ihan loistokeitto mausteisuutensa takia.




Ohjeita löytyy netistä pilvin pimein, esimerkiksi tässä yksi. Laitoin tähän kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, herkkusieniä, kasvislientä, limeä, punaista currytahnaa, thaikeittotahnaa (siinä oli galangalia, sitruunaruohoa ja mausteita), thaimaalaista kalakastiketta ja rasvaista kookosmaitoa (kevytversiosta ei tule yhtä hyvää). Yrttinä oli sileälehtinen persilja, sillä en siedä lehtikorianteria, joka suussani maistuu saippualta*. Eikä REWE:ssä ollut thaibasilikaa, joka sekin olisi sopinut tähän hyvin.

Inkiväärin juurta leikkasin sekaan isoina paloina, jotka saa ongittua lautaselta hyvin pois syödessä.

Pidätkö sinä aasialaisista ruoista?

*Lue täältä lisää, miksi joidenkin suussa korianteri maistuu saippualta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!