perjantai 28. heinäkuuta 2023

Hygienia entisaikojen villissä lännessä

Joskus aikoinaan tuli pörrättyä auton kanssa Death Valleyssa USA:ssa. Kummallinen ja kuuma paikka, mietin, että kuinka kukaan voisi asua siellä, mutta niin vaan sielläkin on hylättyjä vanhoja villin lännen kaupunkeja. Tai mitä kaupunkeja nuo nyt olivat, paremminkin kyliä. Kalifornian kultakuumeen aikaan perustettuja sellaisia.

Photo by Eniko Polgar on Unsplash

Mietin jo silloin, että miten ihmiset täällä erämaassa oikein huolehtivat puhtaudestaan? Ja mistä sitä vettä oikein saatiin, kun koko alue on rutikuivaa?

Luin hiljattain jostakin pienen artikkelin villin lännen meiningistä hygienian suhteen. Hiukan myös googlailin asian tiimoilta, ja selvisi, että puhdistautuminen hoidettiin lähinnä kangaspaloilla ja vedellä, silloin kun sitä vettä oli saatavilla. Tosin ihon hinkkaaminen (kuivilla) kangaspaloilla oli myös joskus ammoisina aikoina se ainoa puhdistautumiskeino myös Euroopassa. Muistan joskus lukeneeni jonkin artikkelin, jossa suomalainen toimittaja kokeili sitä viikon ajan, ja totesi, että kyllä se toimiikin. Ei tullut turhia kropan katkuja, kuten hienhajua.

Mutta siis nyt takaisin villin länteen... Eihän silloin ollut yleensä edes vessoja, vaan käytettiin pottaa, jotka tyhjennettiin ikkunasta ulos. Näinhän tosin tehtiin ennenaikaan Euroopassakin. Naisten oli pitkien hameidensa vuoksi hankalampi käydä potalla, joten alushousuissa oli halkio, joten niitä ei tarvinnut riisua pois. Voi vaan kuvitella, miten alusvaatteet kuitenkin siinä touhussa likaantuivat.

Kuva: cleverclassic.com

Arkeologit ovat löytäneet villin lännen ajoilta hopeisia korvankaivamisvälineitä, joilla tosin kaiveltiin kaikkea muutakin, kuten kynnenalusia, hampaita ja monia muita ruumiinosia. Ei kovin hygieenistä sekään. Koska tämä monitoimityökalu oli tehty hopeasta, voi kuvitella, että se on kuulunut jollekin rahakkaammalle. Köyhempi väki lienee käyttänyt sormiaan tai tikkua.

Kuva: cleverclassic.com

Noihin aikoihin ainoa saippuantapainen tehtiin eläinten rasvasta, tuhkasta ja lipeästä. Samaa ainetta käytettiin kaikkeen puhdistamiseen, aina henkilökohtaisesta hygieniasta pyykinpesuun.

Valitettavasti tämä "saippua" oli vähemmän hellävaraista iholle, ja koska se oli kallista, vain kaikista likaisimmat vaatekappaleet pestiin sillä. Hygieniasta ei paljoa välitetty muutenkaan.

Suurin osa miehistä ei välittänyt siistiä karvojaan (hiukset, parta). Naiset eivät senkään vertaa. Naisille pitkät hiukset olivatkin uskonnollisuuden takia tavoiteltava asia.

Koska shampoita ei ollut olemassa, aiemmin mainitulla "saippualla" ei voinut pestä hiuksia kovin usein, joten pesu jäi useimmiten kertaan kuukaudessa. Jos kylpyvettä oli saatavilla, koko perhe kylpi samassa ammeessa ja vedessä ehkä kaksi-kolme kertaa kuukaudessa. 

Alkuperäiskansat osasivat tehdä suhteellisen hyvää "shampoota" jukkapalmun sukuisesta kasvista. Vaihtoehtoisesti saatettiin käyttää viskiä, johon oli sekoitettu  risiiniöljyä ja laventelia. Naiset saattoivat kihartaa hiuksiaan kuumennetuilla lyijykynillä.

Onnekkaimmilla oli rahaa ostaa hajusteita peittämään ruumiin pesemättömyyden aiheuttaman tuoksahtelut. Tosin nämä hajut katsottiin osaksi normaalia elämää.

Hammasharja keksittiin 1700-luvun puolivälissä, ja sitä ennen ihmiset puhdistivat hampaansa lähinnä kaivelemalla niitä. Myös vedellä purskuttelua, hampaitten, hankaamista kangaspalalla ja yrttien pureskelua harrastettiin pitämään pahanhajuinen hengitys loitolla. Hampaita kaiveltiin puukoilla ja joillakin paikkakunnilla saattoi olla yhteisön yhteinen hammasharja.

Pääsääntöisesti kuitenkin villissä lännessä saatettiin elää viikkotolkullakin peseytymättä kertaakaan. Asuintaloissa, jos sellainen sattui olemaan, oli paljon syöpäläisiä, jotka erityisesti viihtyivät heinillä ja oljilla täytetyissä patjoissa. Näitä kun ei juurikaan uusittu.

Asuinhökkelit perustettiin yleensä sinne, missä oli vettä saatavilla, ja jos ulkohuussi tehtiin, se oli aina lähellä vettä ja jätökset saastuttivat, sillä nämä hökkelit olivat vain hökkeleitä, joiden sisään oli kaivettu kuoppa. Kun kuoppa tuli täyteen, se vain peitettiin ja hökkelirakennelma siirrettiin toiseen paikkaan. Vessapaperia ei ollut, joten ihmiset käyttivät pyyhkimiseen, mitä sattuivat löytämään: lehtiä, oksia, heinää.

Villin lännen saluunoissa ei yleensä ollut istuimia, mutta baaritiskiin oli yleensä kiinnitetty kaide, jossa roikkui pyyhkeitä.

Kuva: Wikimedia Commons

Pyyhkeisiin saivat asiakkaina olevat miehet pyyhkiä oluen vaahdot parroistaan. Koska pyyhkeitä käyttivät monet eikä niitä usein vaihdettu saatika pesty, taudit levisivät tätäkin kautta.

Syljeskely oli myös yleistä. Saluunoissa saattoi olla sylkykuppeja, jotka olivat täytetty sahajauhoilla. Purutupakkaa syljeskeltiin silti lattioille, ja koska saluunat vuorasivat yöksi lattiatilaa matkustavaisten yöpymiseen, keuhkokuume ja tuberkuloosi levisivät. Sahajauho oli myös hyvä alusta näiden tautien kytemiselle.

Koska samoja vesilähteitä käytettiin tiskaamiseen, peseytymiseen, pyykinpesuun ja viemärinä, kolera oli iso ongelma.

Yleensäkin ottaen naiset olivat siistimpiä kuin miehet, koska miehet saattoivat olla viikkoja poissa esim. karjanajoreissuilla. Nämä matkat tehtiin yleensä kesäisin, jolloin miehet saattoivat pulahtaa sopivaan vesilähteeseen virkistäytymään, mutta talvisin tätäkään ei tehty. Pyykkiä ei paljoa näillä matkoilla pesty, eikä ollut vaihtovaatteitakaan mukana.

Nykyään tuntuisi aika mahdottomalta olla viikkokausia pesemättä itseään, vai mitä?

6 kommenttia:

  1. Yyyyh rupesi vähän etomaan lukea tätä...onneksi eletään nykyaikaa vaan kyllä nykyäänkin on paljon esim miehiä jotka ei pese hampaitaan. En jotenkin osaisi kuvitella elävänsä näin vaan onhan se pakko ollut siihen aikaan jos ei muuta ole ollut saatavilla. Tuo alusasu jossa on vaan halkio on varmasti ollut tosi kiva ja hygieeninen menkkojen aikaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se kieltämättä aiheuttaa kuvotuksen tunteita, kun noita likaisuudesta aiheutuvia hajujakin alkaa kuvitella.

      Poista
  2. Minullekin tuli aika huono olo tämän kiinnostavan kirjoituksen aiheuttamana. Itse olen viime aikoina mietiskellyt sitä, miten sukupuolitaudit tappoivat ihmisiä aiemmin, kun lääkitystä ei ollut. Kuppaan on kuollut niin moni alansa osaaja vuosisatojen aikana. (Perehdyin hiljattain säveltäjä Franz Schubertin elämään.)
    Prostituutio oli yleistä - köyhien naisten ainoa elinkeino -, miehet läyttivät palveluita ja levittiv'ät tautia myös vihittyihin vaimoihinsa.

    Nyt taas Suomessakin esimerkiksi tippuritartunnat ovat lisääntyneet todella merkittävästi.
    Anteeksi tämä raadollisuus mutta tuli noista kuvailemistasi hygieniaoloista mieleen. Eikä muuten ole niin kauan yhteisistä hammasharjoistakaan. Olen kuullut maaseudulla sodan jälkeen syntyneen kertovan niistä. Vanha juttu on tekohampaat rippilahjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi monessa asiassa on viisastuttu ja moniin sairauksiin on keksitty hoitoja.

      Mahtaako tippuritartuntojen lisääntymiseen olevan syynä yleinen huolettomuus sukupuolitautiasioissa, vai silkka tietämättömyys, en osaa sanoa, ja olen sitä joskus kyllä miettinyt.

      Poista
  3. Sodan jälkeen Suomessa oli junissa kieltotaulut:"Älä sylje lattialle. Spotta ej på golvet." Silloin oli paljon avointa tuberkuloosia eikä vielä tehokkaita antibiootteja.1950 ja 60 luvulla miehillä oli tapana syljeksiä. Suomessa näkee vieläkin joskus miesten syljeksivän, mitä muualla ei ole tapana.
    Sain saksalaiselta anoppivainaalta jonkun kaukaisen esiäidin käyttämättömät kangaspöksyt, jonka lahkeet olivat kylläkin takaa kokonaan erilliset, että voi vetää reilusti erilleen, eikä ole vain pieni kolo niin kuin piirroksessa. Lahkeissa oli tietenkin hienot pitsit. Sodan aikana Suomessakaan ei ollut kaupassa saippuaa. Emännät tekivät itse kotikeittosaippuaa teuraseläinten suolirasvasta ja lipeästä. Vaatteita pestiin lipeällä ja silloin sattui onnettomuuksia, kun joku lapsi luuli sitä maidoksi. Meillä suomalaisilla on ammoisista ajoista ollut sauna ja Amerikan intiaaneilla hikimajat. Koivun lehdillä vihtominen/vastominen on vieläkin parasta ihonhoitoa, koivu-uute on hyvä hiuksille ja iholle. Intiaanit käyttävät yrttejä hikomajoissa. Siivottomampia saattoivat olla eurooppalaiset valloittajat. Keski-Euroopassa kaikki vanhat kylät ja kaupungit ovat vieläkin purojen ja jokien rannoilla. Oli pesuvettä ja juomavettä ihmisille ja eläimille. Preerialla ei ollut jokia ja puroja.
    Koleraepidemiat saatiin Hampurissa kuriin, kun sinne rakennettiin ruvettiin rakentamaan Euroopan ensimmäistä jätevesikanalisaatiota 170 vuotta sitten ja rakennettiin juomaveden puhdituslaitos130 vuotta sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain minäkin olen noita kylttejä joskus ammoisina aikoina nähnyt. Jos syljeskelystä puhutaan, muistan varmaan aina ekan reissuni Kiinaan. Kansankuppiloissa sai jopa varoa, ettei jonkun sivullisen räkäklimppi osu omaan riisikuppiin.

      Lipeästä muistan jopa omastakin lapsuudesta juttuja, eli ainakin neuvottiin, mitä pitää/ei pidä tehdä, jos joku on juonut lipeää

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!