torstai 24. lokakuuta 2013

Punainen samettikakku (Red Velvet Cake)

Jossain naistenlehdessä tästä kakusta povattiin seuraavaa muotileivonnaista, ja nimensä mukaan se onkin samettimaista syötävää, kunhan sen tekee oikein. Minusta oikeaan ohjeeseen kuuluu taikinan punaiseksi värjäävä punajuuri, eikä mikään karamelliväri, kuten uudemmissa ohjeissa usein on käytössä. Punajuurta sisältävä kakku on herkullinen ja mehukas kahvipöydän tarjottava, tai vaikka näyttävä jälkiruoka.

Tämä kakku on myös erittäin antioksidanttipitoinen ja sydänystävällinen, sillä punajuuri laskee verenpainetta.

Red velvet cake on USAssa traditionaalisesti laskettu Etelävaltioiden reseptiksi, olkoonkin, että sen alkuperästä on monta muutakin tarinaa. Tiedämme, että resepti alkoi kiertää USAssa noin 1920-luvulla, ja tarina myös kertoo sitä tarjotun New Yorkin Waldorf Astorian ravintolassa, jonka mukaan sitä kutsutaan myös nimellä Waldorf Astorian kakku.

Yksinkertaistaen voi sanoa, että tämä muistuttaa hiukan mehukasta porkkanakakkua, jossa porkkanan sijasta on punajuurta. Tällä ohjeella voi tehdä myös kuppikakkuja (muffinsseja), joihin laitetaan valkoinen kuorrutus. Samaten pohjasta voi valmistaa uunipellin kokoisen levyn, jonka sitten leikkaa suorakaiteen muotoisiksi kerroksiksi.



Red Velvet Cake

(20 cm läpimitaltaan olevaan irtopohjavuokaan)

250 g keitetyistä punajuurista tehtyä sosetta (nykyään punajuuria saa vakuumissa valmiiksi keitettynä vihannesosaston hyllystä, eli älä käytä etikkapunajuuria)
125 g voita
100 g tummaa suklaata (70%)
3 isoa munaa vatkattuna
1 tl vaniljasokeria
200 g sokeria
220 g vehnäjauhoja, siivilöi ne ensin niin ne tulevat ilmavammiksi
2 tl ruokasoodaa, siivilöi se jauhojen kanssa
100 g tummaa kaakaojauhetta siivilöitynä

Laita uuni lämpenemään 170 C. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla.

Kaada punajuurisose kulhoon ja lisää siihen vatkatut munat ja vaniljasokeri ja vatkaa käsin ne huolellisesti sekaisin.

Kuumenna voi tarttumattomassa pannussa tai kattilassa. Lisää siihen paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes seos on tasaisen kiiltävää (ei tarvita kovin korkeaa lämpötilaa, sillä seos ei saa kiehua). Kaada seos punajuuri-munamassaan ja vatkaa seos tasaiseksi.

Yhdistä eri kulhossa sokeri, jauhot, kaakaojauhot ja sooda. Kaada tähän kulhoon punajuuriseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan ja paista uunissa n. 45-50 minuuttia tai kunnes tikulla kokeillessa kakku on kypsä. Uunista otettua anna kakun jäähtyä vuoassa vähintään 5 minuuttia ennen sen kumoamista.

Tuorejuustotäyte ja kuorrutus:

250 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2 1/2 dl tomusokeria
2-3 rkl sitruunan puristettua mehua
100 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita

Laita huoneenlämpöinen tuorejuusto, voi ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa kunnes seos on kuohkeaa. Lisää sitruunamehu.

Leikkaa kakku kahdeksi levyksi (jos leikkaat sen useammakai kerrokseksi, tee täytettä esim. 1 1/2 -kertainen annos) ja levitä tuorejuustotäytettä väliin. Kuorruta samalla tuorejuustoseoksella ja koristele esimerkiksi suklaaströsseleillä tai muulla haluamallasi tavalla.

Herkkuhetkiä!

PS: Kuvassa olevassa kakussa on vähemmän suklaata eikä ollenkaan kaakaota, onnistuu niinkin.

6 kommenttia:

  1. Tämä kakku on ollut kokeilulistallani jo kauan. Lista vain on niin mahdottoman pitkä.;) Mieluummin kyllä värjäileekin punajuurella kuin jollain keinotekoisella väriaineella. Punajuuri sopii hyvin leivontaan.:)

    VastaaPoista
  2. Tätä tulee taatusti tehtyä, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Juu ei tästä kakusta sun ohjeella punaista tule.

    VastaaPoista
  4. Tästä tuli meille isänpäiväkakku sillä pienellä muokkauksella, että vähensin kaakaojauheen määrä melkolailla (laitoin vain yhden pussukanloput, ei varmaan ihan desiäkään).
    Tutkiskelin muitakin (suomenkielisiä) punajuuri-suklaakakkureseptejä. Niitä ei ollut paljoa, ja kaikissa punajuuri lisättiin raastetussa muodossa. Sose kuulostaa minusta paremmalta vaihtoehdolta. Porkkana on ihan ok raasteena, mutta punajuuren suikaleet kakussa... hmm, jotenkin epämieluisa ajatus.
    Taikinasta tuli niin upean värinen etten meinannut malttaa lykätä sitä uuniin - syvän violetti, mustaherukkapyrettä muistuttava. Kypsänä kakusta oli hävinnyt melkein kaikki punerrus ja väri oli ruskeahkonmusta. Jos olisin laittanut enemmän kaakaojauhetta niin mitenköhän tumma siitä olisi tullutkaan. Punaisen puuttuminen ei kuitenkaan haitannut yhtään, koska olen kakkuasioissa sitä mieltä, että maku edellä! (enkä ymmärrä ollenkaan näitä nykyään niin muodikkaita kakkutaiteilijoita...)
    Rakenne on samettinen ja mahtavan mehevä ja maku just nappiin minun mielestäni (en pidä kovin voimakkaasta suklaanmausta ja tästä ei tullut laisinkaan pistävänmakuista - luulen, että punajuuri tasapainottaa suklaan kitkeryyttä).
    Täytteeseen taisin kaataa ylenmäärin tomusokeria (en viitsinyt mitata), ja makua oli pakko tasapainottaa melkoisella määrällä sitruunaa, mutta jokatapauksessa täyte + kakkupohja sopivat erinomaisesti yhteen. Tätä tulee leivottua toistekin.
    Mietin myös, että voisi kokeilla porkkanakakkua samalla idealla (porkkana kypsänä soseena) - mahtaisi tulla ihanan värinen kakku. Esikoinen mietti, että tämä olisi myös oiva kuivakakkutaikinaksi (hänen pitäisi leipoa muutama kakku partiolaisten joulumyyjäisiin).

    VastaaPoista
  5. Ei tule punaista, ja sen kaakaojauheenkin voi jättää pois. Resepti on amerikkalaisen ystäväni äidin vakkarikakku, ja pidän siitä, että siihen käytetään aitoa väriä, eikä keinotekoista.

    Kaakaojauhoissakin taitaa olla sävyeroja, koska olen huomannut kakun väreissäkin eroja eri leipomuskerroilla. Yksi keino saada vähemmän ruskeaa sävyä on laittaa kakkuun raakakaakaojauhetta, siis fermentoimattomista kaakaopavuista tehtyä vaaleaa kaakaojauhetta.

    VastaaPoista
  6. Joo se on totta, että raakakaakaojauhe antaisi varmaan vaaleamman sävyn. Aloin miettiä, että väriä voisi viilata myös yhdistämällä punajuurta ja porkkanaa. Vaikka kuten sanottu, black velvet cake ei sekään ole mitenkään huono vaihtoehto - päivänvalossa kakussa itse asiassa näkyi kaunis violetti vivahde - varsin näyttävä on tämäkin vaihtoehto.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!