sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Naringiini

Naringiini on flavanoliglykosidi, joka antaa mm. tonic-vedelle sen kitkerän maun. Naringiinia saadaan etenkin greipistä, sen kuoresta ja mehusta. Se on tehokas flavonoidi, jolla saattaa olla suotuisaa vaikutusta mm. painonpudottamiseen ja tyyppi 2 diabeteksen hoitoon.

Naringiini alentaa kolesterolia ja saa maksan hajottamaan hiilihydraattien sijasta rasvaa. Sen sokeritonta muotoa, aglykonia, jota kutsutaan naringeniiniksi, esiintyy kaikissa sitrushedelmissä jossain määrin.

Voisi ajatella, että sitrushedelmien, ja etenkin greipin syöminen suurissa määrissä olisi suotuisaa, mutta naringiinilla ja sen sukulaisflavonoideilla on eräs haittapuolensa  - ainakin niille ihmisille, joilla on joku lääkitys, joka maksassa metaboloituu saman sytokromi P450 -entsyymin (CYP450) kautta. Tämä voi johtaa siihen, että lääkeaineen lisääntyneeseen tai vähentyneeseen pitoisuuteen kehossa, mikä voi aiheuttaa ongelmia ja jopa vaaratilanteita. Tästä syystä kannattaa aina tarkastaa lääkkeen määrännneeltä taholta onko sillä interaktio greippimehun kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!