sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Marokkolainen kookos-sitruunatorttu

Noniin, some on todella tehokas, eikä kestänyt kauaakaan kun sain jo reseptin edellisessä postauksessani kehumalle tortulle. Vaikka ei kookoksesta tykkäisikään (kuten minä en erityisemmin pidä), tämä kakku on kyllä vertaansa vailla.

Täytyy vielä sanoa, että sikäli tämä eroaa äskeisen etnisen lounaan kakusta, että tässä ei ole käytetty kananmunia. Muuten vaikuttaisi samankaltaiselta leivonnaiselta. Marokkolainen nimi tälle leivonnaiselle on basbousa tai namoura.

Äskeiseltä marokkolaiselta lounaalta käsilaukussa kotiin kulkeutuneita jälkkärileivonnaisia.

Marokkolainen kookos-sitruunatorttu

350 g mannaryynejä (alkuperäisohjeissa on semolinaa)
30 g kookoshiutaleita (makeuttamattomia)
100 g sokeria
1 1/2 dl miedonmakuista ruokaöljyä
1/4-1/2 tl suolaa
200 g maustamatonta turkkilaista jogurttia (10% rasvaa)
3/4 tl leivinsoodaa
1-2 sitruunan kuoran raastettu keltainen osa
(1 tl vaniljauutetta)
20 kuorittua mantelia joka leivosneliön koristeeksi (kuvassa olevat leivokset on koristeltu kookoshiutaleilla, eli jos haluat tehdä niin, niin varaa extra-annos kookosta koristeluun)

Vuoraa n. 20 cm läpimitaltaan oleva irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laita uuni lämpenemään 175 C.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita muut aineet kuiviin aineisiin niin, että taikina on lopulta tasaista. Lusikoi taikina vuokaa, tasoita pinta ja anna sen seistä n. 15-20 minuuttia.

Tämän ajan kuluttua mannnaryynit ovat turvonneet jonkun verran, joten jaa kakku veitsellä haluamasi muotoisiksi paloiksi (esim. neliöiksi) ja laita jokaisen keskelle manteli koristeeksi (tai ripottele kakun ylle kookoshiutaleita).

Paista kakkua uunin keskiosassa n. 20 minuuttia ja jos haluat leikata sen paloikis, ota se tässä vaiheessa pois uunista ja leikkaa palat uudelleen ottamatta niitä pois vuoasta. Laita vuoka takaisin uuniin vielä 20-25 minuutiksi kunnes se alkaa muuttua kullanruskeaksi.

Jäähdytä ennen tarjoilua tai palojen erottelua.

Jos haluat kakusta vielä kosteamman ja jälkiruokamaisen, tee seuraavanlainen siirappi ja levitä se kakun päälle heti kun olet nostanut sen uunista. Jos käytät siirappia kostutukseen, sen tulee olla huoneenlämpöistä ja kakun vielä kuuma, joten valmista siirappi hyvissä ajoin ennen kakkua.


Ruususiirappi leivoksille

vajaa 2 1/2 dl vettä
200 g sokeria
1 1/2 rkl ruusuvettä
3 tl sitruunamehua

Laita vesi ja sokeri kattilaan ja anna kuplia sekoitellen kunnes sokeri on sulanut ja seos hiukan alkanut paksuuntua. Seos on sopivaa kun se muodostaa käyttämäsi kauhan takapinnalle kiiltävän kerroksen (siirapin valmistus vie noin 15 minuuttia). Lisää muut aineet ja kiehauta. Kuori mahdollinen vaahto pois ja anna siirapin jäähtyä. Ruokiin käytettävää ruusuvettä löytyy esimerkiksi etnisistä kaupoista.




1 kommentti:

  1. Sitruunaiset leivonnaiset on ihania. Herkulliselta vaikuttaa.:)

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!