maanantai 16. toukokuuta 2016

Miesten pukeutumisesta (työ- ja juhlapukeutuminen)

Lontoon Cityssä liikkuvana en voi muutakuin ihailla siellä töissä käyvien miesten pukeutumista. Aina musta puku ja kravatti  - kesähelteillä voidaan puvun takki heittää pois, mutta paita on aina valkoinen. Ja kravatti kuuluu asuun!Solmiot vaan pakkaavat briteillä olla niitä viistoraidallisia, mutta niillähän on tavallisesti jokin oma historiansa, opiskelupaikka tms., joka kuulostaa jopa salaseuramaiselta symbolismilta. Minäkin yritin vuositolkulla kantaa mm. Intiasta työmatkoilta kauniita silkkisolmioita omalle siipalleni, mutta ei, raitaa sen pitää olla. Luovutin ja säälin kaikkien niiden kauniiden solmioiden käyttämättömyyttä laatikossa.

Suomalaiset miehet tuntee lentokentillä aika kaukaa. Ylipitkät lahkeet, jotka laskostuvat kenkien päälle, päällystakki, joka on lyhyt ja ankean värinen. Niitä Lenita Airiston kauan sitten moittimia tennissukkia ei enää näy, mutta usein pikkutakki on jotakin muuta väriä ja kuosia kuin housut. Tällaisia kombinaatioita näkee esimerkiksi Britannian maaseudulla vanhojen miesten yllä pubeissa. Vain lätsä puuttuu. Usein vielä hihat ovat mustuneet ja koko takki kaipaisi pesua.

Täältä voi lukea lisää miesten pukeutumismokista (Gentleman's Gazette). Jotakin uusia juttuja siinä oli minullekin, vaikkakaan en koskaan ole joutunut sen kummemmin seuralaisteni vaatetusta vahtimaan (jep, niitä raitasolmioita lukuunottamatta, vaikka mitään muutosta en saanutkaan koskaan aikaan).

Nyt, kun sitten toisena päivänä menemme Royal Ascotiin (olen menossa ystävättäreni kanssa avajaispäivänä, ja isommalla porukalle pääättäjäispäivänä), on seurassa myös mukavia miehiä. Olin toissaviikolla seuraamassa pukujen sovitusta (meidän aitiossamme on miehillä oltava ns. "tops & tails", kuvia alla). Intialainen myyjä oli erittäin taitava ja silmämääräisesti osasi antaa oikean koon ja olihan tulos sitten todellakin komea.
Joskus on ihan mukava tälläytyä ja pukeutua formaalisesti, eikö vain? Milloin viimeksi itse panostit tällaiseen asuun (siis hieman hienompaan juhlaan/tilaisuuteen)?

Onko kseällä tiedossa paljon juhlia, joihin voi pukeutua hyvin?

5 kommenttia:

 1. Harvaa asiaa inhoan yhtä paljon kuin tälläytymistä, sanon moisille juhlille kiitos ei. Näin jopa silloin kun olin nuori, hoikka ja ihan ok näköinen. En ymmärrä, mikä pynttäytymisessä on hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ennen tykännyt, mutta mieli voi aina muuttua :)

   Poista
  2. Tosin omissa rippijuhlissani, kihlajaisissani ja häissäni toki tahdoin pukeutua. Rippiksellä oli tosin asuna farkkumekko, joka nyt sitten taisi olla silloin suurinta muotia.

   Royal Ascotin Royal Enclosure on kuitenkin sen tason juttu, että siellä on mukavaa olla pukeutuneena ja nauttia shampanjasta ja iltapäiväteestä, edes kerran vuodessa hiukan arvokkaammin, kun sinne kerran on sattunut jäsenyyden saamaan :)

   Poista
 2. Duunipaikka vaihtumassa ja on aika panostaa pukeutumiseen, toki ei ole pukukoodia, mutta mahdollisuus pukeutua paremmin :) Tykkään pänttäytyä maltillisesti, mutta en yliampuvasti, kunnioittaen tilaisuutta :)

  VastaaPoista
 3. En ymmärrä sitä mielihyvää, joka tulee oman statuksen pönkittämisestä. En pidä edes pukumiehistä. Boheemit taiteilijat ovat enemmän mieleen. Juhlat sitä kivempia, mitä pienempi ja rennompi porukka eli juhlallisuus karsittu minimiin

  VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!