torstai 28. maaliskuuta 2019

D-vitamiini, ja mitä sen puutos voi aiheuttaa

D-vitamiinin lisätarpeesta talven aikana on viime vuosina ollut paljonkin juttua. Luonnollisestihan ihminen saa D-vitamiinia auringonvalon avulla, eli sitä syntetisoituu auringonvalossa iholla. Nimestään huolimatta D-vitamiini ei ole vitamiini, vaan rasvaliukoinen kalsitrioli-hormonin esiaste.

Ihon liiallinen paahtaminen auringossa kesäaikaan voi kostautua ihosyöpinä, ja valitettavasti nämä syövät voivat iskeä sellaiseenkin paikkaan iholla, joka on ollut auringolta pimennossa. Siksi varovaisuus auringonoton suhteen on paikallaan. Aasiassa D-vitamiinin puutos alkaa olla jo ongelma, sillä siellä varjellaan ihoa tarkasti auringolta. Joidenkin lähteiden mukaan myös ylipainoisilla ihon kautta saatu D-vitamiini varastoituisi rasvaliukoisena rasvakerrokseen, eikä pääsisi ollenkaan muualle elimistöön. Myös vanhemmilla ihmisillä D-vitamiinin synteesi saattaa olla heikentynyt, tai se ei imeydy kunnolla ruoasta.

Ruoastakin saa D-vitamiinia, ja sen parhaita lähteitä ovat kala (myös säilykekala, kuten tonnikala ja sardiinit  - bonuksena saat hyviä Omega-rasvahappoja), sienet (etenkin suppilovahverot, portobelloherkkusienet ja kantarellit) ja maksa. D-vitamiinia lisätään myös joihinkin maito- ja rasvatuotteisiin. Sienet ovat hyvä D-vitamiinin lähde vegaaneille, ja siinä, missä D-vitamiinilisät tehdään lampaanvillaa apuna käyttäen, vegaaniseen D-vitamiiniin käytetään sieniä tai esim. jäkälää.

Kuva lainattu täältä.

D-vitamiinin puute liitetään yleisimmin osteoporoosiin, sillä sitä tarvitaan luiden ja hampaiden muodostumisessa ja (luun) kalsium- ja fosforiaineenvaihdunnassa.

Harvempi tulee ajatelleeksi, että D-vitamiinin vähyys tai puute saattaa olla yhteydessä diabetekseen, dementiariskiin, eturauhassyöpään, erektiohäiriöihin, jäykkiin verisuonenseinämiin (korkea verenpaine, sydän- ja verisuonisairaudet, erektiohäiriöt) ja skitsofreniaan.

Alhainen D-vitamiinin taso tai puute elimistössä ilmenee yleensä lisääntyneenä hikoiluna, alavireisyytenä ja jopa masennuksena, univaikeuksina, epämääräisinä lihas- ja nivelkipuina, hiustenlähtönä, autoimmuunitauteina, lihasheikkoutena, hermorappeumina tai toistuvana sairasteluna (flunssat tms. infektiot).

Ympärivuotiset saantisuositukset ruoasta saatavan D-vitamiinin lisäksi ovat (Lähde: Mehiläinen):
  • 2 vk. - 2 v. 10 µg/vrk
  • 2 - 17 v. 7,5 µg/vrk
  • 18 - 60 v. 10 µg/vrk tarvittaessa*
  • 61 - 74 v. 10 µg/vrk tarvittaessa*
  • --> 75-v. 20 µg/vrk**
  • Raskaana olevat ja imettävät naiset 10 µg/vrk
* Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuu).
** Pienempi annos (10 µg/vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.
Turvallinen vuorokausiannoksen on todennäköisesti n. 100 µg / vrk. Mittayksikkönä mikrogramma (µg) sekä kansainväliset yksiköt (IU); 10µg = 400IU
Tekstissä lähteet ovat upotettu linkkeinä tekstiin.
Syötkö sinä D-vitamiinilisää talven yli?

3 kommenttia:

  1. Mun pitäisi tsempata tämän suhteen, varsinkin kun pari vuotta sitten oli alhaisempi D-vitamiinitaso. Täytyisi oikeastaan käydä mittauttamassa, niin tietäisi missä mennään. Nyt syön lääkärin määräyksellä lisärautaa ja käytössä on myös kilpirauhaslääke, välillä juurikin se lääkkeiden ja lisäravinteiden nauttimisajankohta aiheuttaa haasteita, jos esim. otan D-vitamiinin illalla, se vaikuttaa unen saamiseen huonolla tavalla :D

    VastaaPoista
  2. Syön D-vitamiinilisää syksystä alkukesään asti. Kahdella jo edesmenneellä lähisukulaisellani oli skitsofrenia, diabetes, RR-tauti sekä lukuisia muita D-vitamiinin puutokseen viittaavia oireita. Olenkin pohtinut tätä, oliko heillä (1950-luvulla syntyneet) D-vitamiinin imeytymishäiriö tms. Sattuneesta syystä siis kiinnostava aihe. Heli

    VastaaPoista
  3. Mä syö D-vitamiinipillereitä läpi vuoden lääkärin kehotuksesta astmani takia. D-vitamiinin on todettu helpottavan astmaatikkojen ja muiden keuhkosairaiden hengitysoireita. D-vitamiini auttaa myös allergiaoireisiin. Ennen vanhaan tuli popsittua vain talvisin.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!