sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Maailmanmenoa

Mikä sunnuntai! Jopa täällä Lounais-Suomessa herättiin valkoiseen lumipeitteeseen ja taivaalta sataviin "jalkarätteihin". Juuri kun eilen sain vaihdatettua kesärenkaat auton alle. Lumi onneksi suli pois, ja nyt voi vaan murehtia tänne rinnetalolle viettävää asvalttitietä, jota koristaa kaikista sen hävitysyrityksista huolimatta sammal, joka on todella liukas märkänä.


Yksi revennyt polven sisäside ja sen aiheuttama kipu tälle vuotta on ihan tarpeeksi, haluan hävittää tuon sammaleen, vaikkakin se on kaunista katsella. Märällä kelillä nimittäin se on todella liukasta. Tähän mennessä on kokeiltu mm. painepesuria. Seuraava keino lienee kidesooda, sillä sammalhan käsittääkseni viihtyy happamassa alustassa ja sooda taas on emäksistä. Jos jollakin asiaa tuntevammalla on vinkkejä, otan mielelläni neuvoja vastaan!

*****

Btw, kuinka moni luki viime viikkoina virolaisesta Jane Paberitista ja hänen valitsemastaan eutanasiasta? Ellette lukeneet, mm. tässä taustatietoa.

ALSin aiheuttama kuolema ei liene niitä helpoimpia, joten sympatiani hänelle. Eksyin sitten vilkaisemaan hänen Facebook-sivuaan, ja hämmästyin, miten etenkin suomalaiset uskovaiset olivat heti tuomitsemassa asian. Kaikilla toki on vakaumuksensa, ja saa ollakin, mutta miksi kiusata sairasta ihmistä ja lisätä stressiä? Päätös ei varmaankaan ollut helppo!

Osa törkeimmistä viesteistä lienee poistettu, mutta silti sieltä löytyi tällaista:

Jane rakas, älä tee itsellesi mitään sellaista, mitä haluat katua, mutta et voi. Jumala rakastaa sinua ja tietää tilanteesi. Hän varoittaa Sanassaan tekemään itselleen mitään pahaa eikä kennellekään. Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut ja saat Pyhän Hengen sisimpääsi.❤️

Usko ja Pyhä Henki varmaan tuossa tilanteessa auttaakin :(  Minulla on ollut erittäin surullinen ja hyvin harmistunut olo noitten kommenttien takia. Ihmisillä on eri näkemyksiä ja eri uskonnollisia vakaumuksia, ja myös halu elää ja kuolla arvokkaasti. Helppo on myös puhua jos ei ole koskaan sattunut sairastumaan vakavaan sairauteen. Mielikuvissa sitä tuskin pystyy ymmärtämään.

Eutanasia tai avustettu itsemurhahan ei ole Suomessa mahdollinen, mutta monissa muissa maissa kyllä, mm. Sveitsissä. Uskon, että liki jokainen parantumattomasti sairas on jossakin vaiheessa harkinnut sitä vaihtoehtoa. Niin minäkin (vaikka toistaiseksi en olekaan ollut parantumattomasti sairas  - vaikka sekin selviää lähiviikkoina, kun käyn hematologian polilla tutkimusten jälkeen).

Valinnan vapaus rauhoittaa mieltä kummasti. Ja pelkkä tieto siitä, että kärsimys on mahdollista lopettaa, on myös rauhoittava. Ihan sama, kuten syöpäyhdistyksen tukihenkilön puhelinnumero on syöpään sairastuneelle tuettavalle; usein ei yhteydenottoa tulekaan, koska jo se mahdollisuus jutella jonkun vastaavassa tilanteessa olleen kanssa rauhoittaa.

*****

Kevät ja kukkia! Eilinen pizza oli koristettu kukilla ja olohuoneessa alkaa orkidea pukata kukkaa kylmän talven jälkeen. Ilmeisesti sisällä on ollut tarpeeksi viileää, eikä aina ole muistettu kastellakaan sitä.Mukavaa sunnuntai-iltaa!

6 kommenttia:

 1. Uskovaisilta tuntuu tosiaan välillä armo olevan kateissa, vaikka armoa kovin puheissaan korostaisivat. Jos joku kokee elämänsä niin vaikeaksi että näkee kuoleman helpottavana vaihtoehtona niin ei siinä pitäisi olla ulkopuolisilla mitään sanomista.
  Sammalen luulisi lähtevän emäksisellä aineella, tuhkalla se lähtee nurmikolta, mutta asfaltilla tuhka kai tahraisi liikaa. Tai sitten kovalla harjalla, mutta siinä olisi hinkkaamista.
  Toivottavasti et saa polilta ikäviä uutisia, hyvää viikkoa!
  Eeva E

  VastaaPoista
 2. Arvelinkin, että vastaisit! FB.n niksipalstalla myös suositeltiin tuhkaa, mutta mistäpä sitä ihan "teollisia määriä" saisi? Tuo väylä on aika leveä ja pitkä tänne talon ovelle.

  Olen samaa mieltä tuosta uskovaisia koskevasta mielipiteestäsi. Eniten harmittaa se, että päätöksen tehnyttä ja vaikeasti sairasta ihmistä pitää vielä kiusata noilla mielipiteillään jopa syyttäen. Ei hän ansaitse sitä, vaan tukea ympäristöltä.

  Ahdistaa tuollainen ahdasmielisyys. Eiköhän jokaisen elämä ole hänen omansa.

  VastaaPoista
 3. Joo, ja menen tiistaina PET-kuvaukseen, ja poli sitten viikon päästä, koska Immunofix-labrakoe vaatii viikon valmistuakseen. Ellei tauti ole sammunut säteellä, niin sitten alkavat liki vuoden kestävät rankat hoidot. Sikäli harmillista, sillä nyt on työn alla taas sopimus ulkomaille.

  VastaaPoista
 4. Hajamielisellä päälllä: Piti vielä vastata, että teräsharjalla sitä sammalta on krapsuteltu, mutta siinä menee todellakin ikä je terveys, niinsanotusti.

  Ihmettelen että se sammal tuossa asvaltilla ylipäätään kasvaa! Ei luulisi kasvualustassa olevan mitään ravinteita!

  VastaaPoista
 5. Puutarhaliikkeissä taitaa olla kyllä jotain varsinaisia sammaltuhoaineitakin, epäilen nähneeni... Tuhkaa tulee isot määrät jos vaan säännöllisesti tulta poltellaan tulisijassa. - Ja huh, vuoden kestävä hoitojakso ei kuulosta houkuttelevalta, toivottavasti tauti on jo talttunut. T. EE

  VastaaPoista
 6. Mää ajattelen, että jokaisella pitäis olla mahdollisuus eutanasiaan.

  Orvokit. <3 Voi että ootan, että saan ostaa niitä taas meijän parvekkeelle! <3 Rakastan orvokkeja. <3

  VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!