lauantai 15. lokakuuta 2022

Mikä ihme on osmanthus tuoksuissa?

Sanan osmanthus (Osmanthus fragrans, "tuoksuoliivi" tai "makea oliivi") näkee usein tuoksunuoteissa. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, mikä se on. Nimi tuo vain mieleen osmankäämin, joka se ei ole. Eihän osmankäämi edes tuoksu miltään, vai tuoksuuko?

Osmanthus on tosiaankin oliivin sukulainen, ikivihreä, noin 10-metrinen puu, joka tuottaa syötäviä hedelmiä, joita voi käyttää kuten oliiveja. 

Valkoiset (joskus myös kellervät tai oranssit) kukat jäävät sen lehtien varjoon, ja lehtiä käytetään mm. teen maustamiseen. Osmanthus kasvaa luonnonvaraisena mm. Pohjois-Amerikassa, Kaakkois-Aasiassa, Havaijilla ja Uudessa-Kaledoniassa. Kasvi on Kiinasta lähtöisin.

Aasiassa, varsinkin kiinalaisessa lääketieteessä sillä on montakin käyttöä. Sitä käytetään mm. kehoa puhdistavan rohdon lähteenä, ja moniin muihin tarkoituksiin.

Osmanthuksen kukkia käytetään ruokiin ja esimerkiksi viinin valmistukseen. Toisin kuin monet tuoksuvat ja syötävät kukat, ne eivät ole kitkeriä maultaan, vaan makeita.

Kuva: Pixabay
Osmanthuksen kukat tuoksuvat kypsältä persikalta, (kuivatulta) aprikoosilta, hunajalta, luumulta ja jasmiinilta. Tuoksu on voimakas, mehukas, mutta silti kermainen ja pehmeä. Siinä on myös ripaus orvokkia. Jos tarkkaan tuoksuttelee, siitä voi löytää myös tupakkaa, kuivattuja hedelmiä ja patsulia. Osmanthus on yksi kalleimmista tuoksujen raaka-aineista.

Osmanthus toimii hyvin esimerkiksi nahkaisten tuoksujen parina, mutta sopii myös kukkaisten tuoksunuottien kanssa. Sen kanssa ydintuoksuina toimivat myös hyvin tee, puumaiset tuoksut, myski ja appelsiini.

Esimerkkejä parfyymeista, joissa osmanthus tuoksuu:

Narciso Rodriguez For Her
Dior Eau de Dolce Vita
Gucci Flora
Hermès Galop
Atelier Cologne Love Osmanthus
Louis Vuitton Mille Feux
Aqua di Parma Osmanthus
Michael Kors Michael Kors
Calvin Klein Escape
Givenchy L'interdit
Kenzo Jungle Le Tigre
Elizabeth Arden Sunflowers
Oscar de la Renta Volupte
Nina Ricci Deci Dela
Escada Sunny Frutti

Osmanthuksesta voi lukea lisää (suomeksi) täältä.

2 kommenttia:

 1. Mulle on tää nuotti ollut aina vaikea. Jos se on sulautettu tuoksuun hyvin, tykkään. Jos se on kuitenkin liian hallitseva ja voimakas, saan helposti pahoinvoivan olon. Deci Dela oli aikoinaan mun lempituoksu, joten siinä se oli nenääni miellyttävällä tavalla. Yksi tuoksuista, jonka haluaisin takaisin. Guccin Flora on myös ihana.❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kyllä kiinnostaisi tietää, miltä tuo osmanthus tuoksuisi yksinään. Täytynee vaan tyytyä tuoksuttelemaan noita listattuja hajuvesiä. Tuo Narciso Rodriguezin tuoksu multa löytyykin jostakin, pitää etsiä se ja tuoksutella uudelleen.

   Jotenkin muistan myös, että tuo Nina Riccin tuoksu oli ihana.

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!