keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Kosmetiikkabloggari pohdiskelee

Vai pitäisikö sanoa "kauneusbloggari". En kuulu muodikkaisiin blogiportaaleihin, eikä minua ole (itselleni tuntemattomista syistä) hyväksytty  - saati pyydetty - mihinkään kauneus-/kosmetiikkabloggareiden kuppikuntiin. Kokeeksi pyysin itse liittymistä mm. åblogeihin ja +40 -blogeihin, mutta hylkäys tuli. Kummallinen juttu.

Olen totuuden etsijä, ja epäilen suuresti voisinko edes kirjoittaa (tuote)kehuja rahasta. Pyytäjällä pitäisi ainakin olla todella vankka usko tuotteeseensa,  ja perusteet siihen, jos minua pyytäisi bloggaamaan. Haaste olisi tietty mielenkiintoinen, sitä en mitenkään kiellä 😁. Riskinottajia ei silti jostakin syystä löydy. Huhuu, missä te olette?


Jotkut ihmiset ovat hyviä markkinoinnissa ja myymisessä - ja se heille suotakoon, jos he viihtyvät noissa hommissa. Minulle se on jonkinlaista henkistä huoraamista, enkä halua tehdä sitä. Olen myös sitä mieltä, että ihmisiä ei saa johtaa harhaan, mikä usein käy ainakin niille, joilla ei ole medialukutaitoa (tai -kriittistä suhtautumista).

Tutkimuspuolella viihdyn erittäin hyvin. Idealistinen minäni haluaisi löytää totuuden mutta aina sekään ei onnistu. Tosin, onhan täällä ihan mutulla (musta tuntuu -mielellä) kirjoitettujakin käyttökokemuksia.

Tämän aiheen pohtiminen lähti liikkeelle tästä. Miksi itse johtaisin harhaan ihmisiä, joilla ei ehkä ole resursseja arvioida itse jotakin tutkimustuloksia? Olen erityisen harmistunut tästä asiasta.

Asia on aika monisäikeinen. Kaikki palaa pohjaan siinä (öh, mikä on suomalainen vastine ilmaisulle "all boils down to"?), että kosmetiikkaa ei tarvitse tutkia paljoakaan, ja tuotteet pääsevät silti markkinoille. Termi "kliinisesti tutkittu" on ihan täyttä p****aa kosmetiikan markkinoinnissa. Hieno termi, tosin! Kukaan ei vaan tiedä, mitä se vaatii saadakseen kliinisesti todistetun tehon statuksen.

Kliininen tutkimushan voi (kosmetiikkafirmalla) olla vaikka miten hienosti toteutettu, siis kaikki "by the book". Ongelma on n-määrä, eli tutkittavien määrä  - ja mittarit. Suurin ongelma on kuitenkin juuri se kohderyhmän n-määrä.

Lyhyesti sanoen tutkimustulosten pitäisi olla toistettavissa ns. normaalielämässä, ja tätä ei todellakaan saavuteta edes viidenkymmenen hengen n-määrällä. Eikä valideilla mittareilla! Itsearviointi ei ole ihan relevantti mittari, mutta toimii kyllä jonkin objeltiivisen menetelmän rinnalla tuloksia vahvistavana.

En muista vielä koskaan lukeneeni yhtäkään kosmetiikasta kunnolla tehdyn kliinisen tutkimuksen tutkimusraporttia. Ihotautilääkäriystävättäreni päästää aina (räkäisen) naurun tätä pohdiskellessani. Jospa vaan olisikin joku kosmetiikkafirma, joka satsaisi markkinoinnin asemasta kunnon tutkimuksiin! Olisin heti kanta-asiakas. Olisin ehkä kanta-asiakas myös, jos firmojen antama tieto ei olisi niin "sokerikuorrutettua", vaan avoimempaa.

En tiedä, onko ihan toivoton urakka seuloa läpi kosmetiikkatuotteita ja yrittää ottaa selvää, mikä oikeasti toimii ja mikä ei. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän tiedän, ja sitä vastahankaisempi olen laittamaan rahojani sellaisiin tuotteisiin, jotka eivät (edes teoreettisesti) toimi.

Nyt kysymys: Millä perusteille sinä valitset kosmetiikkatuotteesi?

11 kommenttia:

  1. Mä ainakin btw luotan sun sanaan. Kosmetiikasta kirjoittaessa lukijoiden kannattaa aina myös muistaa se, että jokainen on yksilö ja tuote voi käyttäytyä hyvinkin erilaisilla tavoilla. Itsekin oon nykyään kriittisempi tuotesuosituksia kohtaan ja tarkemmin enää tukka putkella viipetän hakemaan jotain hypetettyä tuotetta. Oon myös aika skeptinen firmojen tutkimuksiin, just nuo kliinisesti tutkitut jne..Mutta ostamiin nykyään lähes tyystin luonnonkosmea, jossa ei onneksi mun mielestä tällaista mainontaa harrasteta 😀 Mutta jos luonkos firma tai firman markkinointihenkilö alkaa höpöttään kemikaaleista niin että kaikki kemikaalit ovat pahasta, mulla on ainakin kiinnostus 0 tukea sellaista potaskaa 🤔


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että eri ihotyypeillä tuotteet saattavat toimia eri tavoin. Esimerkiksi kuivalle iholle ei kannata yrittää käyttää nuoren akneihon tuotteita jne.

      On kuitenkin jotain yleispäteviä juttuja, kuten hyaluronihappo, joka toimii kaikilla ihoilla. Samaten voi sanoa, että jotkut aineet eivät takuulla toimi väärässä ympäristössä tai vääränlaisessa kombinaatiossa . - tai vaikka ihan väärinä pitoisuuksina.

      Poista
    2. Niin ja kiitos luottamuksesta. Kyllä kosmetiikkaan pätevät aika monet samat lainalaisuudet kuin lääkkeisiin. Vaikka en farmaseutti olekaan, kliinisessä tutkimuksessa tulee paljon tietoa esimerkiksi tutkimusvalmisteen formuloinnista.

      Poista
    3. Niin, tähän lisäten, eiväthän esimerkiksi mitkään tabletitkaan imeydy, elleivät ne ole esimerkiksi suotuisassa ympäristössä formulaatiossaan. Sikäli hiukan sama homma kuin topikaalisilla tuotteilla, eli kosmetiikalla.

      Poista
  2. Tuli "valittua" tuotteita tilaamalla piiiitkään Jolie Boxia ja lisäksi lukemalla blogeja miettien samalla ihoni tarpeita. Harkitsen aika tarkkaan hankintani. Nyt ostin itselleni Lumenen joulukalenterin ja olen tosi tyytyväinen sen antiin. Pääsen tutustumaan moniin uusiin tuotteisiin ja sain matkakokoja jo hyviksi havaitsemistani.
    En ymmärrä, miksi blogiasi ei hyväksytty ryhmiin! En alkuunkaan! Toisaalta, en tunne yhtään kulissien takaista maailmaa... Kovin outoa joka tapauksessa.
    Päädyin joskus tänä vuonna jotain kautta blogiisi ja jäit sitten kirjanmerkkeihin. Yleensä en kommentoi, vaikka säännöllisesti luenkin "iltasaduksi".
    Toivon sulle kaikkea hyvää tulevana vuonna sekä lykkyä ja voimia hoitoihin!
    ("boils down to" - kävisikö vain että "lyhyesti sanottuna"...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että monien blogien, ja ainakin blogiportaalien takana on kaupallisia tahoja. Bloggaajille sanellaan postausten sisältö.

      Kiitos todellakin hyväntoivotuksista! Vaikka sädehoito onkin aika "kevyt juttu", se kuitenkin sotkee elämää siinä mielessä että joka ikinen arkipäivä on oltava parin minuutin takia jossakin. kuten sanottu, olen kuitenkin kiitollinen, että homma matkoineen ei kestä kuin alta 30 minuuttia minulla. vielä vähemmän ottaisi aikaa, jos tulisin ja menisin "kotikotoa" Aurajoen rannasta.

      "All boils down to" - olet jäljillä, se tarkoittaa sitä, että joku on jokin syy.

      Poista
  3. Voihan harmi että tuli hylkäys 40+blogeista, etenkin kun sulla on ollut blogi tosi kauankin. En itse ole koskaan saanut mitään rahallista korvausta jos olen kirjoittanut tuotteesta, mutta olen saanut muutaman kerran Suomessa käydessäni joitakin kosmetiikkatuotteita, joita olen sitten maininnut PR-näytteinä. Täälläpäin ostan yleensä sellaisia tuotteita missä on niin vähän myrkkyjä kuin mahdollista, ja mielellään luonnonkosmetiikkaa. Paikallinen tarjonta on todella runsas. Olen myös tilannut toista vuotta paikallista kuukausittaista kosmetiikkaboksia, joka yleensä aina on ollut rahanarvoinen,ja paljon enemmänkin,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä onkin tosiaan paljon luonnonkosmetiikkaa, nämä kaikki kuolleen meren sarjat etunenässä. Nuorin siskoni asui todella kauan Israelissa, sillä(kin) tavalla maa on aika tuttu.

      Poista
  4. Muuten , oletko hakeutunut INdiedaysiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, se on minulta jäänyt huomiotta. Toistaiseksi.

      Poista
  5. Niin, vielä vastauksena kommentteihin... En ole ajatellut tätä yhteisöön kuulumista rahallisen etuuden tavoittelun kannalta, vaan sikäli, että olisi vaan mukava kuulua johonkin yhteisöön ja tuntea muitakin bloggareita, vaihtaa ajatuksia vaikkapa joskus livenä tms.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!