maanantai 17. joulukuuta 2018

Säätämistä ihonhoidon kanssa, osa I (puhdistus ja kosteutus)

Pakkaskeleillä ihokin kuivuu, ja minulla on nyt ollut jo pari viikkoa suupielissä kuivat läiskät, joita on sitten yritetty hoitaa keinolla jos toisellakin. kesällä ihon hoidoksi riitti salisyylihappopitoinen seerumi, mutta talvella on oltava järeämmät aseet.

Kuiva iho saattaa kiristellä, punoittaa, näyttää elottomalta, sitä voi kirvellä kun sille laittaa esim. puhdistusainetta tai voidetta, siinä voi olla (kuten minulla) kuivia läikkiä, se saattaa muuttua herkäksi tai se saattaa jopa näyttää öljyiseltä, mutta tuntua samaan aikaan kuivalta. Jos tunnistat jotakin näistä oireista, ensimmäinen toimenpide on kääntää katse siihen, miten ihon puhdistat. Liian lämmin vesi saattaa liuottaa ihon omaan suojakerrosta, ja liian vahvat puhdistusaineet ja liian perusteellinen puhdistaminen saattavat tuhota sitä myös. Kuivuudesta (etenkin pintakuivuudesta) kertoo myös se, jos ihoon ilmestyy herkästi milioita, eli luufinnejä.


Usein on järkevintä käyttää voidemaisia tai öljymäisiä puhdistusaineita. Monissa vaahtoavissa putsareissa saattaa olla liikaan jytyä, ja ne poistavat tosiaan myös ihon oman suojavaipan tehokkaasti. Vältä saippuapohjaisia tuotteita ja niitä, jotka sisältävät natriumlauryylisulfaattia (sodium lauryl sulfate, SLS, SLES) ja etsi mielellään pH-optimoitu puhdistustuote, jossa happamuus on lähellä ihon omaa (pH noin 5-6:n välillä).

Puhdistuksen jälkeen voi käyttää tietty kosteuttavaa kasvovettä. Tämän jälkeen rasvainen voide ei yleensä riitä, vaan iholle olisi hyvä laittaa jotakin kosteuttavaa humektanttia, kuten hyaluronihappoa tai glyseriiniä, jotka sitoo vettä. Huomaa, että iho tarvitsee vettä myös sisäisesti nautittuna!

Vasta tällaisen vesipohjaisen kosteuttavan seerumin tai hoitoveden jälkeen on hyvä suojata iho rasvaamalla se. Tämä myös ehkäisee kosteuden karkaamista. Ihotautilääkärit suosittelevat tähän esimerkiksi mineraaliöljyjä, skvalaania tai vaseliinia. Ne ovat kaikki hyvin siedettyjä, eivätkä tuki huokosia.

Koska pakkassää kuivattaa myös huoneilmaa, ilmankostutin auttaa myös ihoa pysymään kosteutettuna. Myös tupakointi ja alkoholin käyttö kuivattavat ihoa (alkoholi myös ulkoisesti käytettynä). Jos iho on todella kuiva, on myös hyvä välttää kosmetiikassa teepuuöljyä, retinoideja ja aknen hoitoon tarkoitettuja tuotteita, bentsoyyliperoksidia, salisyylihappoa, savinaamioita ja useimpia kuorinta-aineita ja kuorivia happoja.

Muita aineita, joita on hyvä rajoittaa kosmetiikassa ovat kamomilla, laventeli ja eteeriset öljyt, tuoksuaineet, sitruunahappo ja taikapähkinä. Näitä on hyvä muutenkin karttaa, jos iho on herkkä.

4 kommenttia:

  1. Minullakin on talvisin taipumusta kuiviin läikkiin poskissa, leuassa ja suun ympärillä. Viime vuoden talvena aloitin omega-3 pillereiden syönnin ja se vei poskissa kuivat kohdat mutta huomasin että lumenen sininen serum pullo auttaa muuten kuiviin kohtiin muualla kasvoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä, mitä suuhunsa pistää, on todellakin suuri merkitys myös ihonhoidolliselta kannalta. Jos ruokavalio on esimerkiksi rasvaköyhää (tai proteiiniköyhää - kuidutkin vaikuttavat paljon), ei voi olettaa ihonkaan voivan hyvin.

      Poista
  2. En ole koskaan oikein tykännyt vaahtoputsareista ehkä juuri liian pesevän vaikutuksen takia, vaikka voisi luulla, että vaahto olisi jotenkin hellävaraisempaa. Eikö mineraaliöljyt tukikaan huokosia? Mulla on ollut sellainen mielikuva, että ne tekevät juuri niin. Ainakin itse kartan niitä juuri tukkimisen pelossa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä minun pitää hiukan avata tätä mineraaliöljyasiaa, eli laitan postaukseen osan II.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!