perjantai 28. joulukuuta 2018

Viktorian kiisseli eli kylmä riisivanukas

Tänä jouluna syötiin - jälleen kerran - naudan sisäfilettä piparjuurikermalla ja kerma-juustoperunoita sekä höyrytettyä porkkanaa ja brokkolinia. Alkuruokana oli parsakaali-aurajuustokeitto.

Koska meillä mies kokkaa mielellään, minun valmistettavakseni jäi ainoastaan jälkiruoka. Halusin valita jonkin todella vanhanaikaisen (joulu)jälkkärin, ja emmin hiukan Maltanriisin ja Viktorian kiisselin välillä. Jälkimmäinen päätyi pöytään ja olikin paljon herkullisempaa, kun muistinkaan. Nuoriso-osastokin santsaili sitä jopa neljään otteeseen.

Varsinaisesti kiisseliä se ei ole, vaan kylmä riisivanukas, jonka ohje periytyy aina kuningatar Viktorian aikaisesta Englannista. Tässä ohje.


Viktorian kiisseli (10-12 hengelle)


2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l Kiehu-maitoa
1 tl suolaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen riisit. Keitä pari minuuttia (kunnes vesi imeytynyt) ja lisää sitten maito. Anna puuron kiehua hiljalleen n. 40 minuttia välillä sekoitellen. kun riisinjyvät ovat kypsiä, lisää suola. Anna puuron jäähtyä.

Lisää puuroon:

1-2 sitruunan raastettu keltainen kuoriosa
2-3 sitruunan mehu
3 rkl vaniljasokeria
2-3 dl sokeria

Määrissä on vaihteluväli siksi, että jotkut pitävät sitruunaisemmasta ja makeammasta, jotkut taas vähemmän maustetusta ja vähemmän makeasta riisivanukkaasta.

Vatkaa sen jälkeen:
5 dl kuohukermaa vaahdoksi

Liota 4 liivatelehteä pienessä nestemäärässä, ja kun lehdet ovat pehmenneet, purista ne kuivemmiksi ja sulata ne niihin jäljelle jääneessä vesimäärässä.

Yhdistä puuro, liivateliuos ja kermavaahto ja kaada seos tarjoiluastiaan ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi (annoin itse olla yli yön).

Tarjoile kylmänä vaikka soseutettujen hedelmien tai mehukeiton kanssa. Meillä tämä tarjottiin mansikkasoseen kanssa ja jälkkärin sekaan tietty laitettiin jouluisesti manteli, jonka löytäjä sai pussillisen suklaakonvehteja.


Ostoslista:

Puuroriisiä
Kiehu-maitoa
Sitruunoita
Liivatelehtiä
Vaniljasokeria
Sokeria
Kuohukermaa

Esim. pakastemansikoita kastikkeeseen.

8 kommenttia:

  1. Tätä täytyykin testata, oon pitkään jo haaveillut kokeilevani jotain riisivanukkaan tyylistä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Tuosta on helppo laskea pienempi annos.

      Poista
  2. Oih mikä ohje, taidampa tehdä sillä rakastan riisifuttejakin yli kaiken joten tän täytyy olla hyvää!
    Mulla blogissa lukijoille koruarvonta, oot tervetullut kurkkaamaan ♥
    https://mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.com/2018/12/koruarvonta.html

    VastaaPoista
  3. Yllättävän "poutapilven kevyttä" se oli myös rakenteeltaan, suosittelen!

    VastaaPoista
  4. Tätä mun täytyy tehdä joskus.Rakastan riisipuuroa kylmänä ja 5 dl kermavaahtoa niin oo, tätä ehdottomasti teen seuraavan kerran,kun pitää tehdä jotain herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin täytyy ilmeisimmin täällä yleisön pyynnöstä tehdä toinen satsi :)

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!