perjantai 2. kesäkuuta 2023

Toblerone ja muuta suklaa-asiaa

Jos on yksi suklaapatukka, josta pidin ennen todella paljon, se on Tupla. Se vaan ei ole ikiaikoihin maistunut samalta kuin ennen. Vanha työpaikkani Turussa joskus sijaitsi sitä valmistaneen tehtaan naapurissa, ja kun käveli parkkipaikalta tutkimuskeskukseen, joka sijaitsi koko tehdasalueen perillä, pystyi aamuisin töihin tullessa jo tuoksusta päättelemään mitä milloinkin siellä naapurissa valmistettiin. Etenkin Tuplan tuoksu oli mahtava.

Sitä kaipaan, mutta maailma muuttuu, ja nykyinen Tupla ei ole likikään sitä, mitä se oli ennenvanhaan. Ei tulisi mieleenkään ostaa yhtäkään enää.

Nyt seuraavaksi muutoksen kokee sveitsiläinen Toblerone. Tästä kuulin jo viimeisimmällä Baselin-reissullani.

Photo by Morgan Thompson on Unsplash

Tobleronen valmistus tulee siirtymään tämän vuoden aikana Sveitsistä Slovakiaan, jolloin Sveitsin säädösten mukaan entiseen valmistuspaikkaan, Berniin liittyvä karhukuvio logossa olevan Matterhorn-vuoren keskeltä tulee poistumaan, eikä itse asiassa Matterhorniakaan saa enää kuvata sellaisenaan, sillä se viittaa liikaa Sveitsiin. Lue lisää aiheesta täältä. Eräs ystäväni oli näitä patukoita kiirehtinyt ostamaan ennen ulkoasun muutosta, sillä hän arveli niistä tulevan keräilyharvinaisuuksia.

Saapa vaan nähdä, miten pian uusi valmistuspaikka muuttaa reseptiä ja koko homma menee pilalle.

Sveitsi on aina ollut tunnettu "suklaamaana", mutta kuka teistä tiesi, että kuuluisat Lindt-merkkiset suklaat valmistetaan täällä Aachenissa? Itse asiassa tehtaanmyymälä ei ole tästä asuinpaikastani kovinkaan kaukana, sinnekin voisi lenkkeillä joku päivä. EDIT: Ainakin minä olen aina mieltänyt Lindtin nimenomaan sveitsiläiseksi brändiksi.

Tosin tuon kantasolusiirron jälkeen mikään kovin makea, eikä ainakaan suklaa ole kovin hyvin minulle  maistunut, mutta voisihan siellä käydä ihan kuriositeetin vuoksi.

*****
Olen täällä viettänyt synttäreitäni tänään, ainoa herkku, sushiboxin lisäksi, millä sitä on juhlistettu, on ollut kreikkalainen jogurtti tuoreilla mansikoilla. Riittää ihan hyvin!

Tuossa naapuriaukion esiintymislavalla ei ole edelleenkään mitään elämää, vaikka ilta on jo pitkällä 😐. Mutta odotellaan...ei kai sitä ole turhaan siihen pykätty.

EDIT: Nyt kun olin tämän postannut, tuli vaan mieleen, että voisihan tässä kuitenkin synttärikahvitkin itselleen keittää, suklaan kera, hengissä kun ollaan edelleen ja kun kaapissa oli pieni rasia Milkan praliinisuklaatakin kahvin kyytipojaksi. On se kyllä makeaa, mutta eihän kaikkea ole pakko syödä kerralla! Famous last words...


Kuka tunnustaa olevansa suklaahiiri?

9 kommenttia:

  1. Hyvää syntymäpäivää <3 naisimmeisenä, kyllähän se suklaa maistuu. Mies taas tykkää enemmän karkeista, itse harvemmin ostan karkkipussin. Tykkään Tobleronesta ja Tuplasta, mutta pitäähän se Fazerin suklaa sanoa suosikiksi ;) ihan perinteinen sininen tai punainen on niitä parhaita ja ikävä olisi kova jos valmistus lopetettaisiin jostain käsittämättömästä syystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Fazerin Sininen on tietty ihan oma juttunsa, ja jokaiselle suomalaiselle miltei pyhä asia!

      Poista
  2. Onnea syntymäpäivän johdosta. Olen periaatteessa suklaahiiri.Käytännössä suosin tummaa suklaata. Pala tummaa suklaata on survival-ruokaa ja kuuluu olevan terveellistäkin. Pandan tumma suklaa on makuuni. Jos koululaisena joskus sain rahaa, niin ostin Hellaksen Royal tai Fazerin Da Capo suklaapatukan. Kerran pimitin suklaahimossani vaihtorahaa ja ostin Da Capon. Äiti ei laskenut vaihtorahaa. Pyydän synninpäästöä.
    Lindtin suklaa on ihanaa. Saan sitä ja Milkan suklaasydämiä joskus lahjaksi. En osta milloinkaan itse, koska ne ovat niin "hupia", hupsahtavat nopeasti loppuun.Sairauden takia minullekaan ei nykyisin maistu makea, eikä edes kahvi. Elämää on ilman kahvia ja suklaatakin. Saksalaiset syövät 13 kg suklaata vuodessa/hlö, suomlaiset puolet siitä, mutta lisäksi irtokarkkeja, joita täällä ei ole. Sinulla on tuo ikävä "seuralainen" tai pikemminkin seurattava "kaveri", minulla vaarattomampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Hellaksen Royal on myös muuten suklaa, joka on laitettu viime vuosina ihan piloille. Ennen nekin olivat hyviä ja kaksikerroksista suklaata, vaan ei enää.

      Belgialainen tumma suklaa on kyllä hyvää ja maistuu minunkin suussani.

      Poista
  3. Muuten, vielä suklaasta sen verran, että ainakin täällä näkyy REWEssä olevan paljon vegaanisia suklaatuotteita. Ymmärrän kyllä, että jotkut ovat vegaaneja kuka mistäkin syystä, mutta miten voi olla vegaanista MAITOsuklaata?

    VastaaPoista
  4. Paljon onnea! :) Minä nappaan makeanhimoissani yleensä mieluummin jonkun karkkipussin kuin suklaalevyn, mutta kyllä suklaallekin paikkansa on. Aamut ei sen sijaan lähde etenemään, ellen saa kaakaota. Jo lapsuudesta jäänyt tapa juoda aamukaakao. Toblerone on kyllä hyvää ja viimeksi siitä on tullut syötyä jotain valkosuklaanougat tms versiota. Sekin oli todella hyvää! Harmillista, jos reseptejä mennään tulevaisuudessa muuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Kaakao on kyllä hyvää! Minäkin juon silloin tällöin ja suosikkimerkki on Options, jota saa nykyään Suomessa ainakin S-ryhmän kaupoista. Ennen raahasin sitä aina Briteistä kotiin.

      Mitä kaakaota juot, jos saa olla utelias?

      Tuo suklaareseptien muuttelu on kyllä ärsyttävää, listalle voi myös liittää Budapest-konvehdit silloin kun niitten valmistus livahti ulkomaille.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!