tiistai 27. kesäkuuta 2023

Mitä tehdä, kun iho punoittaa?

Tulipa vaan tällainenkin mieleen, kun olen yrittänyt epätoivoisesti suoristaa föönin kanssa kikkaralle meneviä hiuksiani ja hoksasin, että kuuma ilmavirta saa aikaan ihon voimakkaan punoituksen.

Tässä tilanteessa siis kuumuus on vilkastuttanut pintaverenkiertoa, joten siitä syystä iho punoittaa. Tilanne on tietty tilapäinen, ja ihon viilennys auttaa asiaa. Viileä suihku tekee jo paljon.

Suoristus ei onnistu, ei, vaikka hiusten väri on sentään saatu säädettyä hiukan entisen kaltaiseksi.

Mutta mitäs jos iho normaalistikin on punoittava? Minulla on se ongelma mm. nenänpielien kanssa. Hiukan on myös couperosaa poskipäissä. 

Hoito riippuu tietystikin siitä, onko kyseessä ihon rakenteellinen ongelma (ohut iho, couperosa), tulehduksellinen tila (ihottuma) tai toisenlainen "tulehduksellinen" tila, kuten ihon palaminen. Viilennys toimii aina, mutta jos puhutaan esimerkiksi couperosasta, on tietystikin kosmeettisia aineita, joita voi kokeilla.

Jos taas iho on palanut esimerkiksi auringossa, ihon viilennys, kunnon kosteutus sisäisesti ja ulkoisesti, ja ehkä kortisonivoide ja tarvittaessa suun kautta otettava tulehduskipulääke auttavat, jos iho on kovin kosketusarka.

Kosmetiikan yhteydessä yleensä luetellaan ihoa rauhoittavina aineksina esimerkiksi aaloe, kamomillasta saatava bisabololi, azelaiinihappo, arnikki, kehäkukka, laventeli, rohtosammakonputki, lakritsinjuuri, niasiini, teepuuöljy, vihreä tee, pantenoli, allantoiini, kolloidaalinen kaura ja keramidit. Lista sisältää paljon kasviperäisiä aineita, ja on muistettava että ne voivat olla myöskin helposti allergisoivia (varsinkin teepuu ja laventeli tästä listasta). Lista ei ole täydellinen.

Minulla on käytössäni kolme tuotetta tainnuttamaan ihon punoitusta.

Vasemmalla kuvassa on Marbertin NoMoreRedBooster, voidemainen tuote, joka sisältää mm. niasiinia, mukulaleinikkiuutetta, kosteuttavaa betaiinia, allantoiinia, beetaglugaaneja, orvokki- ja malvauutetta, seka hyaluronihappoa. Listan kasvisuutteiden sanotaan tukevan ihon rauhoittumista ja uudistumista.

Keskellä on pullo on Nø No Makeup  -brändin azelaiinihapposeerumi, josta kirjoittelin aiemmin täällä

Oikealla on heräteostos apteekkireissulta: Eubos Cool&Calm -hoitovesi. Näitä myytiin parilla eurolla tiskillä. Se sisältää mm. oligosakkarideja, pantenolia ja aaloeta.

Marbertia muuten myytiin ainakin ennen Suomessakin, hyvä sarja, mutta nykyään sitä taitaa saada Suomeen vain esim. Notinon ja Parfumdreamsin kautta. Eubos on dermokosmetiikkaa, jota taitaa myös myydä Notino.

Onto sinulla ongelmia ihon punoituksen kanssa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!