maanantai 5. kesäkuuta 2023

Pari rokotusta ja perinpohjainen vuositsekkaus

Olin alunperin menossa paikalliselle yksityiselle lääkäriasemalle rokotuksille, kun tämä insidentti tämän yhden näillä hoodeilla räyhäävän narkin kanssa tapahtui.

Käsi tuli tsekattua ja jouduin käymään siellä vielä pari kertaa uudelleen, kun tarvitsin toisenkin rokotuksen, johon tarvittava aine piti itse hakea apteekista.

Photo by Owen Beard on Unsplash

Kävin täällä, ja ainakin tuo Dr. Bartman oli ihan loistava tyyppi. Tuosta naispuolisesta yleislääkäristä en ihan voi sanoa samaa, oli hiukan kuin "toisen asialla", vastaili kesken vastaanoton puhelimeen, ja toisaalta ymmärrän kyllä, että jos kotona on menossa rasittava remppa, joskus tulee asioita, joihin pitää reagoida heti.

Siellä kyseltiin milloin olen viimeksi käynyt terveystarkastuksessa. No en kyllä muista, työhöntulotarkastuskaan ei ollut mikään oikea tarkastus, pikemminkin pieni rupattelutuokio työterveyslääkärin kanssa. Minä en oikein tiedä, mitä virkaa tällä firman työterveyslääkärillä on, he kun eivät kirjoita reseptejä eivätkä ota kantaa mihinkään asiaan.

Hematologilla tosin käyn seurannassa, mutta se on lähinnä kroonisen sairauden seurantaa, ei kovin kokonaisvaltaista, arvelen.

Tarvitsin siis (rokotusten lisäksi) reseptin kilpirauhasen vajaatoimintaa korjaavaan lääkkeeseen, eli tyroksiinitabletteihin.

Eipä se ihan niin vaan sujunut, piti ottaa verikokeita ensin ja mitata verenpaine. Senkin vielä ymmärrän. Ekalla käynnillä oli hiukan verenpaine koholla, joten sovittiin 24 tunnin verenpaineseuranta, ja sain laitteen mukaani. Kiva kun se mansetti puhisi päiväsaikaan olkavarressa joka 15 minuutti, ja yöllä joka puolen tunnin väliajoin. Eipä siinä paljoa nukuttu.

Lisäksi vastaanotolla otettiin EKG ja tutkittiin ultraäänellä sisuskalut ja kaulavaltimot. Kaikki kunnossa, mukaanlukien veriarvot ja verenpaine. EDIT: Hiukan kyllä nyppii, kun ei itse saanut kopiota niistä labratuloksista, haluaisin itse katsoa, enkä vaan luottaa siihen, että sanotaan, että kaikki on OK.

Lääkäri vielä patistettiin käymään gynekologilla (mikä aina pakkaa unohtua). Mammografiaseulontakutsu tulikin tuossa jo muutama viikko sitten.

Onhan se hyvä, että tutkitaan, mutta tuskin Suomessa asiaan oltaisi paneuduttu näin perusteellisesti! Varasin sen gyneajankin.

Niin, ja sain sen tyroksiinireseptinkin sitten koko revohkan päätteeksi.

2 kommenttia:

  1. Olipas perusteellista. Minullakin on kilpirauhasen vajaatoiminta, joka hoituu tyroksiinilääkityksellä. Tosin sitä joutuu aina säätämään, koska lähtee helposti ylitoiminnan puolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipa tosiaan perusteellinen juttu, joka rokotuksineen sitten vaati kokonaista kolme käyntiä siellä.

      Tyroksiinilääkitystä joutuu usein säätämään varsinkin, jos vaihtaa valmistetta, siis periaatteessa pitäisi pysytellä saman tehtaan pillereissä. Tämä siksi, että bioekvivalenssitutkimuksissa, siis kun uusi geneerinen tulee markkinoille, vaikutus saa olla tietyn deltan sisällä, siis ei tarvitse olla aina tismalleen yksi yhteen. Eli eri tehtaiden valmisteet saattavat olla piirun verran tehokkaampia tai tehottomampia kuin alkuperäinen verrokki, eli siinä syntyy aina pikkuriikkistä variaatiota, jonka varsinkin kilpirauhasen vajatoiminnasta kärsivä tuntee hyvin äkkiä kropassaan.

      Kaikkien lääkkeiden vaikutusten kanssa ei ole niin selkeää eroa, mutta tyroksiinin kanssa on, olen huomannut.

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!