keskiviikko 28. elokuuta 2013

Borek/börek

Tänään oli uuden lukukauden opetussuunnitelmapalaveri (lienen aiemmin maininnut, että opetan maahanmuuttajille suomea vapaaehtoistyönä) ja paikalla oli myös iranilainen kokki tekemässä huomista lounasta. Mekin saimme maistaa, ja olipa se muuten tosihyvää. Borek on ruoka, jota ilmeisimmin on tehty kaikialla vanhan ottomaanivaltakunnan alueilla, ja useimmiten se meilletäänkin turkkilaiseksi. Reseptistä on myös paljon variaatioita. Laitan tähän ohjeen.

Borekia suoraan uunista.

Borek (tai börek)

Taikinakuoreen:
400 g filotaikinaa
1 muna
hiukan yli 1/2 dl kevytmaitoa
mustia seesaminsiemeniä tai kokonaista kuminaa koristeluun

Täytteeseen:
n. 400 g tuoretta tai pakastettua pinaattia (jos käytät pakastettua, puristele neste mahdollisimman tarkkaan pois)
1 dl fetajuustomurua
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(1/4 tl kurkumaa)

oliiviöljyä vuoan voiteluun

Tarvitaan myös vuoka, joka on n. 20cm halkaisijaltaan. Kaksinkertaisena taikinan voi tehdä uunipellille leivinpaperin päälle.

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen. Silppua sipulit ja kuullota sipulisilppu n. 4 minuuttia pannulla, älä anna ruskistua. Lisää puhdistettu pinaatti ja mausteet. Peitä pannu kannella tai tinapaperilla ja anna kiehua kasaan miedolla lämmöllä kunnes pinaatti on pehmeää.

Silläaikaa voitele vuoka pienellä määrällä oliiviöljyä. Avaa filotaikinapakkaus. Vatkaa muna ja maito kunnolla sekaisin. Valitse kokonainen ja ehjä filolevy, jolla vuoraat vuoan. Pensselöi levyn pinta muna-maitoseoksella. Jatka levittämällä edellisen päälle uusi filotaikinalevy, jonka myös penslaat muna-maitoseoksella. Jatka näin kunnes puolet taikinalevyistä on käytetty. Älä anna kahden filolevyn juuttua kiinni toisiinsa ilman munamaitokerrosta!

Levitä pinaatti-sipulitäyte vuokaan ja murustele päälle fetajuusto. Jatka filotaikinan lopun kanssa samoin kun piiraan pohjan kanssa. Kun kaikki filo on käytetty sirottele päälle seesaminsiemenet. Paista uunissa n. 10-15 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.

Tarjoile vaikkapa alkuruokana pääruokana salaatin kanssa. Mukavanmakuista myös iltapalana.


2 kommenttia:

  1. Hei! Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Ohjeesta saa kuitenkin sen käsityksen, että ollaan tekemässä kokonaista piirasta ja kuvassa näyttäisi olevan ikäänkuin yksittäisiä piiraita. Painellaanko päälle tuleva filotaikina täytteen päälle jotenkin....? Vai?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on pellilinen piirakkaa leikattu annospaloiksi. Juu, silleen jatketaan:

      "Jatka levittämällä edellisen päälle uusi filotaikinalevy, jonka myös penslaat muna-maitoseoksella..".

      Kysy ihmeessä joe olen ollut epäselvä ohjeissani!

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!