tiistai 27. elokuuta 2013

Pätkäpaasto, eli 5:2-dieetti

Katselinpa minäkin ihmeissäni TV:stä Michael Mosleyn dokumenttia, jossa hän paastoili pari päivää viikosta ja muut viisi päivää söi normaalisti. Näin hän sai pudotettua kokonaista yhdeksän kiloa ja hänen verensokeriarvonsa palautuivat normaalsiksi.

Kokeilu poiki myös kirjan: The Fast Diet. Nimi ilmeisimmin viittaa sekä paastoon, että nopeisiin tuloksiin.

Kun asiasta lukee enemmän, huomaa, että tällainen pätkäpaasto, jossa siis paastopäivinä naiset saavat syöfä 500 kcal ja miehet 600 kcal edestä, vaikuttaa monilla useaan muuhunkin asiaan kuin verensokeriin, verenpaineeseen ja painoon. Tätä kautta voidaan ajatella sen vaikuttavan muistisairauksiin ja sydän- ja verisuonitauteihin niitä estävästi. Asiaa ei kuitenkaan ole tutkittu missään pitkäaikaisseurannoissa  - vielä. Tutkijan myös tapansa mukaan suhtautuvat asiaan varovaisesti. Historiallisesti asiaa ajatellen ei ole niinkään kauaa aikaa siitä kun ihmisillä ei välttämättä joka päivä ollut suuhunpantavaa, ja silti on selvitty.

Laihtuminen ja sokeriarvojen paraneminen liittyy ilmeisimmin insuliiniherkkyyden paranemiseen. Pätkäpaasto myös vähentää elimistössä syövällekin altistavaa ja vanhenemista vauhdittavaa insuliininkaltaista kasvutekijää (IGF). Monilla paastoilu on vaikuttanut myös edullisesti veren rasva-arvoihin, ja näitten kaikkien vaikutuksien pohjalta arvellaan, että pätkäpaastoilijat eläisivät mahdollisesti muita pidempään.

Kiinnostuin aiheesta juuri tuon verensokeriasian vuoksi. Minulla ei ole diabetestä, mutta sokeri kyllä heittelee. 500 kcal riittäisi siis kahdesti viikossa erinomaisesti, kunhan vaan suunnittelee päivän hyvin (ks. alla olevat ruokasuositukset). Vaihtoehto 2 voisi minulla jopa olla ihan se tavallinen päivä, muuta ei ruoaksi edes jaksaisi syödä (ja sitäpaitsi tuo kasvisvuoka on vielä hyvääkin).

Pätkäpaastoilla voi muutenkin. Vanhanaikainen tapa on pitää yksi todellinen mehupaastopäivä per viikko, mutta ajatus ei oikein miellytä. Sitäpaitsi kaloreiden laskeminen kaksi kertaa viikossa ohjaa suurempaan ruokatietoisuuteen, eli siinä mielessä kun tulee tarkkailtua omia syömisiään, saa karsittua turhat pois siiitäkin hommasta. Näin ainakin uskon. Huomaamattaan kun suuhunsa pistää päivän mittaan kaikenlaista, jota eivät aivot täysin tietoisesti rekisteröi muistijäljeksi saakka.


Normaalisyönnin päivinä säilytetään normaali ruokavalio, jossa ei kielletä roskaruokaakaan.


Katsotaanpa, mitä 500 kalorilla saisi paastopäivinä syödä (jokainen vaihtoehto koskee yhtä paastopäivää):

1. Juustomunakas, yht. 508 kaloria
- kolme keskikokoista kananmunaa
- 50 g juustoa

2. Kesäkurpitsa-munakoiso-tomaattivuoka juustolla, yht. 502 kaloria (ohje tässä)
- yksi keskikokoinen kesäkurpitsa
- yksi keskikokoinen munakoiso
- kolme keskikokoista tomaattia
- 85 g juustoa

3. Liikkujan päivä, yht. 495 kaloria
- 3 dl veteen keitettyä kaurapuuroa
- 300 g raejuustoa (0,3 rasva%) - siis puolitoista purkkia
- purkki rasvatonta maitorahkaa (250 g)
- 2 dl sokeroimatonta mehukeittoa

4. Leivän ja maitokahvin ystävälle, yht. 504 kaloria
- 5 ruisnäkkileipäpalaa
- 100 g keittokinkkua
- 1 rkl kevytlevitettä (max 14% rasvaa)
- pieni kurkku
- kaksi keskikokoista tomaattia
- 2 dl rasvatonta maitoa kahviin

5. Raakaraasteiden puputtajalle, yht. 496 kaloria
- 250 g porkkanoita
- 250 g kaalta
- purkki ananasmurskaa omassa liemessään (227 g)
- 350 g raejuustoa (0,3 % rasvaa)

6. Äijäruokaa, yht. 501 kaloria
- 200 g HK:n sinistä
- 2 rkl sinappia

7. Torstaipaasto, yht. 500 kaloria
- 435 g säilykepurkki hernekeittoa (sis. lihaa)

Sanotaan, että yhden päivän roikkuu vaikka löysässä hirressä, ja tässä ruokavaliossa helpoksi tekeekin juuri se, että paastopäivät eivät ole perätysten. Jos on viehtynyt kasvisruokaan, niin varmaan saa mahansa täyteen, tosin valkuaispitoiset ruoat toimivat nälän pitäjinä paremmin. Olen tosin kuullut rasvapaastoilijoistakin, jotka syövät vain rasvaa paastopäivinä. Saadakseen 500 kcal olisi siis päivän annos noin 4 isoa ruokalusikallista.

9 kommenttia:

  1. Taisin juuri keksiä uuden dieetin, "äijäruokadieetti", hih. Muina päivinä saa sitten vetää vähän enemmän HK:n sinistä. - Minuakin kiinnostaisi pätkäpaasto, mutta jostain luin epäilyksiä, että se ei sopisi naisille. Kukakohan sitä kirjoitti. Varpu Tavi? Ei kai - hän taitaa itse olla pätkäpaastoihmisiä. Epäiltiin muistaakseni, että naisen keho menisi helpommin säästöliekille ja säilöö rasvoiksi sitäkin tehokkaammin kaiken energian. Pelottava ajatus. Mitä mieltä olet?

    VastaaPoista
  2. Ihmiset ovat erilaisia, mutta jos ruokalistansa suunnittelee huolella, niin en usko, että vaaraa ns. säästöliekille menosta on. Eihän se ihan päivässä tapahdu, varsinkaan, jos sinä päivänä kuitenkin syö jotakin ja seuraavana päivänä taas jatkaa normaalia syömistä.

    VastaaPoista
  3. Ehkä tuota sitten uskaltaisi kokeilla... Miten vaan viitsisi punnita ruoka-annoksia ja laskeskella kalorimääriä. No, ehkäpä siihenkin innostuisi kun kerran alkaisi.

    VastaaPoista
  4. Fineli.fi on aika hyvä apu, ja rehujen kanssa ei varmaan tartte olla niin tarkka.

    VastaaPoista
  5. Hi Katherine, I definitely will have a closer look at your blog later today!

    VastaaPoista
  6. Sitä minä en kyllä ihan ymmärrä, miksi noita kevennettyjä päiviä kutsutaan paastoksi, tai miksi tätä koko hommaa kutsutaan pätkäpaastoksi. Syödäänhän siinä kuitenkin ihan joka ikinen päivä.

    VastaaPoista
  7. Hei! Täällä yksi pätkäilijä joka kahdessa kuukaudessa on hukannut kymmenen kiloa 5:2-menetelmällä! Omasta seikkailustani voitte lukea osoitteessa http://seikkailu52.blogspot.com Tervetuloa lukemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hieno saavutus! Pitääpä vilkaista blogiasi!

      Poista
    2. Ai niin, oletko samaan aikaan lisännyt liikuntaa? Jos, niin miten ne vähäkalorisemmat päivät sujuvat?

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!