keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Mistä näitä piisaa? (uskomuksia ja parannuskeinoja)

Kaikenlaisia uskomuksia sitä sitten riittää. Eräs ystäväni tekee töitä Filippiineillä, ja kertoi paikallisten naisten uskovan, että kylmän veden juominen lihottaa. Samainen nainen kertoi ystävättärensä laihtuneen, kun hän alkoi juoda sitruunavettä.


Vedessä on edelleenkin nolla kaloria, mutta tietty liika juominen voi turvottaa, varsinkin elleivät munuaiset toimi. Mitä tulee sitruunaveden juomiseen, niin uskon tässä yllämainitussa tapauksessa, että siinä oli se vesi, joka toimi, eikä se sitruuna. Ihmisillä kun on joskus taipumus juoda liian vähän nestettä ja myöskin sekoittaa nälän ja janon tunteet keskenään. Jos ihan tarkkoja ollaan, happaman juominen kiihdyttää hiukan nesteen poistumista elimistöstä, mutta ei sentään niin paljoa, että sitä poistuisi (lopullisesti) kymmeniä litroja.

Eri maissa on myös erilaisia parannuskeinoja eri vaivoihin. Olin kerran paikalla Sri Lankalla, kun eräs vanhempi turisti(nainen) ihasteli sitä, ettei hänen kuumuudessa ollut ollenkaan nälkä ja hän aikoi kerrankin pudottaa parin viikon lomallaan muutaman kilon painostaan. Huolestuin. Niinpä siinä sitten kävi, että ko. rouvashenkilö pökräsi ja vietiin paikalliselle lääkärille ja minä jouduin tulkkaamaan.

Kun sitten lääkärillä kerran oltiin, valitteli rouva myös kärsivänsä löysästä vatsasta (turistiripuli). Ajattelon itsekseni, että hyvä kun ei siinä tilanteessa huonommin käynyt. Olisi nimittäin voinut lähteä henki.

Lopulta lääkäri laski kaapistaan pussiin pieniä pillereitä (se ei minulle koskaan selvinnyt, mitä ne olivat) ja antoi hoito-ohjeet. Ei saisi juoda kylmää vettä, eikä käydä kylmässä suihkussa. Ei saisi missään tapauksessa juoda teetä eikä syödä banaania. Niitähän esimerkiksi Suomessa syötetään mahatautipotilaille.

Ymmärrän kyllä sen, että kookosvesi, tuoreista kookospähkinöistä, oli ehkä elektrolyyttipitoisempaa ja sikäli terveellisempää, mutta tuo teen ja banaanin kielto ei kyllä valkaistunut minulle ollenkaan, vaikka kysyin. Ainakaan minun tietääkseni banaani ei ole niitä hedelmiä, joissa saattaa olla bakteereja, sen sijaan olen kuullut taas esimerkiksi vesimelonissa niitä saattavan olla. Vaikka sitten avaisit ja söisit juuri torilta ostetun ja kokonaisen, tuoreen vesimelonin.

Mahataudista puheen ollen, törmäsin eilen jossakin sellaiseen juttuun, että jotkut väittävät mahataudin paranevan, kun oireisiin kulauttaa heti 10-15 kokonaista valkopippuria veden kera. Perustelu tähän oli se, että valkopippurit lisäävät mahalaukun limantuotantoa, jolloin pöpöt poistuvat sieltä liukkaammin. Hiukan sama systeemihän on veden juomisessa, kun on sairas. Vesi huuhtelee elimistöstä sinne kuulumattomia juttuja, mukaanlukien virukset jne.

Voihan tuota valkopippurijuttua toki kokeilla, jos haluaa. Mutta pienille lapsille en sitä kokeilisi.

Onko lukijoilla mitään vanhoja kikkoja parantaa sairauksia tms.?


2 kommenttia:

  1. Pitkäaikaisen "lurkin" 1. kommentti! Ja asiaan: minulla on suku, josta löytyy tietäjää joka alalle ja erityisesti terveydenalalle. Tutkintoa toki ei ole kenelläkään, mutta Varmaa Tietoa sitten senkin edestä. Vauhtia ja vaaratilanteita on riittänyt, mutta päällimmäisenä tulevat mieleen neuvot, jotka sain kun vakavan anemian oheisyllätyksenä hiukseni alkoivat ohentua.

    Juu, älä huoli, hiero halkaistua sipulia päänahkaan. Leikkaa hiukset vain nousevan kuun aikaan (vaan mites ne kampaamoajat niillä kellonlyömillä?). KAIKKI sairaudet johtuvat munuaisten ongelmista - juo yrttivettä, sitruunavettä, kylmää vettä, kuumaa vettä, suolavettä, vuorokauden seissyttä vettä, sinisessa Miron-lasipullossa vuorokauden seissyttä vettä, nousevassa auringossa kylpenyttä vettä, niin alkaa ajallaan terveys ja elinvoima palata päänahkaankin. Seiso päälläsi. Syö paljon lohta. Murskaa chiliä ja manteleita ja hiero massaa päänahkaan. Mene nukkumaan aina ennen kymmentä.

    Ömm, niin, krhm, no joo. Kun veriarvot kohenivat, niin alkoi ns. vauvahiustakin puskea. Luettelemistani konsteista en kokeillut kuin lohta, ja sitäkin siksi että satun tykkäämään :)

    VastaaPoista
  2. Hauska kommentti! Onhan toki se placeboefektikin todennettu, mutta silti on hankalaa ruotia päteviä neuvoja pätevistä. Vaikka toisaalta tehoaahan se akupunktiokin, vaikka kukaan ei tiedä, miksi!

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!