Wiklundin kulmakahvila/viinibaari tarjoaa kahvin kera tai jälkiruoaksi nautittavaa chiavanukasta. Tässä versiossa oli mangososetta, chiansiemeniä ja jogurttia. |
Chian siemenet ovat hyvin kuitupitoisia. Muutamasta ruokalusikallisesta täyttyy jo päivän kuitujen tarve. Ne imevät paljon nestettä, joten esimerkiksi elintarviketeollisuus tutkii mahdollisuutta käyttää chiaa luonnollisena stabilisoijana, emulgaattorina ja paksuntamisaineena leivonnassa.
Noin kolmessakymmenessä grammassa (pari ruokalusikallista) on 4 g proteiinia, 11 g kuitua, 9 g rasvoja (joista 5 g omega-3 -rasvahappoja), 18% päivän kalsiumtarpeesta (joka on noin kolme kertaa enemmän kuin maidossa) ja lisäksi siemenissä on magnesiumia, mangaania ja fosforia sekä sinkkiä ja B-ryhmän vitamiineja.
Chia on monikäyttöistä, ja yksi käyttövinkki jo tulikin tuossa ylläolevan kuvan alla. Chian voi myös paahtaa pannulla, jolloin siihen saa pähkinäisemmän vivahteen. Tämä voi olla tarpeen esimerkikiksi silloin, jos chian siemeniä ripottelee vaikka leipomiensa sämpylöiden tai tekemänsä salaatin päälle.
Chialla voi saostaa keittoja, ja sillä voi korvata kananmunan (1 rkl chiaa + 3/4 dl vettä - anna turvota). Sitä voi käyttää smoothien sekaan tai laittaa munakkaaseen (anna turvota kunnolla). Tavallista aamupuuroaankin voi keventää chian siemenillä.
Koska chia on aika neutraalia maultaan, sitä voi käyttää kaikessa leivonnassa, niin suolaisissa kuin akeissa. Voit myös kokeilla chiaa lettu- tai pannukakkutaikinaan. Tiedän jonkun laittaneen chiaa myös keittelemiinsä hilloihin!
Chian siemenillä voi myös leivittää kalaa, lihaa tai kasviksia, tai käyttää niitä osana leivitystä. Mehuun sekoitetuista siemenistä saat ruokaisan kiisselin.
Ulkoiseen käyttöön voi tehdä chiakuorinnan seuraavan ohjeen mukaan:
3/4 dl kookosöljyä
2 tl sitruunamehua
1 rkl chian siemeniä
Sekoita aineet ja laita seos puhtaaseen lasipurkkiin. Säilytä jääkaapissa. Käytä ihon kuorintaan ja huuhtele pois haalealla vedellä. Taputtele iho kuivaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!