lauantai 10. marraskuuta 2018

Gluteenittomia jälkiruokia ja aamiaisvinkkejä

Jatketaanpa juttua näistä gluteenittomista ruoista, tällä kertaa jälkkäri-, brunssi- ja aamiaisreseptien voimalla.

Härkäpapulettuset (n. 6 isohkoa lettua)


1,5 dl härkäpapujauhoja
0,5 dl kaurajauhoja
1 rkl perunajauhoja
0,5 rkl sokeria
1 muna
1/3 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljaa
4,5 dl maitoa
voita paistamiseen

Vatkaa ainekset sekaisin ja paistele letuiksi.


Omenainen kvinoapuuro (4:lle)


2 dl kvinoasuurimoita
8 dl vettä
3-4 omenaa
hyppysellinen suolaa
hunajaa tai sokeria
1/4 tl kanelia

Huuhtele kvinoa hyvin, useassa vedessä. Kuori omenat ja paloittele pieniksi paloiksi. Laita vesi, kvinoa ja omenat kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia. Mausta ja tarjoa.

Voit tehdä myös puuron ilman omenoita, hunajaa/sokeria ja kanelia ja vaihtamalla vaikka veden maitoon.



Gluteeniton taatelikakku (on muuten hyvää...)


1 pss taateleita (200 g kivettömiä)
1,5 dl sokeria
3 dl vettä
100 g voita
2 munaa
3 dl lupiinijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vanilliinisokeria

Pilko taatelit pienemmäksi, lisää sokeri ja vesi ja keitä miedolla lämmöllä pehmeäksi massaksi. Soseuta hienoksi soseeksi sauvasekoittimella ja lisää rasva kuumaan seokseen.

Kun seos on jäähtynyt hiukan, lisää kananmunat yksitellen varovasti sekoittaen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää seokseen. Kaada löysähkö taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 175 C 45-50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla.



Tarjoile marjainen härkäpapu-kaurapaistos lämpimänä kinuskikastikkeen kera.

Marjainen härkäpapu-kaurapaistos

100 g voita
100 g härkäpapujauhoja
150 g gluteenitonta jauhoseosta
70 g kaurahiutale
100 g sokeria
100 g marjoja (puolukasta tulee aika hyvää!)

Sekoita marjoja lukuunottamatta kaikki aineet sekaisin. voitele uunivuoka (tai annosvuoat) ja kaada marjat jäisinä pohjalle. Levitä murutaikina marjojen päälle ja paista, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoa lämpimänä kinuskikastikkeen kera. kastikekin saa kernaasti olla lämmintä.




Paahdettu valkosuklaamousse kristallisoidulla tattarilla


100 g valkosuklaa
50 g kuohukerma
50 g vispikerma
½ liivatelehti
1 rkl kahvia
50 g bravo
65 g smetana
60 g turkkilainen jogurtti

Levitä valkosuklaa tasaisesti leivinpaperin päälle ja paista uunissa 140-160 asteessa n. 10- 15 min, kunnes suklaa on muuttunut kullanruskeaksi. Vatkaa vispikerma ja bravo löysäksi vaahdoksi. Liota liivatelehti kylmässä vedessä.
Kiehauta kuohukerma, ja lisää sen joukkoon paahdettu valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. Sulata liivatelehti kahviin ja lisää valkosuklaaseoksen joukkoon.  Lisää joukkoon smetana ja jogurtti. Kaada 1/3 massasta toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon osa vispikerma-bravovaahdosta. Kaada massa takaisin lopun valkosuklaamassan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Tee sama uudelleen siten että lisäät lopun vispikerma-bravovaahdon.  Tasaa massa vuokiin ja anna olla jääkaapissa n. 4 h.

Kristallisoitu tattari

Sokeriliemi:
300 g sokeria
300 g vettä
hyppysellinen suolaa


Keitä sokeriliemi

Lisää 1 dl tattaria ja keitä n. 5 min.
Siivilöi tattarit, levitä pellille ja kuivata uunissa 140 asteessa n. 15 minuuttia, kunnes sokeri ei enää ole tahmeaa/ venyvää.
Anna jäähtyä n. 5 minuuttia ja pakkaa kannelliseen astiaan.

HUOM: Bravo on kasvispohjainen kermanvahvike, jota myydään suurkeittiöille. K-kaupat myyvät vastaavaa nimellä Sure Whip. Tosin vispikerma ajaa saman asian.

5 kommenttia:

  1. Ei liity nyt sinällään jälkkäreihin, mutta aattelin kysyä sulta kun tiedän sulla olevan rautaisen kokemuksen. Mitä mieltä olet fytoravinteista ja esim. Juice plus -kapseleista? Satuin huomaamaan, että merkillä on Euroopan pääkonttori Baselissa ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoh, joo, sen lisäksi, että Svsitsissä on vahva lääkealan klusteri, on siellä myös näitä huuhaayrityksiä, jotka tekevät/myyvät kaikkea homeopatiajutuista yrttikarkkeihin.

      Tässä lisää aiheesta: http://www.devingrayfitness.com/debunked-juice-plus-a-research-review/

      Poista
    2. Täytyy sanoa, että nyt vasta ekaa kertaa kuulin koko tuotemerkistä. Sitä koskien löytyikin todella mielenkiintoisia juttuja netistä, kuten tämä blogi, jossa oli käsitelty asiaa aika hyvin: https://seerilainenfitnessblogi.wordpress.com/2016/07/20/kallista-kuraa-ja-karkkia/

      Varmaan olisi minunkin hyvä tehdä pitkästä aikaa postausta lisäravinteista, pohjautuen viimeisimpään tutkimustietoon, EIKÄ mihinkään huuhaa-juttuihin.

      Toki noihin firmoihin voi itsekukin rahansa kantaa, jos on ylimääräistä. Plasebovaikutuskin niillä varmaan on :).

      Poista
  2. Taatelikakku on yksi mun himotuksen kohde. Mitä on lupiinijauho?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupiinia viljellään nykyään Suomessakin enenevässä määrin (tämä lupiini ei siis ole sama kuin tuolla tienvarsilla kukkiva rikkakasvi). Kaupan lienee jo usean merkin lupiinijauhoa, ja tässä siitä hiukan lisää: https://www.ruohonjuuri.fi/lupiinijauho-foodin-6430051829482

      Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!