keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Homokysteiini

Edellisessä kirjoituksessani mainitsin homokysteiinin, ja tässä siitä hiukan lisää.

Homokysteiini siis yksi elimistön aminohapoista, jonka liika määrä elimistössä liitetään nykyisen tutkimuksen mukaan erilaisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja Alzheimerin tautiin. Tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta asiaa tutkitaan parasta aikaa. Homokysteiiniä ei köytetä elimistössä rakennusaineena, eikä sen tarkkaa tehtävää tunneta. Kohonnut homokysteiinipitoisuus elimistössä ei terveillä ihmisillä ennusta välttämättä sairastumista esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, mutta jo sairastuneella se kuvastaa taudin vaikeutta ja ennustetta. Dementiapotilailla suuret homokysteiinipitoisuudet ovat tavallisia, ja saattavat kuvastaa B-12 -vitamiinin vajausta.

On kuitenkin määritelty elimistön homokysteiinin viitearvot, jotka ovat:

Normaali 5-15 mmol/l
Lievästi kohonnut 16-30 mmol/l
Selvästi kohonnut 31-100 mmol/l

Homokysteiinin syntymiseen elimistössä tarvitaan B-12, B-6 -vitamiinia ja foolihappoa, jotka vaikuttavat myös homokysteiinin metaboliaan. Myös betaiini madaltaa homokysteiinin pitoisuuksia. Jos näistä jostain on puutosta, saattaa elimistöön kertyä ylenmäärin homokysteiiniä.

Marja-Leena Silasteen väitöskirjan mukaan (Oulun yliopisto 2003) syömällä n. 700g kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin voidaan elimistön homokysteiinipitoisuuksia ehkä alentaa. Todennäköisesti myös ravintolisillä on sama vaikutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!