keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Steviasta

Minä olen ollut menneisyydessä light-limppariaddikti. Varsinkin kesäisin sitä piti saada, ja vielä nytkin tulee vesi kielelle kun ajattelen joitain keinomakeutettuja juomia, etenkin Cokista jääpaloilla ja sitruunanviipaleilla, ja Fantaa tai Jaffaa.

Sitten luin muutamia totuuksia aspartaamista, ja sillä makeutettujen juomien ja muiden tuotteiden käyttö jäi sen tien. Ehkä satunnaisesti sorrun, en muuta.

Jos makeaa pitää saada, se makeus tulee steviasta. Vielä parisen vuotta sitten en tiennyt koko aineesta mitään, mutta onneksi on internet, ja keskustelupalstat, joista saa tietoa.

Stevia on asterien sukuun kuuluva kasvi, jonka lehdistä saadaan todella makeaa aineta. Lehdet sinällään kuivattuina ovat hiukan kitkeriä, mutta kun sen jalsotaa valkeaksi jauheeksi, kitkeryys poistuu.

EU:ssa ei steviaa saa markkinoida elintarvikkeena eikä makeutukseen muutakuin Ranskassa. Suomessa luontaistuotekaupat myyvät steviaa "ihonhoitoon". Yhdysvalloissa se on hyväksytty elintarvikelisäaineena (käsittääkseni sitä ei saa kutsua makeutusaineeksi, mikä kuulostaa idioottimaiselta), ja sieltä sitä tilaankin iHerbin kautta.

Steviassa ei ole kaloreja, eikä se nosta verensokeria. Sitä suositellaankin etenkin kakkostyypin diabeetikoille. Joidenkin tutkimusten mukaan sillä on suotuisa vaikutus myös liikalihavuuteen ja verenpaineeseen (nämä toki linkkaantuvat verensokeriin ja insuliiniin). Stevia myös lisää glukoositoleranssia. Joidenkin tutkimusten mukaan se stimuloi insuliiniherkkyyttä ja normalisoi veren glukoosipitoisuuksia, joten esimerkiksi makeanhimo ja näläntunne tasapainottuvat. Verensokerin tasapainottumisella on monta muutakin hyötyä, mm. lapsilla se saattaa tasata ADHD-oireita. Mikä kuitenkin parasta: Niillä, joilla ei ole ongelmia glukoosiaineenvaihdunnassa, se ei kuitenkaan laske verensokeria liian alhaiselle tasolle.

Stevia-kasvi on kotoisin Paraguaysta. Niin siellä kuin monissa muissakin Etelä-Amerikan maissa sitä on käytetty makeutusaineena jo satoja vuosia. Nykyään se on noissa maissa myös virallisesti tunnustettu hoitomuoto molempiin diabetestyyppeihin, ja sitä saa esimerkiksi kapseleina siihen tarkoitukseen.

Odottelemme mielenkiinnolla, milloin muu maailma seuraa esimerkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!