maanantai 16. toukokuuta 2011

Oikeaa ruokaa

Taannoin mediassa vaahdottiin einesruoista,  ja etenkin lihavalmisteiden ainesosat olivat tapetilla. Kauhisteltiin eineslihapullien ja makkaroiden sisältämää kamaraa ja kanannahkaa. Miksi, kysyn minä? Niistähän saa hyvin esimerkiksi kollageenia, jota monet (myös minä) napsivat purkista pitääkseen ihon ja nivelet kunnossa. Eihän se ole samassa muodossa kuin purkkikollageeni, mutta onpahan ainakin luonnollisempaa.

Siis miksi purkista, jos sitä voi saada ravinnosta? Jos jotain vastaan olen, se on ainesten jatkaminen esimerkiksi ravinneköyhällä hiilihydraatilla ja lisäaineiden käyttö. Tässä taas on pieni dilemma, koska ihmiset kauhistelevat lisäaineita, mutta vaativat silti, että tuotteella on säilyvyysaikaa. Eräällä keskustelupalstalla kauhisteltiin Lidlin myymän turkkilaisen jogurtin nopeaa homehtumista; joskus oli saatu homeisia purkkeja jopa kaupasta! Minulle tämä kielii vaan tuotteen lisäaineettomuudesta. Jos haluaa lisäaineetonta, on tingittävä jostain, ja yleensä tämä koskee juuri säilyvyyttä ja toisekseen tuotteen ulkonäköä ja ehkä makua, ainakin jos on natriumglutamaatista kyse.

Tämän hetken suurin haloo taitaa olla palasista kiinni liimatusta paistista. Trombiinilla kokoonliimattua lihaa verkkopakkauksessa, valmista uuniin. Vaan jos poistat verkon, "paisti" hajoaa pikkuisiksi paloiksi! Lieneekö tuo trombiinikaan kovin terveellistä.

Joillekin ruoka on nautintoaine, toisille vaan mättöä, jolla pysyä hengissä. Kumpi sitten on parempi, kaiketi kultainen keskitie tässäkin. Nautintoaineista saattaa seurata lihominen, ja sitten ajetaan autolla kuntosalin pihaan kun pitää pudottaa niitä kiloja. Ne taas, jotka pitävät syömistä vain välttämättömänä pahana, eivät ehkä kovinkaan katso, mitä suuhunsa pistävät, ja roskaruokaa kuluu. Vääränlainen ravinto aiheuttaa sairauksia ja puutostiloja, jotka sitten korvataan lisäaineilla ja lääkkeillä. Ylensyödään, ja sitten hoidetaan "ähkyä" ruoansulatusjugurteilla ja närästyslääkkeillä.

Joku valokuvaaja oli ostanut McDonaldsilta Big Macin ja kuvannut sitä 30 päivää. Koko tämän ajan oli hampurilainen seisonut lautasella, eikä ulkonäkö juurikaan muuttunut. Huolestuttavaa oli, ettei edes hometta ilmestynyt sämpylän pintaan. Ilmeisen tehokkaita säilöntäaineia oli käytetty. Sanotaan, että nykyihminen on niin säilöntäaineilla kyllästetty, ettei ruumiskaan maadu haudassa siinä ajassa kuin ennen. Tämä on kuulemma huomattu, kun sukuhautoihin on edellisen ruumiin päälle säädetyn ajan kuluessa saatu haudata seuraava.

En yhtään ihmettelisi, vaikka tämä olisi ihan totta.

EDIT:

Tässä lisää asiasta. Kommenttina artikkeliin:

- kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien kannattaa ehkä välttää goitrogeeneja ravinnossa, i.e. ristikukkaisia kasveja, kuten kaali
- ks. yst. artikkelini lohesta jäljempänä

http://www.taloussanomat.fi/myynti/2011/05/21/varo-ettet-syo-valeruokaa/20117185/135

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!