torstai 19. toukokuuta 2011

Businessideoita

Kun kiertää maailmalla silmät ja korvat auki, hoksaa kaikenlaista, mitä ei ole vielä Suomessa huomattu tehdä. Tässä siis Dzinnin businesshautomon ilmaisia ideoita vapaasti käytettävissä (minä saan sitten varmaan lahjakortin, kun idean käyttäjä on saanut bisneksensä pystyyn...).

Vuokrattavat autot ovat jo vanha juttu, mutta esim. Lontoossa on putiikki, josta voi esim. vuokrata auton netin kautta vaikkapa tunniksi ja lyhyellä varoitusajalla.

Samaisessa kaupungissa on pizzojen kotiinkuljetusfirma, joka tuo pizzat leivottuina (raakoina) ovelle, ja asiakas paistaa sen itse pizzakiven päällä. Taatusti tuoretta, eikä pääse nahistumaan laatikossa.

Britanniasta tämäkin idea: Eräs ystäväni on tietyntyyppisten firmojen "matchmaker", eli kun yritys etsii sopivaa palveluntuottajaa, hän etsii sen, ja ottaa provikan palveluntuottajalta sopimuksen syntyessä. Näitä ei ole kaikilla aloilla  - vielä!

Jos sitten pysytään palvelunostossa... Ostotoimi voi olla ulkoistettu keskuksiin (yrityksiin), jotka palvelevat useampaa asiakasta, ja siten saavan paljousalennuksia ja edullisia hankintoja. Miksi ei palvelunostopuolella voisi olla samoin?

Joskus kiusasin entistä sihteeriäni sanomalla, että jollekin voisi olla hyvä bisnesidea aloittaa Suomessa tehtaanmyymäläkierrokset bussilla. Sihteerin mielestä asia oli "täysin hullu", mutta muutamaa viikkoa myöhemmin hän näki tällaisesta bussikierroksesta mainoksen jossain. Joku oli siis sen keksinyt, mutta en tiedä, miten idea menestyi. Miksei samanlaisia outlet-kierroksia järjestetä Suomesta esim. lähimaihin? Hullu idea, tiedän... Tai USA:n matkoja outlet-kierroksineen? Minä ainakin lähtisin tyhjän matkalaukun kanssa (Philadelphian lähellä on USA:n suurin outlet mall, King of Prussia, minäkin shoppailemista inhoava viihdyn noissa monta päivää, varsinkin kun taalan kurssi toistaiseksi on mitä on...).

Joku voisi myös ruveta järjestämään villiyrttikokkauskursseja, kotikosmetiikan valmistuskursseja ja teineille kotitalouskursseja ruoanlaiton opetuksineen. Viimeksimainitulle tiedän olevan kysyntää...

Monissa Britannian kaupungeissa on opastettuja kävelykierroksia, joilla opas kertoo paikan historiasta. Tai sitten kierroksella on jokin tarina, kuten Edinburghissa kauhukierrokset kummituksineen. Suomessakin tässä olisi ideaa, eikä toteutus vaadi pääomaa. Hyvä kesätyo historianopiskelijoille?

Yrittäjyyttä voisi opettaa jo kouluissa, mielestäni. Tämä nyt hiukan nyrjähti aiheesta.

Arkistohotellit on jo keksitty, kuten elektroniset arkistotkin, vtr. Documentum-systeemi, jonka serveri on jossain Kalliovuorten uumenissa turvassa. Mistäs tällainen saataisiin yksityishenkilöille? Sinne voisi skannata kaikki kallisarvoiset paperinsa, ja pääsisi niihin käsiksi sitten netin kautta. Documentumin lisenssi taitaa olla tavallisen ihmisen saavuttamattomissa hintansa takia.

Päivitän tätä sitä mukaa, kun uusia ajatuksia putkahtaa mieleen.

EDIT:

Voisiko joku oikeesti perustaa huoltoaseman, jossa ON palvelua? Esim. minä en ymmärrä autoista mitää, ja merkkiliikkeen pikahuoltoonkin on joskus jonotusta. Niin, ei uuden auton kanssa pitäisi olla ongelmia, vaan kun on...

Tama ei varsinaisesti ole businessidea, mutta kayttokelpoinen nuorten ihmisten rahapulaan. Asuessani eraassa lahiossa, ovikelloani kavivat aika-ajoin soittelemassa esiteinit, jotka kerasivat pulloja. Jo vain kelpasi minulle etta hakivat tyhjat pullot pois. Ja pitivat huvanaan pulloista saatavat rahat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!