lauantai 14. toukokuuta 2011

Omega-rasvahapoista

Olen ostanut joskus kapseleita, joissa on omega-rasvahappoja laidasta laitaan, eli 3,5,6,7 ja 9:ä. Niitä on nytkin kaapissa (sain ilmaiseksi), mutta aloin jossain välissä ihmetellä, että ihan rasvattomalla ruokavaliollako oleville vegaaneille ne on tarkoitettu? Normaalisti ruoasta saa ainakin jossain määrässä omegoita, ja 6:sen saaminen saattaa olla jopa liiallistakin. Olen kuitenkin lukenut jostain, että sen saannin pitäisi olla tasapainossa 3:sen kanssa. Ellei syö säännöllisesti rasvaista kalaa, tämän jälkimmäisen saanti voi olla kortilla, joten sen syönti purkista saattaa olla paikallaan.

Toinen juttu on sitten se, mistä se kalaöljy on tehty. Viime talvena kohistiin kalaölykapseleitten laadusta. Joku oli keksinyt rikkoa kapseleita muovimukiin ja kas, mukin pohja oli sulanut. Väitän, että näin voi joillekin mukeille käydä, laittoi pohjalle sitten mitä öljypitoista hyvänsä.

Minun kaapissani olevat kapselit on tehty "puhtailta Alaskan vesiltä kestävän kehityksen mukaan pyydetystä lohesta". Väitetään myös, että se on "testattu löydettävistä (detectable) PCB:stä, raskasmetalleista ja (ympäristö)myrkyistä (toxins)", jotka pitää suodattaa pois muista kalaöljyistä. Siis tämä minun öljyni on testattu, mutta siitä ei ole suodatettu mitään pois. Ei kylläkään puhuta mitään siitä, oliko näitä jäämiä noissa kapseleissa. Alan lukea tuoteselosteita hiukan tarkemmalla silmällä, kuten huomaat.

Lohi on petokala, ja siksi ravintoketjun ylemmillä portailla. Valitettavasti nämä yllämainitut myrkyt eivät ravintoketjussa mitenkään poistu, vaan rikastuvat portaalta portaalle ylöspäin. Tässä mielessä merien saastuminen on - ja tulee olemaan - meitä kaikkia koskettava ongelma. Mitä tulee kalaöljyyn, on viisaampaa käyttää öljyä, joka on peräisin ravintoketjun alemmilta portailta, kuten esimerkiksi krillistä tehtyä. Vielä enemän kuin kalaöljyä epäilen kalanmaksaöljyä, maksa kun on elimistön "kaatopaikka", joka putsaa kaikki myrkyt ja ylimääräiset aineet kropasta.

Tällä hetkellä pidän tärkeimpinä rasvahappoina alfalipoiinihappoa (ALA), eikosapentoeenihappoa (EPA) ja dokoheksaeenihappoa (DHA). Ensimmäistä katson saavani tarpeeksi käyttämistäni pellavansiemenistä, joiden öljy on sen hyvä lähde. EPA:a ja DHA:ta syntyy luonnossa mikrolevissä, josta ne leviävät ravintoketjuun. Näitä saan rasvaisesta kalasta ja krilliöljystä.

Omega-rasvahapoista on aika ristiriitaista tutkimustietoa. Näyttäisi, että ne toimivat vähentäen sydän- ja verisuonitauteja ja alentavat kolesterolia. ALA taas vähentää rintasyöpäriskiä, veren hyytymistä, sydämen rytmihäiriöitä ja C-reaktiivista proteiinia (CRP). Viimeksimainittu vaikutus tulee inflammatorisen arakinoidihapon syrjäyttämisestä ja säätelystä elimistössä.

Aika näyttää, mitä muuta hyötyä omegoista voi olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!