perjantai 13. toukokuuta 2011

13. päivä ja perjantai

Eilen olin ystävättäreni kanssa miltei koko päivän kylpylässä. Ensin punttisalille "leukapieliä vetreyttämään" (siis "juoruilemaan") lämpimään porealtaaseen, jonka jälkeen vesijuoksua ja vapaamuotoista kelluntaa mieli rentona. Sauna, kuppi kahvia ja kotiin.

Koko illan jomotti tuota loukkaantunutta olkapäätä, vaikken varsinaisesti käsivarsia punttisalillakaan treenannut, ne muutamat uintiliikkeet näköjään olivat liikaa. Seuraavan kerran olen varovaisempi. Meillä on molemmille viiden käyntikerran kortti sinne, ja koska nytkin olimme likipitäen ainoat asiakkaat siellä puolenpäivän jälkeen, menemme varmaan sinne vielä näiden viiden kerrankin jälkeen.

Eilen tuli TV:stä ohjelma, jossa käsiteltiin ruokien terveysväittämiä. Niitähän löytyi, mm. joissain jogurteissa oli teksti "auttaa terveenä pysymisessä" tjsp. Aikamoinen väittämä, varsinkin kun oletettavasti ko. tuote on sokerilla kyllästetty. Jutun paras osa käsitteli ns. rypsipossua, jossa on ruokinnan ansiosta 15% enemmän pehmeää rasvaa. Rypsiä käytetään ruokinnassa soijan asemesta. Kuitenkin ko. firman tuotteissa saattoi olla kokonaisuudessaan enemmän rasvaa, kuin vastaavissa muitten valmistajien tuotteissa. Uskomatonta kuluttajien vedätystä, niinkuin sillä 15%:lla olisi mitään todellista merkitystä.

Miten myöskään voidaan todistaa väitteet siitä, että jogurtti säilyttää terveyden? Maitohappobakteerien kyllä tiedetään olevan suolistolle hyviä, mutta mikä määrä niistä selviää happaman mahalaukun ohi suolistoon? Mahalaukun happojenhan on tarkoitus eliminoida bakteerit. Olettaen, että osa kuitenkin selviää, mitä tekee sokeri elimistölle? Ei ainakaan hyvää.

Päivän päätteeksi leivoin mustikkapiirakkaa, koska olin välttänyt kiusauksen syödä sellaista päivemmällä kahvilassa. Hiivataikina gluteenijauhoista, kookosjauhoista ja pellavansiemenjauhoista onnistui oivallisesti, ja päälle tuli paksu kerros mustikkasurvosta, joka sakeutettiin omenakuidulla (pektiini). Makeutus oli steviasta, tietenkin.

Tältä se näytti ja hyvältä maistui vaniljaisella stevialla maustetun kermavaahdon kera.

2 kommenttia:

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!