perjantai 6. toukokuuta 2011

Roskaa, roskaa!

Se on sitten kummallista, mistä tätä roskaa piisaa! Jätettä tulee yhden ihmisen jäljiltä pussitolkulla, eikä ole kovin paljoa keinoja välttää sitä.

Tiedän, kaupoissa voi käyttää kestopusseja ostaessaan hedelmiä tai vihanneksia, ja tuoda ostoskassin mukanaan. Siihen se sitten taitaa jäädäkin. Niin, pyrin ostamaan myös tavaraa, joka ei ole pakattu moninkertaisiin kääreisiin. Toisaalta tässäkin suhteessa on valinnanvaraa vähänlaisesti.

Tässäkin mielessä olisi käytännöllisempää ostaa pikkuputiikeista tarvitsemansa määrä sitä, mitä käyttää, eikä markettien valmiiksipakattuja tuotteita.

Kuulin kerrottavan, että pakkaussuunnittelijat ottavat entistä paremmin nykyään huomioon kestävän kehityksen vaatimukset. Pakkauksen sisällön määrälläkin on merkitystä, koska sisällön on mukauduttava kuluttajien vaatimuksiin, eli toisinsanoen, jos sisällöstä menee jotain haaskiin, on se ekonomisesti suurempi juttu kuin pakkaus roskissa. Niinhän se kaiketi on.

Roskien lajittelu ja kierrätys on hyvä juttu. Kunhan vaan ihmiset lukisivat roskiksen päältä ohjeet. Ainakin meidän taloyhtiömme lasinkeräyksessä on tämän tästä metallia ja kristallia (pelastinpa sieltä joskus vuosia sitten signeeratun Tamara Aladdinin Tornado-maljakonkin, joka ei onneksi ollut mennyt rikki) ja metallinkeräyksessä muovia ja milloin mitäkin. Siitä en ole niin varma, haittaavatko ne metallinkeräyksessä yhtä paljon, mutta paperinkeräyspisteeseen ei pitäisi kuitenkaan laittaa ruskeita paperipusseja ja kartonkia, joille onkin nykyään oma keräyslaatikkonsa.

Muovi on ainoa, mitä tällä haavaa ei kerätä ja erotella. Siihenkin lienee syynsä, josta minulla ei ole aavistustakaan. Toisaalta ainakin Lontoon "tuubissa" taannoin mainostettiin jokapuolella, että 16:sta muovipullosta saa tehtyä fleecepusakan. Taas viisastuin.

Niin, miksi muovia ei tosiaankaan erotella? Vai onko parempi hävittää se esim. polttamalla sekajätteen kanssa? Miten hävitetään kaikki se, mikä nykyisin on muovista? Miten häviää aikanaan tämä kannettava tietokone? Miten häviävät auton muoviosat?

Vai häviävätkö ne ollenkaan jääden luontoon kauaksi aikaa meidän jälkeemme muistuttamaan kulutusyhteiskunnasta, joka ne kerran loi?


Roskia (pulloja) kadulla Pariisin yossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!