keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Proteiineista

Proteiinit, eli valkuaisaineet ovat elimistömme rakennusaineita. Kehomme painosta noin viidesosa muodostuu proteiineista, ja ne ovat useimpien elävien solujen ja kehon nesteiden pääaineita.

Proteiini vahvistaa ja korjaa lihaksia ja polttaa rasvaa. Proteiinit osallistuvat myös solun toimintoihin ja niitä tarvitaan myös elimistön typpi-, emäs-, happo- ja kalium-natrium  - tasapainon ylläpitämiseen. Proteiinit myös edesauttavat solujen liikkumen, yhteenliittymisen ja immuunipuolustuksen. Ne myös säätelevät geenejä ja toimivat entsyymeinä. Solukalvolla proteiinit toimivat kanavina, pumppuina ja reseptoreina. Solun sisällä ne huolehtivat molekyylien kuljetuksesta ja kykenevät jopa muuttamaan DNA:n rakennetta. Proteiinit voivat myös erikoistua esimerkiksi vasta-aineiksi tuhoamaan elimistölle vieraita aineita (kuten bakteerit ja virukset) tai hormoneiksi (esim. insuliini ja glukagoni) tai jopa toksiineiksi. Aminohapot myös muodostavat kudosten elastisia säikeitä ja kollageenia.

On olemassa kansoja, joiden koko ruokavalio muodostuu ainoastaan proteiinista ja rasvasta. Näitä ovat mm. inuiitit. Tämä todistaa sen, että sellaisellakin ruokavaliolla on tultu hyvin toimeen. Nykyinen roskaruokakulttuuri on kuitenkin pilaamassa heidänkin terveyttään. Nämä ihmiset elivät useimmin raa'alla eläinperäisellä proteiinilla (kala ja liha), joista he saivat aminohappojen (proteiinien rakennusaineet) lisäksi myös entsyymejä, probiootteja ja rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E ja K). Näistä entsyymit ja probiootit saattavat hävitä kokonaan tai vähentyä, jos raaka-aineen kuumentaa.

Ihmisille välttämättömiä aminohappoja on kahdeksan. Raja välttämättömän ja ei-välttämättömän aminohapon välillä on häilyvä, sillä elimistö kykenee valmistamaan tiettyjä aminohappoja toisista aminohapoista. Välttämättömiä aminohappoja, joita meidän tulisi saada ruoasta, ovat tryptofaani, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, leusiini, valiini ja isoleusiini. Rikkipitoisia aminohappoja, metioniinia ja homokysteiiniä elimistö voi valmistaa toisistaan, ja homokysteiinistä voidaan valmistaa kysteiiniä. Ihminen siis tuottaa osan aminohapoista kehossaan entsyymien avulla.

Yleisesti parhaimpana proteiinin lähteenä pidetään lihaa (ja soijaa), koska se sisältää kaikki välttämättömät rasvahapot, mutta joidenkin näkemysten mukaan hamppuproteiini on sitäkin parempi lähde, koska se sisältää kaikki 20 aminohappoa ihmiskehoa vastaavassa suhteessa.

Proteiinipitoisen ravinnon puutteesta saattaa seurata vakavia sairauksia, kuten kvasiorkor ja marasmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!