Jestas, etta ihmiset hokevat tiettyja sanoja. Niinku, no (lauseen alussa), niinku, niinku uudelleen. Naita sanoja loytyy, jos oikein mietit. Nama yleisimpia.
Kauppakorkeassa opin, etta sita sanotaan redundanssiksi. Tavallaan nama "valisanat" antavat aikaa sulatella ne jotain merkitsevat avainsanat, ja silla auttavat ymmartamista. Taman ymmartaa selvemmin, kun katsoo esimerkiksi TV-haastattelua, jossa varsinkin ihmiset, jotka eivat ole tottuneet esiintymaan, aloittavat vastauksensa haastattelijan kysymykseen sanalla "no". Aika arsyttavaa, jos viela naita samoja sanoja "no" ja "niinku" toistellaan saman henkilon toimesta jatkuvasti.
Milla tasta sitten paasee eroon? Varmaan tietystikin asian tiedostamisella ja harjoittelulla. Jos minulta kysytaan, niin ainakin tuon "niinku"-sanan voisi pudottaa kaytosta pois liki kokonaan.
Olen itse olut tilanteissa, joissa tulee eteen jokin hankalampi kysymys, jota varten pitaa hiukan kelata ajatuksiaan. Aikaa saa pelattua esimerkiksi aloittamalla vastauksensa sanomalla " tama on erittain hyva kysymys..." ja rauhallisesti sitten vaikkapa aaneen pohtimalla siihen sopivaa vastausta.
Se "niinku" on hankalampi korvata. Tarkemmin kun ajattelen, niin onko silla sanalla yleensa mitaan erityista merkitysta, vai onko se vaan hokema, joka on totuttu lisaamaan puheen sekaan? Joskus se toki saattaa toimia korostamassa jotain asiaa ("ma olin niinku niin &#$$@@ntunut sille"), mutta voisiko sen useimmissa tapauksissa poistaa?
Ehka. Tai sitten se on tullut yhtalailla puhekieleen siina pysyakseen, ihan kuin jotkut kirosanatkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!