Ohjehan on kotoisin aurinkoisesta Provencesta. Tavallisimmin ranskalaiset lisäävät siihen myös anjovista, mutta omasta mielestäni tämä pinjansiemenversio on parempi. Aineet: - Mustia oliiveja (osan voi korvata vihreilläkin, mutta suurimman osan on oltava mustia) -jotkut ranskalaiset kelpuuttavat vain mustat Nicoise-oliivit, itse laitan mitä milloinkin -viimeksi Kalamata-oliiveja - Valkosipulinkynsiä maun mukaan - Pinjansiemeniä morttelissa hienonnettuna - Ripaus pippurirouhetta (itse käytän seosta, jossa viher- musta- ja rosépippuria) - Hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä Ainekset hakataan veitsellä nuppineulaa piendemmiksi paloiksi, seos notkistetaan öljyllä, tarkistetaan maku ja tarjoillaan tuoreen patongin kanssa! Karppaajat tietty voivat vaikka kuorruttaa uunikalansa talla, tai kayttaa low carb -leipaa. Tuosta mustien oliivien ja pinjansiementen suhteesta sanoisin, että se on hiukan maun mukaan. Itse laitan oliivipurkillista kohti ehkä vajaan puoli ruokalusikallista pinjansiemeniä (mitattuna ennen niiden rouhimista). Jotkut tekevät tapenaden myllyttämällä kaikki ainekset tehosekoittimessa hienoksi massaksi (tämmöisenä sitä saa esim. Stockalta valmiina purkissa), mutta minun mielestäni pieni hakkelus (ts. partikkelit ovat noin nuppineulanpään kokoisia) on parempi. Valkosipulinkynsien lukumäärästä voisin sanoa, että itse laitan vähintään kaksi kynttä per purkillinen oliiveja (nämäkin siis pilkottuna, ei murskattuna). Joskus valkosipuli saattaa olla hiukan karvaan makuista, jolloin tapenadeen kannattaa lisätä ihan rahtunen (tummaa) sokeria, pehmentää makua. Jos reseptiä haluaa varioida, voi osan oliiveista korvata aurinkokuivatuilla Tomaateilla.
Olen joskus tata tehnyt kauniisiin purkkeihin pakattuna tuliaisiksi tai joululahjoiksi, ja hyvin on kelvannut. Vaatii tietty hiukan vaivannakoa (se ainesten pilppuaminen!), mutta tulos on maultaan sen vaartti.
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
maanantai 18. heinäkuuta 2011
Tapenadea!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!