maanantai 18. heinäkuuta 2011

Tapenadea!

Ohjehan on kotoisin aurinkoisesta Provencesta. Tavallisimmin ranskalaiset
lisäävät siihen myös anjovista, mutta omasta mielestäni tämä
pinjansiemenversio on parempi.

Aineet:
- Mustia oliiveja (osan voi korvata vihreilläkin, mutta suurimman osan on
oltava mustia) -jotkut ranskalaiset kelpuuttavat vain mustat
Nicoise-oliivit, itse laitan mitä milloinkin  -viimeksi Kalamata-oliiveja
- Valkosipulinkynsiä maun mukaan
- Pinjansiemeniä morttelissa hienonnettuna
- Ripaus pippurirouhetta (itse käytän seosta, jossa viher- musta- ja
rosépippuria)
- Hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä

Ainekset hakataan veitsellä nuppineulaa piendemmiksi paloiksi, seos
notkistetaan öljyllä, tarkistetaan maku ja tarjoillaan  tuoreen patongin
kanssa! Karppaajat tietty voivat vaikka kuorruttaa uunikalansa talla, tai kayttaa low carb -leipaa.

Tuosta mustien oliivien ja pinjansiementen suhteesta sanoisin, että se on
hiukan maun mukaan. Itse laitan oliivipurkillista kohti  ehkä vajaan puoli
ruokalusikallista pinjansiemeniä (mitattuna ennen niiden rouhimista).

Jotkut tekevät tapenaden myllyttämällä kaikki ainekset tehosekoittimessa
hienoksi massaksi (tämmöisenä sitä saa esim. Stockalta valmiina purkissa),
mutta minun mielestäni pieni hakkelus (ts. partikkelit ovat noin
nuppineulanpään kokoisia) on parempi. Valkosipulinkynsien lukumäärästä
voisin sanoa, että itse laitan vähintään kaksi kynttä per purkillinen
oliiveja (nämäkin siis pilkottuna, ei murskattuna). Joskus valkosipuli
saattaa olla hiukan karvaan makuista, jolloin tapenadeen kannattaa lisätä
ihan rahtunen (tummaa) sokeria, pehmentää makua.

Jos reseptiä haluaa varioida, voi osan oliiveista korvata aurinkokuivatuilla
Tomaateilla.
Olen joskus tata tehnyt kauniisiin purkkeihin pakattuna tuliaisiksi tai joululahjoiksi, ja hyvin on kelvannut. Vaatii tietty hiukan vaivannakoa (se ainesten pilppuaminen!), mutta tulos on maultaan sen vaartti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!