maanantai 4. heinäkuuta 2011

Syotavia luonnonkasveja

Taisin jo aiemmin mainita saaneeni Sami Tallbergin kirjoittaman Villiyrttikeittokirjan eraasta kokkauskilpailusta palkinnoksi. Tama kirja olisi todellakin varmaan hyva lahja esimerkiksi kotoaan opiskelemaan muuttavalle nuorelle. Eipa tarvitsisi valittaa rahanpuutteesta yksitoikkoista ruokavaliota, kun luonnosta loytaa kaikenlaista ruoaksi sopivaa. Eika mene rahaa kuntosalikortteihin, koska luonnossa liikkumisesta saa ihan tarpeeksi kuntoilua, kun naita luonnonkasveja keraa.

Kirjassa oli hyva kalenteri, josta voi helposti tarkistaa, milloin mikakin kasvi on parhaimmillaan kerattavaksi talteen. Kopioinpa tahan hiukan ohjeita.

Tammikuu - maaliskuu:

Manty, kuusi, douglaskuusi, kallioimarre

Huhtikuu:

Isomaksaruoho, voikukanlehti, kaenkaali, peltokanankaali, maahumala, nokkonen, keto-orvokki ja kallioimarre

Toukokuu:

Edellisten lisaksi pihatahtimo, niittysuolaheina, ahosuolaheina, koiranputki, kumina, fenkoli, jattipalsami, vuonankaali, saksankirveli, rauduskoivu, vuohenputki, ruoholaukka, karhunlaukka, pikkutakiainen, vainonputki, pukinparta, isomaltsa, jauhosavikka, hyvanheikinsavikka, maitohorsma (versot), osmankaami, kamomillasaunio, paivankakkara, kirsikkapuut, piparjuuri, mustaherukka (lehti), kuusenkerkka, metsalehmus ja tuoksusimake

Kesakuu:

Edellisten lisaksi merisinappi, jalominttu, makimeirami, takiaiset, merikaali, pihasaunio, kurtturuusu, mesiangervo, virmajuuret (kukka),

Heinakuu:

Edellisten lisaksi mustaseljan ja maitohorsman kukat

Elokuu:

Edelleen samat kuin muina kesakuukausina.

Syyskuu:

Edelleen suurimmaksi osaksi samat kuin edella.

Lokakuu:

Isomaksaruoho, niittysuolaheina, ahosuolaheina, jattipalsami, maahumala, jalominttu, kamomillasaunio, kurtturuusu, mustaseljan marjat, keto-orvokki ja kallioimarre.

Marraskuu:

Isomaksaruoho, jattipalsami, manty, kuusi, douglaskuusi, kallioimarre.

Joulukuu:

Manty, kuusi, douglaskuusi, kallioimarre.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!