maanantai 25. heinäkuuta 2011

Rasismista

En ole ainoa, joka on tana viikonloppuna ollut jarkyttynyt Norjassa tapahtuneesta pommi-iskusta ja sita seuranneesta veriloylysta sosiaalidemokraattien nuorten leirilla. Aarioikeistolainen ajattelu ja rasismi on nostanut viime vuosina paataan aika rajusti, ja se on todella huolestuttavaa.

Siirtolaisia vihataan ja heidan ajatellaan vievan kantavaestolta tyopaikat, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Esimerkiksi Briteissa tama tendenssi on nahty jo ajat sitten, kantavaestolle eivat kaikki tyopaikat kelpaa, ja niinpa siella on tyypillisesti hyljeksytyista toista tullut siirtolaisten "kultakaivoksia". Sama alkaa olla Pohjoismaissa, meillakin esimerkiksi firman siivoojat alkavat olla suurimmaksi osaksi venalaisia tai thaimaalaisia. Ei kaikkia siirtolaisia saa leimata paremman sosiaaliturvan perassa juokseviksi loisiksi.

Asken tuli TV:sta todella miltei sanattomaksi vetava dokumentti neljatoistavuotiaista amerikkaialskaksosista, Lynx ja Lamb Gaedesta, joiden aiti tuputtaa lapsilleen rasistista nakokantaansa ja toimii myos amerikkalaisen white power - liikkeen nokkahahmona. Suorastaan poyristyttavaa.

Vakivalta ei vahene vakivallalla, vaan koulutuksella (ja tietty kasvatuksella). Uskon, etta keskimaarin koulutetummat ihmiset ovat suvaitsevaisempia jo siksikin, etta tieto auttaa ihmista nakemaan asiat vahemman mustavalkoisesti.

Toisten vahingoittaminen ei ole ratkaisu mihinkaan, ja kielii lahinna mielestani psyykkisista ongelmista. Taman Norjan tappajan vanhemmat olivat lehtien mukaan hammastyneita siita, kuinka heidan poikansa voi tehda jotain tallaista. Kielii siitakin, miten irrallaan toisistaan nykyaan perheenjasenet kasvavat. Ehka ennenvanhaan tiiviimmissa perheyhteisoissa tendenssi tallaisiin tekoihin olisi huomattu aiemmin ja pystytty ehka jopa estamaan.

EDIT: Koskapa tallaiset Norjan tappajan kaltaiset ihmiset ovat ilmeisimmin psykopaatteja, jotka haluavat keinolla milla hyvansa nimensa jaavan ikuisuuteen, olisiko parempi tallaisille tehda niin, etta heita kohdellaan "vanki no. x:na" siita paivasta lahtien, kun heidat tuomitaan tai he tunnustavat. Tavallaan siis riistettaisiin heilta nimi. Tietenkin taman pitaisi olla ennustettavissa rikoksentekijoille, muuten se ei olisi oikeudenmukaista. Talla tavoin mm. saman nimen haltijat eivat karsisia heidan teoistaan. Eivatka ehka myoskaan vanhemmat, silla niitakin tarinoita on, jolloin omaiset ovat joutuneet vainon kohteeksi ja olleet pakotetut muuttamaan nimeaan ja muuttamaan pois kotiseudultaan.

Entisajan Egyptissakin "vaarintekijoiden" nimet ja kuvat tuhottiin. No, tama oli vain mieleenjohtuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!