Tormasin todellakin tallaiseen termiin jossain netissa. Ilmeisimmin se ei ole kovinkaan tunnustettu ongelma Suomessa, mutta muualla mailmassa kyllakin. Tilasin kirjan (Ori Hofmekler: The Anti-Estrogenic Diet).
Minakin olen karsinyt lapsettomuudesta, ja siina sivussa kohdunsisaisista myoomista. Rintasyopakin hoidettiin kun olin 37-vuotias. Se tosin oli ainoastaan progesteronireseptoripositiivinen. Nain jalkeenpain en kylla yhtaan ihmettele, silla niin tuhottoman monta keltarauhashormonikuuria (siis progesteronia) olin siihen astisessa elamassani syonyt kuukautishairioiden takia. Estrogeeni kuitenkin ilmeisimmin ruokkii edelleen noita myoomia. Joillakin se taas ruokkii endometrioosia. Naita sitten saatetaan hoita GnRH-agonisteilla, jotka sitten tuovat vahemman miellyttavia sivuvaikutuksia, kuten menopaussioireet.
Estrogeenidominanssi useasti aiheuttaa vyotarolihavuutta, PMS-oireita, seksuaalista haluttomuutta ja se voi alentaa stressinsietokykya. Ks. myos aiempi postaukseni PMS:sta.
Valitettavasti saamme estrogeeneja nykymaailmassa myos kehomme ulkopuolelta. Syomanne liha saattaa olla hormonein tehokasvatettua (luin jostain, etta esim. suuresti arvostettu etela-amerikkalainen liha on usein sita), kasvien lannoitteissa ja tuholaismyrkyissa saattaa olla estrogeeninkaltaisia aineita, muoveissa kaytetaan pehmentimina ksenoestrogeeneja, maitotaloustuotteissa voi olla hormoneita (nimenomaan maitorasvassa), ja ylipaataankin luonnon vesissa saattaa olla estrogeenijaamia, koska niin monet naiset syovat nykyaan e-pillereita, eika niita saada jatevesista taysin puhdistettua pois. Sanotaan, etta vesien elaimisto, kalat etulinjassa, ovat femininisoitymassa.
Kosmetiikassa on myos ksenoestrogeeneja.
Tarkemmin sanoen, seuraavia on varottava:
- tehotuotettu liha
- tolkitetyt ruoat (kaiketi siksi, etta tolkkien sisapinta on usein muovia, josta ksenoestrogeeneja liukenee)
- muovit, muoviet ruokakelmut (Suomessa myytavat ovat tietaakseni turvallisia)
- styrox-kupit (ja astiat)
- tuholaistorjunta-aineet
- maalit, lakat ja liuotteet
- monet hygieniatuotteet
- kasvisestrogeenit (listattu tassa, mutta naista tieto on kovin kiistanalaista, esim. maissa jossa soijaa kaytetaan yleisesti, on hormonaalisten syopien insidenssi matala)
- keinotekoiset tuoksut
- ehkaisypillerit ja spermisidit
- kosmetiikka
- pasuaineet
- ilmanraikastajat
Soijasta voidaan olla montaa mielta, mutta joidenkin lahteiden mukaan sen (ja esim. pahkinoiden ynna pellavansiementen) kasvisestrogeenit kilpalevat kehon estrogeenien kanssa reseptoreista, ja tasta johtuen ne ovat suositeltavia hormoniperaisten syopien ehkaisyssa.
Tassa lisaa soijasta:
http://www.lef.org/magazine/mag2010/jul2010_Is-Soy-Safe_01.htm
Miten naita sitten valttaa? Sama lahde, josta edellinen listaus oli, kertoo nain:
http://www.energeticnutrition.com/vitalzym/estrogen_dominance.html
- valta ksenoestrogeeneja
- valta kasvisestrogeeneja
- puhdista maksa (oma huomautukseni, esim. maarianohdake ja voikukanjuuri toimivat yrttipuolella)
- minimoi stressi (oma huomautukseni, vrt. kortisoli)
- balansoi hormonisi
- auta metaboloimaan liika hormoni (cakcium-d-glucarate, Myomin, DIM)
- ala kuumenna mitaan esim. mikrossa muoviastioissa
- kayta lasiastioita, ei muovia tai styroxia
- liiku
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytoestrogens
http://www.naturalhealthweb.com/articles/maher2.html
Tassa lisaa kasviestrogeeneista:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/elintavat/ravitsemus/ravitsemus_ja_terveys/bioaktiiviset_aineet/fyto
Blogi terveydestä, terveellisestä ruoasta, kosmetiikasta, luontaistuotteista ja yleensä maailmanmenosta aikuisen naisen silmin nähtynä. Kaksi kierrosta syövän sairastelua värittää elämääni ja kolmas jäi pysyväksi riesaksi. Arkielämän psykologiaa ja johtajuuttakin saatetaan blogissa sivuta. Taustaltani olen pitkän linjan lääketutkimusammattilainen, ja ruodin postauksissa mm. kosmetiikan ja luontaistuotteiden ainesosia ja tehoa omien käyttökokemusten ohella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!