sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Kananmuna onkin terveellistä!

TV-kokki Harri Syrjänen lohkaisi eräässä ohjelmassa pitävänsä kananmunaa yhtenä kolmesta maailman parhaimmasta asiasta. Toiset kaksi olivat tekstiviesti ja pekoni.

Kananmuna on ollut kiistanalainen ruoka-aine sen väitetyn kolesterolitasoja nostavan vaikutuksensa vuoksi. Totuus on kuitenkin se, että kananmunien kulutusta tulisi vähentää vain niiden 10% ihmisistä, jolla on valitettavasti geeni joka aiheuttaa veren seerumin kohonnutta kolesterolitasoa. Geeniperimää voi epäillä, jos kolesterolimittaukset näyttävät jatkuvasti korkeita lukemia.

Kananmuna onkin itse asiassa mitä terveellisintä ravintoa.
Kananmunassa on mm. D-vitamiinia luonnollisessa muodossa. D-vitamiinin lisäksi siinä on paljon muitakin hyödyllisiä yhdisteitä. Valkuaisessa on mm. immunomoduloivia, antiviraalisia, antifungaalisia, antibakteerisia, antituumorisia, antikolesterolemisia ja ACE-estäjää (verenpainetta laskeva aine).

Keltuainen taas sisältää bioaktiivisia aineita, jotka mm. estävät kariesta, edistävät kalsiumin imeytymistä ja oppimiskykyä, ovat antioksidatiivisia, antiviraalisia, antimikrobisia ja immunomoduloivia.

Todellinen ravinnepommi siis! Aiheesta on kirjoitettu kirjakin, joten jos joku haluaa lisätietoja, tässä opus.


Lisälukemista löytyy täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!