keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Yksinkertaista ihonhoitoa

Niin, varsinkin, jotkut asiat ovat yksinkertaisia, jos niitä pysähtyy miettimään. Aiemmissa postauksissani olen korostanut omega-3:sten hyötyjä ruokavaliossa. Tämän hyödyn voi saavuttaa helposti joko syömällä rasvaista kalaa tai ravintolisiä. Kalan olisi hyvä olla esim. villinä kasvanutta lohta, jotta siinä olevien harmillisten kemikaalien pitoisuus olisi mahdollisimman alhainen. Tosin nykyään puhutaan paljon esim. hormonihäiritsijöiksi epäiltyjen dioksiinien pitoisuuksista maailman vesissä.

Eräänä päivänä vietin laatuaikaa erään valintamyymälän ruokaöljyhyllyn luona. Täällä koin muutaman ahaa-elämyksen, nyt kun pysähdyin tutkimaan hiukan muitakin pulloja kuin oliiviöljyä sisältäviä. Päädyin ostamaan saksanpähkinäöljyä sen korkean omega-3 -pitoisuuden takia, vaikkakaan kasviperäinen omega-3 ei imeydy yhtä hyvin kuin eläinperäinen.

Hypätäänpä nyt sitten omega-7 -rasvahappoihin. Näitä rasvahappoja, toisin kuin kuutosta ja kolmosta voi elimistö valmistaa itse. Niiden tärkein lähde ravinnossa on liha ja täysmaito. Omega-7 -rasvahappojen, erityisesti palmitoleiinihapon on havaittu olevan erityisen hyödyllinen kehon rasvan polttamisessa (se edistää solujen rasva-aineenvaihduntaa), kolesterolin alentamisessa ja kakkostyypin diabeteksen estämisessä helpottamalla insuliiniresistanssia.

Lisäksi kyseinen aine kosteuttaa ihoa ja limakalvoja niin sisäisesti kuin ulkoisestikin käytettynä. Moni menopaussi-ikäinen nainen saa avun kuiviin limakalvoihin omega-7:ää sisältävien ravintolisien käytön kautta. Omega-7 lisää ihon immuniteettia, estää ja rauhoittaa tulehduksia ja uusii ihokudosta.

Makadamian omega-7:t muistuttavat ihon omaa rasvaa, jonka tuotanto vähenee ihmisen vanhetessa. Täten makadamiaöljy on erityisen hyvää ikääntyvälle iholle.

Luonnonmukaisemmin kuin kalliita kapseleita syömällä näitä omegoita saa esim. tyrnimarjoista ja makadamiapähkinöistä.


Makadamiapähkinöitä. Makadamiaöljyn käyttö esim. hiustenhoitotuotteissa on maailmalla nouseva trendi.

Koska omega-7 -kapselit ovat suhteellisen hintavia, olen minäkin syönyt kilotolkulla tyrnimarjarouhetta miettien samalla kauanko se säilyy ja mitä siitä loppujen lopuksi imeytyy. C-vitamiiniahan tyrnissä on myös paljon.

Nytpä makadamiaa eli australianpähkinää näköjään saa myös öljynä. Se sisältää n. 22% omega-7:ää, eikä pullollinen maksa paljoa. Makadamiaöljy on varsin stabiili öljy, ja se sopii hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan ja jopa paistamiseen, kunhan lämpötila ei ylitä 190°
C. Muista kuitenkin, että makadamia on koirille tappavaa ainetta! Pähkinäallergikot on syytä myös välttää sitä.

Siinä missä nykyään veuhkotetaan arganiaöljystä, maailmalla on jo alkanut makadamiatuotteiden buumi varsinkin hiustenhoitotuotteissa. Kosmetiikassa on makadamiaöljyä käytetty minkkiöljyn sijasta jo jonkin aikaa, eli se ei siinä suhteessa ole uusi tulokas.

Myös tyrniöljyä saa kaupoista, mutta se ei ole hinnaltaan niinkään edullista, eivätkä sen käyttömahdollisuudet ole niin monipuoliset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!