lauantai 16. maaliskuuta 2013

Korkean verenpaineen luonnonmukainen hoito

Korkea verenpaine on yleinen ongelma  - ja sen riskitekijät tiedetään aika tarkkaan. Stressi, ylipaino, siihen liittyvä metabolinen oireyhtymä, liiallinen kahvinjuonti ja liiallinen suolan käyttö ja vähäinen liikunta liitettynä ravintoköyhien nopeiden hiilihydraattien syöntiin ovat suurimmat korkeaan verenpaineeseen liitetyt ongelmat.

American Journal of Clinical Nutrition kertoi eräässä numerossaan, että hypertensio (korkea verenpaine), diabetes ja liikalihavuus on maailmassa ensimmäiseksi raportoitu Englannissa, Ranskassa ja Saksassa  - maissa, joissa raffinoitu (puhdistettu sokeri) levisi ensimmäisenä laajaan käyttöön.

Korkea verenpaine on hengenvaarallinen ongelma.

Hypertensio sinällään aiheuttaa monille päänsärkyä ja väsymystä  - joiden johdosta se saatetaan havaita. Päänsärky kuitenkin on korkean verenpaineen aiheuttamista monista ongelmista pienimpiä. Paljon vakavampia juttuja ovat hypertension aiheuttamat aivohalvaukset, sydämen laajentuma, sydänveritulpat, munuais- ja silmärappeumat, valtimonkovettumatauti (joka itsessään ei mitenkään helpota tilannetta verenpaineen suhteen), mentaalisen tason lasku, masennus ja aikainen kuolema.

Tässä jo tulikin esiin ruokavalio hypertension korjaamisen välineenä. Pois turhat hiilihydraatit, laihdutusta ja liikuntaa, niin tilanteen pitäisi parantua. Stressiä voi parantaa vaikka kokeilemalla joogaa tai mindfullnessia. Mutta mitä muuta asialle voi tehdä? Ruoasta pitäisi ainakin saada ravintoaineita, joista seuraavassa hiukan lisää.

Ravinnossamme, varsinkin leivässä ja einesruoissa on tavallisesti liikaa suolaa  - liikaa natriumia, joka kerryttää nestettä elimistöön ja sitä kautta kohottaa verenpainetta. Noin 58% korkeasta verenpaineesta kärsivistä on erityisen herkkiä suolan vaikutuksille. Herkkiä ihmisiä on erityisesti vanhusten ja tulehdustiloista kärsivien joukossa. Tämä on hiukan kaksipiippuinen juttu, sillä etenkin vanhukset tarvitsevat proteiinipitoista ruokaa, ja proteiinien pilkkoutumiseen vaikuttaa edistävästi nimenomaan suola. Suola pilkkoo proteiinit aminohapoiksi ruoansulatuksessa ja yhdistää taas solutasolla aminohapot proteiineiksi. Suola myös auttaa ravinteiden imeytymistä solutasolla ja suola myös toimii suojatekijänä haitallisia mikrobeja vastaan. Vanhuksilla nimenomaan aivotoiminta tarvitsee suolaa, joten sen saannista on pidettävä huolta. Missään tapauksessa siis suolaa ei saa jättää kokonaan pois ravinnosta.

Elimistössä natriumia tasapainottaa kalium, jota saa esimerkiksi pinaatista, banaanista, appelsiinimehusta, maidosta, kuivatuista luumuista ja rusinoista. Lisää ruoka-aineitten ravintoarvoista voit lukea täältä.

Magnesium laajentaa verisuonia, joten sen hyvä saanti alentaa monasti verenpainetta. Stressi lisää magnesiumin tarvetta. Magnesium vaikuttaa myös solutasolla kalium/natrium -aineenvaihduntaan ja myös siis sitä kautta verenpaineeseen. Magnesium on myös tärkeää luuston terveydelle.

Kalsiumin on todettu joissain tapauksissa vähentävän suolan haitallista vaikutusta verenpaineeseen, joten sen saantiin on myös kiinnitettävä huomiota.

Homokysteiini on metioniinin, erään aminohapon sivutuote, jonka korkea määrä elimistössä on liitetty liian vähäiseen B-ryhmän vitamiinien, etenkin foolihapon ja B6 ja B12 -vitamiinien saantiin. Homokysteiini on luonnollisesti elimistössä oleva aine, mutta sen korkea pitoisuus elimistössä liitetään sydän- ja verisuonivaurioihin, jotka ylläpitävät korkeaa verenpainetta. Monilla munuaisten vajaatoiminnasta kärsivällä verenpainepotilaalla on todettu kohonneita homokysteiinipitoisuuksia elimitössä. Foolihappo vaikuttaa myös verisuonia rentouttavasti, mikä helpottaa verenkiertoa.

Koska tiedetään elimistön sokeritasapainon ja verenpaineen olevan yhteydessä toisiinsa, on myös havaittu hyödyllisten rasvahappojen hyöty verenpainetaudin hoidossa. Omega-3 ja 6 ovat rasvahappoja, jotka auttavat insuliinia vaikuttamaan solutasolla ja vähentävät näin insuliiniresistanssia ja alentavat diastolista verenpainetta. Varsinkin omega-3 -rasvahappolisää kannattaa syödä etenkin laihdutettaessa insuliiniherkkyyden parantamiseksi.

Ravinnon sulamattomat kuidut taas puolestaan auttavat hallitsemaan veren triglyseridien, kolesterolin ja sokerin tasapainoa. Kuituköyhä ravinto yhdistetään korkean verenpaineen lisäksi myös diabetekseen, suonikohjuihin, paksusuolen syöpään, munuaiskiviin, ärtyneeseen paksuunsuoleen ja lihavuuteen. Viime aikoina on tutkittu etenkin suolen säännöllisen toiminnan ja kuitupitoisen ravinnon merkitystä suoliston hyvälle bakteerikannalle (tästä olen blogannut aiemmin), jolla mitä ilmeisimmin on suuri vaikutus ihmisen painoon ja terveyteen ylipäätään.

Seuraavassa postauksessa aion käsitellä ravintolisiä, joilla saattaa olla merkitystä verenpaineen hallinnassa.

Muistapa tämä postaus luettuasi käydä vastaamassa blogin oikeassa ylänurkassa olevaan kyselyyn, kiitos!

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Meillä on molemmilla, minulla ja miehelläni, ongelmia verenpaineen suhteen. Tulossa onkin verenpaineen mittaus lähiaikoina, ja sitten aloitamme varmastikin kartoittamaan tilannetta säännöllisesti. Hyvä, että myös ruokavaliolla voidaan sitä korjata. Täytyykin ottaa vinkit talteen.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!