tiistai 10. tammikuuta 2017

Eloa alppimaassa

Tallustelin töihin toisesta Rochen rakennuksesta, kun silmä osui raksamiesten joulukuuseen korkealla päiden yläpuolella.
Aloin vaan miettiä, että miten tuollainen kuusi menestyisi tuollaisessa paikassa Suomessa. Tai ylipäätäänkin kuuset koristeineen katujen varsilla, kuten täällä.

Luulisin, että joku hyväkäs yrittäisi tuonkin kuusen tiputtaa, vaikka se noin ylhäällä onkin. Samaten en millään usko, että jos Suomessa olisi näin tiuhaan katujen varsille laitettuja kuusipuita koristeineen, ne saisivat olla rauhassa ilkivallalta. Näissä puissa täällä  oli ihan tavanomaiset joulukoristeet, ja ne saivat olla ihan rauhassa!

Muutenkin tuntuu siltä, että täällä näkee aika vähän mitään ilkivaltaa, puhun siis paikkojen hajottelusta ja sensellaisesta. Joskus harvoin on esimerkiksi kadun varrella jokunen lasipullo pystyssä aamulla, mutta taas kysyä sopii, että jos oltaisiin Suomessa, olisiko siinä lasinsirpalekasa?

Yleensäkin esimerkiksi jonkin juhlaviikonlopun jälkeen kadut eivät ole täällä niin siivottomia kuin Suomessa. Uudenvuoden jälkeen ei joka puolella ollut mitään roskaa raketeista, eikä tyhjiä oluttölkkejä ja -pulloja, kuten Suomessa.

Graffiteita on jonkin verran, mutta oikeastaan aika vähän, verrattuna siihen, miten muualla maailmassa. Ihmiset myös jättävät kadun varteen esim. polkupyöriin liitettävät lastenkuljetuskärryt, enkä ole niitäkään nähnyt tuhottuina. Tai nuoria juurikaan viettämässä aikaansa humalassa kaupungilla.

Tosin  - viime viikolla oli postiloodaani pudotettu vetoomus allekirjoittamista varten. Vetoomuksen aihe oli nuorten alkoholin käyttö (ja siis nuorten tapaamispaikkojen  - nuorisokeskusten toiminnan -  tukeminen). "15-vuotiaana on joka kolmas poika, ja joka viides tyttö ollut vähintään kaksi kertaa humalassa". Hmmm, miten mahtaa olla nykyään Suomessa?

6 kommenttia:

 1. Helsingissä Rautatietori ja sen ympäristö on ihan arkiaamuisinkin ainakin kesäisin aivan roskien peitossa (hampurilaispapereita, muovimukeja, pulloja yms. muuta roskaan) ennen kuin puhdistusjoukot ovat ehtineet hommiin. Ihmettelen aina, että mikä ihmisiä riivaa, kun pitää kaikki roskat heittää maahan! Ja se roskamäärä on aivan järkyttävä:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän! Enkä usko roskisten puutteen olevan syy tälle käytökselle!

   En tiedä, mistä ero näitten maitten välillä johtuu. Eikä täällä todellakaan yömyöhälläkään keskustassa vello nuorisolaumaa, jolla on pää ihan seksiain.

   Poista
  2. Helsingissä roskataan paljon. Oman lisänsä kuitenkin tuovat vielä lokit ja muut eläimet, jotka levittelevät roskikseen viedyt jätteet ympäriinsä. Onneksi uusimmissa roskiksissa ollaan otettu tämä huomioon.

   Poista
 2. Olen nuorempana siivonnut kauppojen pihoja kesätöissä, ja moni ei varmasti uskoisi kuinka paljon ihmiset roskaavat päivän aikana. Ihan hirveästi. Itselläni ei tulisi mieleenkään nakata roskaa luontoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä myöskään kaduille! Ei se lähin roskis niin kaukana ole!

   Poista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!