lauantai 7. tammikuuta 2017

Niitänäitä

Täällä oli tänään työpäivä, ja että voikin väsyttää. Suurin osa porukkaa tekee yleensä töitä kotona perjantaisin, koska suurin osa sakkia tulee töihin rajan takaa. Luin jostakin, että noin yli 10 000 työntekijää Baselissa on todellakin jokapäiväisiä rajanylittäjiä. Sillekin tarvitaan oma lupansa. Tässä hiukan enemmän tietoa niistä, jos nyt joku tarvitsisi.

Kävin eilen aamulla uusimassa oman lupani. Periaatteessa työnantaja hankkii työluvan, mutta ns. "residence permit", siis oleskelulupa pitää hankkia itse.

Varauduin nyt valokuvilla ja kaikilla mahdollisilla papereilla, joita suinkin voidaan tarvita. Löin koko pinon pöydälle kuvien kera, ja virkailija sitten otti siitä passin, sopimuksen ja vanhaksi menneen residence permitin ja otti niistä kopiot.

Ohhoh! Kysyin sitten, että oliko tämä tässä ja hän hymyillen kommentoi, että kyllä! Uusi doku (opiskeluaikainen kämppikseni aina ymmärtää tämän sanan juopoksi tai deekuksi  - mutta siis meillä se on todellakin dokumentti) tuli sitten postissa seuraavana päivänä.


Se siitä. Suomessa on ilmeisimmin todella kylmä - mutta ei se kaukana ole täälläkään. Eilen oli aika liukasta, mutta tänään olivat tiet kuitenkin kuivempia.

Mitä muuta tulee tähän sveitsiläiseen elämään, on ajokortti. minun autoni jäi Suomeen, eikä ole aikomustakaan tuoda sitä tänne, sillä täällä vanhassa kaupungissa parkkipaikat ovat kortilla. Plus jos lähdet täältä ajelemaan jonnekin, saa luottokorttia todellakin vinguttaa, koska monet tiet vaativat maksun (tietulli).

Jos asuu Sveitsissä yli 3 kk (ja tämä pätee myös alle vuoden asujiin), on hankittava paikallisen, kreditoidun optikon tekemä näöntarkastus, ja sitten EU-kansalaisten (yli18-vee) ajokortti, joilla saa paikallisen ajoluvan.

Älkää tehkö, kuten se ainoa sveitsiläinen kollegani (joka siis on vain puoliksi sveitsiläinen ja englantilainen isänsä puolelta, ja joka muutti sieltä Sveitsiin armeijaan, löysi vaimonsa ja jäi tänne), joka jätti sveitsiläisen ajokortin hankkimisen yli vuoden, jolloin hän joutui käymään koko autokoulun uusiksi.

Ehkä minäkin hankin varmuuden vuoksi en kortin ajoissa, jos se ei nyt muuta vaadi kuin sen näöntarkastuksen....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!