keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Tarte Flambée, flammkuchen

Tässä on oikein paikallinen ruokalaji, joka ei kamalasti pizzasta kauaksi heitä. Tyypillistä alsacelaista ruokaa, joka tehdään perinteisesti ohueksi, yleensä suorakaiteen muotoiseksi kaulitusta leipätaikinasta, joka traditionaalisimmin päällystetään crème fraichella, silputulla sipulilla ja pekonilla, ja paistetaan puu-uunissa rapsakaksi. Nimenomaan puu-uunissa, vaikka nimi kääntyykin "liekeissä paistetuksi leiväksi".


Helppo tehdä ja se on mukavaa sormiruokaa, varsinkin näin kylmemmillä säillä. Täältä kolmen maan rajalta sitä löytyy miltei joka ravintolasta ja siitä on myös variaatioita, kuten:

- gratinée, johon on lisätty Gruyére-juustoa
- forestière, johon on lisätty (metsä)sieniä
- Munster, johon on lisätty Munster-juustoa

Tässä taannoin söin myös sellaista, jossa oli ranskankerman päälle laitettu kylmäsavulohisiivujaja pinaattia.


Onhan se toki hiukan kuin italialaisten "valkoinen pizza", pizza bianco, mutta eihän Italia täältä kaukana olekaan, rajanaapuri! Suosittelen joskus pizzan sijasta kokeilemaan tuota alkuperäistä versiota, mutta jos kokeilette sitä tehdä, on muistettava, että ranskankermaa saa olla ihan ohut kerros, eikä täytteitä muutenkaan kovin paljoa! Ja pohjan pitää olla ohut ja sen pitää paistua rapeaksi.

Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua ja lukijoita! Kiitos kommentoinnista!