sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Basel

Voi miten aika meneekään nopsaan! Olen ollut nyt Baselissa jo puolitoista vuotta, ja silti tänne tulo on kuin eilinen päivä. Pääsiäisenä pitäisi muuttaa takaisin Suomeen, ellei mitään yllättäviä tapahdu. Alunperinhän tulin tänne vain neljän kuukauden konsulttikeikalle, joka sitten pääsi hiukan venähtämään.


Basel on kyllä yllättävän kiva paikka! Täältä löytyy niin Reinin hiekkarantoja kuin kaikenlaista tapahtumaa, ja mikä parasta, täältä on hyvät yhteydet vaikka minne. Halpoja lentoja (mm. Easyjet), hyvät junayhteydet ja ratikalla tai bussillakin pääsee "ulkomaille", sijaitseehan kaupunki kolmen maan rajalla.

Läpi vuoden on tarjolla kaikenlaista tapahtumaa, syysmarkkinoista joulutoreihin, ja nyt odotellaan parin viikon päästä 19. päivä aamuyöstä alkavaa karnevaalia, joka on maailman ainoa protestanttinen sellainen. Edellisenä päivänä on Liestalissa tulikulkue (lisää koko touhusta täällä englanniksi), josta  - samoin kuin karnevaalista - tulee omat postauksensa tänne myöhemmin. Karnevaaliplagedde (kuvassa) on oltava takissa näkyvällä paikalla karnevaalin aikaan, muuten saat konfettia naamallesi! Plageddet tulevat myyntiin joka vuosi loppiaisen jälkeisenä sunnuntaina, ja ostamalla sellaisen tuet monisatavuotista perinnettä. Niitä on eri hintaisia ja kuvassa näkyvä omani oli 45 frangia, eli siitä kalliimmasta päästä.

Helsingistä pääsee Baseliin aika näppärästi ja edullisesti esimerkiksi Lufthansalla. Eräs ystävättäreni oli juuri täällä ja maksoi lentolipuistaan parisataa euroa, mikä ei mielestäni ole paha hinta. Zürichiin saattaa päästä edullisemminkin, mutta sieltä yhdensuuntainen junalippu Baseliin on 38 CHF, eli noin 33 euroa. Baselin lentokenttä on Euroairport ja se sijaitsee Ranskan puolella, palvellen Sveitsin Baselia, Ranskan Mulhousea ja Saksan Freiburgia.

Hotellit täällä ovat hinnakkaita, ainakin suurten tapahtumien, kuten Baselworld-messujen aikaan. Itse asuin kaksi viikkoa Birsfeldenissä Baselin maakunnan (Basel-Landschaft) puolella tässä Airbnb:ssä, joka on iäkkäämmän täti-ihmisen, luontaisterapeutti Edithin asunto. Edit oli vallan loistava emäntä ja kuten aina täällä yöpyessä, hintaan kuuluu ns. Mobility-pass, eli asumisesi ajan saat sillä käyttää julkisia kulkuneuvoja veloituksetta. Edithin asunto oli muutenkin ihan loistava sijainniltaan, rauhallisella paikalla, ja kolmosen ratikalla pääsi tuossa tuokiossa Baseliin. Birsfeldenissä oli sitäpaitsi kivaa pikkukaupungin tunnelmaa, ja mukavia ravintoloita yms.

Katsokaapa, kuinka ihana sormus löytyi kahdella eurolla tuosta muutaman kilsan päästä Ranskan puolelta Géant Casino -supermarketista!

Sveitsi on pääsääntöisesti aika kallis, mutta vain niille, jotka eivät tiedä, missä shoppailla. Jos kosmetiikka kiinnostaa, on Baselissa niin ranskalainen Marionnaud, saksalainen Douglas kuin italialainen Kiko. Sephora löytyy parinkymmenen minuutin junamatkan päästä Mulhousesta ja miltei sen vieressä on myös Kiko. Douglasissa ja Marionnaudissa on usein -20% tarjouksia, ja usein ne koskevat koko valikoimaa.

Näiden lisäksi ehdottomiin käyntikohteisiin kuuluvat Import Parfumerie ja Otto's, eikä saa unohtaa myöskään Mülleriä, joka on saksalainen kosmetiikkakauppaketju. Näistä Otto's on mielenkiintoisin, todella edullisten hintojensa takia. Siellä suurinpiirtein sekosi ystävättärenikin, joka osteli niin tuoksuja kuin Nuxeakin, Nuxen tuotteet kun olivat järjestään kympin molemmin puolin  - enkä nyt puhu euroista vaan frangeista! Tulipa itsekin ostettua...eikä suotta. Katsokaapa tuolta linkin takaa!

Jos siis suunnittelet ensi kesän lomareissua, harkitse Baselia! Minä en yhtään ymmärrä, miksi nuorempana tästä ohi ajellessani en katsonut juurikaan tätä pidemmän pysähtymisen arvoiseksi! Täällähän on vaikka mitä näkemistä, museoiden määrästä puhumattakaan! Kesällä ilmat ovat mukavat, ja voit todellakin loikoilla hiekkarannoilla ja uida Reinissä, jossa on poijuin erotettu puoli uimareille. Toisella puolella puksuttavat isot proomut ja risteilyalukset ohi. Vesi on puhdasta ja kaupungin lukuisissa suihkulähteissä jopa juomakelpoista (ainoa, jossa se ei sitä ole, on Tinguelyn lähde, mutta siellä se on merkitty selkeästi). Suosittelen käymään täällä!

1 kommentti:

  1. Kiitos Baselin-terveisistä ja vinkeistä, täytyy pitää m ielessä.

    VastaaPoista

Kommenttisi tähän asiaan ilahduttaisi minua!